Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Корупционни скандали заплашват властта на хърватските консерватори

Снимка: EPA/GEORGI LICOVSKI

Премиерът Андрей Пленкович ще се кандидатира за трети мандат на парламентарните избори в Хърватия следващата седмица, но социологическите проучвания сочат, че неговата консервативна партия ХДС ще загуби мнозинството си след поредица от корупционни скандали, предава „Ройтерс“.

Ако резултатът постави на власт водена от социалдемократите коалиция, това може да промени позицията на балканската страна по важни въпроси като подкрепата за Украйна във войната й с Русия.

Основният съперник на Пленкович, президентът Зоран Миланович, който каза, че ще подаде оставка, за да оглави ръководител на правителството, ако неговата Социалдемократическа партия (СДП) спечели, се противопоставя на помощта за Украйна за разлика от мнозинството държави-членки на ЕС.

За много хървати обаче преобърнатата вътрешна политика на страната изглежда по-голям проблем.

ХДС (Хърватски демократичен съюз), който доминира политиката от независимостта на Хърватия от разпадащата се федерална Югославия през 1991 г., наблюдава присъединяването й към ЕС и еврозоната, както и туристическия бум по нейното зашеметяващо адриатическо крайбрежие.

През януари средната заплата е нараснала с 8,6% спрямо същия месец на 2023 г., а Хърватия отчете икономически растеж от 2,8% миналата година, доста над средното за 27-те държави в ЕС.

Но съпротивата срещу „модела на корупция и непотизъм“ по време на мандата на Пленкович, нарасна. Той отрича да е извършил злоупотреба, но репутацията му е пострадала.

Последното проучване преди изборите на 17 април, публикувано по държавната телевизия в сряда, показа, че ХДС може да бъде върнат до 60 места от 66 сега в 151-местния парламент.

Това ще коства на ХДС слабото мнозинство, което поддържа с допълнителни 11 места, държани от съюзници от малцинството и диаспората.

Последното проучване показа, че СДП ще спечели 44 места, три повече от 2020 г., като дясното антиимиграционно движение „Домовински покрет“ е на трето място с 14 места, а екологичната партия „Можем“ с девет.

За да свалят ХДС, десните и зелените биха могли да влязат в нова коалиция, водена от СДП, включваща етнически малцинства и депутати от диаспората, на които е гарантирана роля в правителството според хърватското законодателство.

Обобщавайки мандата на Андрей Пленкович, общо около 30 министри напуснаха правителството (за осем години) поради корупция и това беше използвано от опозицията в кампанията„, каза Иван Римац, професор по право в Загребския университет.

Имаше афери, свързани със злоупотреба със средства от ЕС, загуби в публични компании“, каза Римац.

В един такъв случай разследване на Европейската прокуратура доведе до ареста през ноември на 29 души, включително декана на факултета по геология на Загребския университет, за предполагаемо пране на пари, свързано с неправомерното използване на фондовете за развитие на ЕС.

Когато след 17 април получим шанса да съставим правителство, Хърватия няма да е същата, не само защото няма да има (държавна) кражба, но защото ще се погрижим за истинските проблеми, пред които са изправени нашите граждани„, каза президентът на СДП Педжа Гърбин, намеквайки за инфлацията и недостига на достъпни жилища.

Голям антиправителствен протест беше проведен през февруари, когато се появи кореспонденция между главния прокурор Иван Турудич и бивш правителствен служител, разследван от Хърватската служба за борба с корупцията и организираната престъпност. Турудич, който по това време беше висш съдия, отрече да е извършил нарушение.

Дори да е имало грешки, ние ги поправяме„, каза Пленкович пред привърженици на митинг в Загреб по-рано този месец, „и това, което имаме, е енергия, ентусиазъм, преданост и любов към нашата родина„.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

Подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ е руски отряд...

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ГДБОП хвана мъж, преправял и разпространявал пневматични оръжия (СНИМКИ)

ГДБОП залови 44-годишен мъж, който се занимавал с преправяне...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

КНДР и Иран обсъждат сътрудничество и оръжейни програми

Такива спекулации породи странното посещение

Димитър Главчев: Основното ни задължение е изборите да бъдат честни

Основното наше задължение е изборите да бъдат честни. Това...

Калин Стоянов вдигна със 100 лева порциона в МВР със задна дата

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов е подписал днес две...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img