Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Конференцията на ДПС – отсъствие на Доган, промяна в Устава, споделено председателство

В отсъствието на почетния председател д-р Ахмед Доган, но в присъствието на много гости от Турция и Европа ще бъде открита в събота Единадесетата конференция на ДПС.

Подготовката и организацията на форума е под ръководството на Доган, който в момента ръководи оперативно партията.

Очаква се създателят и идеологът на Движението да се обърне с послание към делегатите на форума. Вероятно Доган ще даде насоки как ще се ръководи партията, след като по негово предложение на върха на ръководството й ще застанат двама души – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, като за първи път от създаването си ДПС ще се ръководи от етнически българин.

Това е в съзвучие на чл. 2 , ал. 1 от Устава, където  в глава  Основни цели на ДПС е е записано: Постигане на разбирателство, единство и равенство между българските граждани чрез формиране на последователна и категорична национална политика, като се зачитат правата и свободите на всички общности в страната”.

УСТАВНО ДВУВЛАСТИЕ ИЛИ ДВЕТЕ ЛИЦА НА ЕДНА И СЪЩА МОНЕТА

За да се случи обаче това, делегатите първо трябва да променят чл. 1 (3), чл. 8, 2 (а) , чл 9 1,(1 ), чл. 10 , чл. 25 (а) от Устава, където към момента се визират избора, правата и задълженията на  “председателя на партията”.  Конференцията трябва да адаптира Устава към новата ситуация с двама съпредседатели на партията. Делегатите ще трябва да решат дали да разделят по аналогичен начин и лидерството в парламентарната група (в момента тази роля изпълнява само Пеевски). Което означава корекция и на чл. 26 от Устава, където е записано, че “Председател на Парламентарната група е Председателят на партията”. В някои европейски партии обаче тези постове се съвместяват от различни личности, които се титулуват като „лидер“ и „председател“.  

Прокрадва се опасение, че това уставно двувластие в партията и в парламентарната група може да се отрази негативно на единството на ДПСза което Ахмед Доган винаги е държал.  Напоследък се чуват гласове за “турското” и “българското” крило в ДПС, което, ако се допусне да се превърне в процес, би означавало катастрофа за Движението, създадено, за да допринесе за единството на всички български граждани, като се зачитат правата и свободите на малцинствата в България – в съответствие с Конституцията и законите на страната…”  Подобно делене на етнически принцип отдавна няма значение за младите, които живеят в отворен и мултикултурен свят. Експериментът със съпредседателството на ДПС може да се превърне в пример за толерантност, заедност и единение, които за заложени във фундамента на Движението. Идеята на Доган означава, че съпредседателите са двете лица на една е съща монета. „В мотивите ми за този „тандем“ е принципът на взаимното допълване, а не на конкурентното начало“, обясни Доган, когато на 3 януари 2024-а сложи двете имена на кантара в търсене на баланса. Оттогова се чуха различни версии за изненадващия му ход. Истината е, че това бе спасителният за ДПС ход. 

КАРАДАЙЪ И ЗАМЕСТНИЦИТЕ МУ

Председателят в оставка Мустафа Карадайъ, който беше отстранен от Доган в разгара на предизборната кампания за местни избори (октомври 2023) и от тогава не се появява в парламента, ще присъства на форума. Вероятно той ще обясни пред делегатите защо се наложи спешната му смяна и носи ли отговорност за критиките за състоянието на ДПС, които бяха отправени в новогодишното послание на Ахмед Доган. В профила си във „Фейсбук“ Мустафа Карадайъ даде странно обяснение, че се отказва от поста си, за да даде „достатъчно време за подготовка на евентуалните кандидати за председател на партията„.

Интересно ще бъде кой ще се настани в президиума на конференцията, чийто слоган ще е за “ново начало”. Сигурно е, че Карадайъ няма да намери място там, но пък вероятно ще видим четиримата му заместници: Йордан Цонев, Станислав Анастасов, Халил Летифов и Хасан Азис

ОТКРИТАТА ЧАСТ НА КОНФЕРЕНЦИЯТА

В откритата част на  конференцията ще се се чуят приветствията на гостите. А те са много – внушителна делегация от Турция и още по-внушителна делегация от европейските либерали, начело с легендата сър Греъм Уотсън. Сред гостите от Европа има пратеници на Либералния интернационал и на Алианса на либералите и демократите за Европа, чиито вицепрезидент е Илхан Кючюк. 

След посещението на турския външен министър Хакан Фидан и срещата му на четири очи с Делян Пеевски, ще бъде интересно дали турският президент Реджеп Ердоган ще изпрати поздравления за форума, както стори това през 2020 г., когато направи видео обръщение към делегатите.

Журналистите ще имат възможност да чуят и отчетния доклад за състоянието на партията, прочетен от знаково лице, чието име се пази в тайна. Докладите на конференциите на ДПС, чийто автор е бил д-р Ахмед Доган, са носели визионерство не само за партията, но и за страната. Сега ще имаме възможност за сравнение с доклад, писан в условията на оставка на председателя и завръщането на почетния председател, без изявен автор.

БЕЗ ОЧИ И УШИ ЗА МЕДИИТЕ

В закритата част на конференцията ще протече същинската работа на форума. Тогава ще бъдат изказванията на делегатите по доклада, предложенията за промяна в Устава, изборът на двамата съпредседатели и изборът на 280-членния Централен съвет.

Не е ясно какво ще решат делегатите по въпроса как да се проведе избора на споделеното лидерство – дали ще се гласува за двете кандидатури ан блок или за всеки поотделно. Тъй като Пеевски и Чакъров имат номинации от 28-те областни конференции, това дава основание да се предполага, че имената им ще върват в пакет и ще бъдат гласувани заедно. 

Особен интерес ще събуди съставът на “председателската квота” в Централния съвет, както и начина на представянето й – от името на Доган, на Пеевски или на Чакъров ще е. Както вече писахме, заместниците и членовете на ЦОБ ще бъдат избрани на първото заседание на новия Централен съвет след две седмици

ДПС е организирана партия и на всички тези въпроси ще се намери адекватен уставен отговор.

СЪПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ

Много важно е какво послание ще изпратят към членовете на партията избраните съпредседатели, как ще демонстрират споделеното си лидерство/председателство, какво ще кажат на делегатите и как ще съхранят единството на партията. Защото форумът ще мине, но трудното ще дойде после. Доган винаги е казвал, че „политиката е колективна игра и тези, които се правят на месии, рухват бързо“.

Източник: Epicenter.bg

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

Първа реакция от Киев: Благодарим съюзници, заедно ще победим

Андрей Ермак, влиятелният ръководител на канцеларията на президента на...

Прокуратурата в Украйна разследва участието на военни в стрелба по полицаи във Виницка област

Винитската специализирана прокуратура в областта на отбраната на Южния...

Експлозия избухна в Харков

Експлозия избухна в Харков вечерта на 20 април по...

Ракетна атака срещу Одеса: осем ранени, сред които две деца (СНИМКА)

В резултат на ракетна атака срещу Одеса бяха ранени...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Износът на стоки от България в рамките на ЕС е достигнал 31 млрд. евро през 2022 г.

България е удвоила своята роля във вътрешната търговия на...

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Замърсяване на река Княжеска в София беше установено при проверка по сигнали

Установено е замърсяване на река Княжевска (Владайска - б.р.) в едноименния...

Свлачища в Индонезия отнеха живота на 18 души

Свлачища на индонезийския остров Сулавеси убиха най-малко 18 души. Други...

„Възраждане“ искат доклада за Боташ в зала до 25 април (ВИДЕО)

"Възраждане" внася сигнал в прокуратурата, ДАНС, КЕВР, МЕ, МВР...

Таксиметровите шофьори във Варна излязоха на протест

Те настояват за вдигане на тарифата за превоз

Дубай се съвзема след потопа

Спешните служби се опитват да разчистят задръстените пътища и...

Билетът за влак скача с 20%

Увеличават се цените на билетите за пътуване с влак,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img