Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Китай определи коментарите на САЩ за Тайван и AUKUS като „опасни“

Снимка: EPA/MARK R. CRISTINO

Правителството на Китай в сряда определи като „опасни“ коментарите на високопоставен американски дипломат, че проектът за подводница AUKUS между Австралия, Великобритания и Съединените щати може да помогне за възпиране на всеки ход на Китай срещу Тайван.

Проектът, финализиран от трите страни миналата година, включва Австралия да придобие ядрени атакуващи подводници като част от усилията на съюзниците да отблъснат нарастващата мощ на Китай в Индо-тихоокеанския регион.

Говорейки миналата седмица, дипломат номер 2 на Държавния департамент на САЩ, заместник-държавен секретар Кърт Кембъл, каза, че новите способности на подводниците ще подобрят мира и стабилността, включително в пролива, който разделя Китай и Тайван.

Китай твърди, че Тайван е негова собствена територия, въпреки възраженията на демократично управляваното правителството в Тайпе, и редовно демонстрира съпротива към това, което смята за чуждестранна намеса във вътрешен проблем.

Неговите забележки са много опасни“, каза Жу Фенглиан, говорител на китайската служба по въпросите на Тайван, пред репортери в Пекин, попитан какво е казал Кембъл.

Създаването на т. нар. тристранно партньорство за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия по същество е опит да провокира военна конфронтация в региона чрез военно сътрудничество в тесни кръгове„, добави тя.

Всеки опит да се използва военно сътрудничество за „намеса в тайванския въпрос е намеса във вътрешните работи на Китай“ и е заплаха за мира и стабилността в района на Тайванския пролив, каза Джу.

САЩ, Великобритания и Австралия сформираха AUKUS през 2021 г., част от усилията си да отблъснат нарастващата мощ на Китай в Индо-тихоокеанския регион. Китай нарече пакта AUKUS опасен и предупреди, че може да стимулира регионална надпревара във въоръжаването.

Нито една от страните от AUKUS няма официални дипломатически връзки с Тайван.

Докато САЩ отдавна са най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия за Тайван, Великобритания и Австралия засилиха подкрепата си за острова и изразиха загриженост от китайския военен натиск срещу него.

Говорейки пред Ройтерс по време на пътуване до Тайпе като част от австралийска законодателна делегация, Дейв Шарма, сенатор от опозиционната Либерална партия, каза, че AUKUS „със сигурност е представлявал интерес за нашите тайвански колеги“.

Както AUKUS, така и Quad – групата на САЩ, Австралия, Индия и Япония – упражняват стабилизиращо присъствие в региона, което позволява сътрудничество, обмен на информация и съвместни учения, каза Шарма след срещи с президента на Тайван Цай Инг-уен, както и с отбраната и служители по сигурността.

Мисля, че тайванските колеги виждат това като успокояващо, защото изпраща послание до Пекин, че тези страни имат общ интерес в поддържането на сигурността в Тайванския проток„, добави той.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

Подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ е руски отряд...

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Цветница е

Днес православните християни отбелязват Цветница - деня, в който Спасителят...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Португалското правителство отказва да плаща репарации за колониалните престъпления

Правителството на Португалия отказа да изплащането на репарации за...

Поканиха Главчев на конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин

България остава последователна и ще продължи да изразява своята...

За седмица хванаха над 59 000 джигити на пътя

За седмица хванаха 59 040 шофьори, превишили скоростта. Акцията за...

Атанас Пеканов разочарован от пехливанските борби в Народното събрание

Отлагането на либерализацията на енергийния пазар може да доведе...

Лондон: И тази година няма да се състои марша на „Безсмъртния полк“

Отменен и парада за Деня на победата в пет региона

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img