Керемедчиев: Американските санкции ще се отразят на имиджа на България

ЕС бяга след събитията

Прочитания 9757
0 0

Санкциите на Съединените щати по закона „Магнитски“ по отношение на редица български публични личности неминуемо ще се отразят негативно върху реномето на България в очите на чуждестранните инвеститори. Това заяви за News.bg експертът по международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи и икономиката Милен Керемедчиев.

„Влязохме в една срамна група от държави като Русия, Беларус, Венецуела и Мианмар. Освен това България е единствената страна-членка на ЕС, в която има толкова много санкционирани лица и фирми. Това ни прави „черната овца“ на Европейския съюз„, коментира Керемедчиев.

Що се касае до бъдещите действия, които да изчистят реномето на страната ни – всичко зависи от правораздавателните ни органи, но не само, отсече експертът. „Европейската прокуратура със сигурност би проявила интерес да разследва въпроса.“ По думите на бившия заместник-министър на външните работи налагането на санкциите от страна на Вашингтон са своеобразно „икономическо убийство“ не само на лицата, които попадат под ударите му, но и на членовете на техните семейства, както и съдружниците им. „Те няма да могат да работят нормално или да имат някаква нормална икономическа дейност. Бих определил ситуацията като „икономически Covid„, каза още той.

По думите на Керемедчиев разследване по акта „Магнитски“ следва да бъде водено поне година, преди да влезе в сила. Това значи, че процесът не е иницииран заради смяната на властта в Белия дом, а е започнал още при президента Тръмп. „Никой не би си позволил да сложи непроверена информация на бюрото на президента„.

ЕС бяга след събитията за разлика от САЩ, заяви още експертът. „За съжаление, изказването на Манфред Вебер в защита на най-голямата партия-член на ЕНП от България (визира се ГЕРБ – бел.ред.), не е свързано с реалността. В същия ден, в който излезе доклада по закона „Магнитски“, излезе със становище, че България, Румъния и Хърватия трябва да влязат в Шенген. Това също смятам, че не е актуална позиция„, категоричен е Керемедчиев.

Със сигурност действията на САЩ не са продиктувани от предстоящите на 11 юли парламентарни избори, смята експертът, тъй като подобен акт се задейства във времето много преди да се знае, че ще има предсрочни избори. Със сигурност обаче американските санкции ще повлияят в една или друга степен на изборния процес, посочи той.

Действията на Вашингтон, при условие, че българската страна не е била известена за предстоящите санкции, показват „дълбоко недоверие“ към нашите институции, добави Керемедчиев.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Денис Иванов

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мира Кожухарова: Основните ваксини сега са втора доза - ваксинирайте се преди есента

Има нужда от промени, от големи промени, но епидемиологът Мира Кожухарова, съветник на министър Стойчо Кацаров, не би употребила думата ревизия. Анализът, който се прави от новата администрация в МЗ, цели да се открият и посочат грешките при управление на епидемията у нас, за да се предпазим от грешки в […]