https://www.gerb.bg/bg

Киев все още не е съгласувал новите правила за мобилизация

Снимка: Aris Messinis/AFP/Getty

Мобилизацията в Украйна през 2024 все още е под въпрос, съобщава УНИАН.

В събота парламентарната комисия по национална сигурност, отбрана и разузнаване приключи изслушванията по правителствения проектозакон.

Окончателно решение се очаква през следващата седмица.

За да се вземе решение, е необходимо законопроектът да бъде разгледан и от Комисията по антикорупционна политика, каза Фьодор Вениславски, член на Комисията по национална сигурност в коментар на РБК-Украйна. Според него има редица мерки, които членовете на комисията не одобряват.

Най-много спорове по време на заседанието на комисията предизвикаха правилата за хората с увреждания 3-та група, наказанията и ограниченията за неявяване в териториалните центрове за набиране на персонал и включването в регистъра на длъжниците по решения на ръководителите на ТКС.

„Има два варианта – или да го върнем на Министерския съвет за преработка, или да приемем проекта за основа и да го доработим в Радата за второ четене, което е малко вероятно“, подчерта народният представител.

Припомняме, че през декември правителството внесе във Върховната рада законопроект за мобилизацията. Документът беше обсъден за първи път на 4 януари на заседание на парламентарната комисия по национална сигурност, отбрана и разузнаване.

В дискусията участва главно главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний. Той подкрепя засилената мобилизация, но се противопоставя на участието на хора с криминални досиета.

Украйна започна да мобилизира цивилни в армията, след като обяви военно положение през февруари 2022 г., когато Русия започна своята пълномащабна инвазия. Напливът от бойци доброволци помогна в началото, но впоследствие броят им намаля. По думи на вътрешния министър са образувани 9 000 наказателни дела за укриване от военна служба.

Наборните служби ще могат да издават онлайн призовки на хора по имейл или чрез друга електронна платформа. Подобна стъпка вероятно ще направи по-трудно избягването на наборните служители, които в момента издават призовки на цивилни на улицата или ги изпращат на домашния им адрес.

Миналия месец президентът Володимир Зеленски заяви, че армията е предложила мобилизиране на още 450 000-500 000 души. Началникът на армията Валерий Залужний посочи, че в тази цифра са включени военните планове и прогнозите за възможни загуби. Военни анализатори отбелязват, че половин милион души ще е за цялата година.

Смут предизвикаха и предложенията за връщане на украински мъже от чужбина, за да се бият на фронта, както и спекулациите за мобилизация на всички жени (а не само лекари и фармацевти, както е в момента).

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Мълния падна в двора на Софийската митрополия

Това се е случило при снощната гръмотевична буря

Доналд Тръмп ще обжалва присъдата за фалшифициране на документи

Това може да стане след като тя бъде произнесена

В Полша се появи фалшива новина за мобилизация, подозират хакерска атака

Полската агенция за печат (PAP) вероятно стана жертва на...

ЕС налага още санкции на Северна Корея заради ядрените програми

Европейският съюз наложи още санкции на Северна Корея заради продължаващите ѝ усилия...

Съдът няма да се занимава с глобата от ЦИК за ПП-ДБ

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на Николай...

Делян Пеевски размаха пръст на руския патриарх Кирил

От ДПС разпространиха отново снимката срещата на Делян Пеевски...

Осъдиха условно подкупния шеф на ТЕЛК-Габрово

Осъдиха условно председателя на ТЕЛК - Габрово за искане и получаване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иван Шишков: Строителството на пътища е бъдеще, което се отлага

Направихме достатъчно много в рамките на възможното за строежа...

Над 1 млн. българи не искат да работят или учат – какво да правим?

Трудовият пазар в столицата е твърде напрегнат, а жилищният прегрява

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Мъж уби майка си в Севлиево, жената е намушкана осем пъти с нож

Разследването за убийството се води от Окръжната прокуратура в Габрово

Съдът потвърди 4 г. затвор за полицая, прегазил дете в Братаница

Апелативният съд в Пловдив потвърди присъдата от четири години...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg