Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Канада: Шест ареста след една година от „най-голямата кражба на злато“ в историята на страната

Снимка: EPA/ETHAN CAIRNS

Хиляди златни кюлчета и сензационенобир, достоен за холивудски филм, но една година по-късно канадската полиция обяви в сряда шест ареста, свързани с най-голямата кражба на златов историята на страната и контрабанда на огнестрелни оръжия, обобщи АФП.

На 17 април 2023 г. от международното летище в Торонто мистериозно е открадната пратка кюлчета чисто злато, чиято стойност се оценява на над 20 милиона канадски долара (13,6 милиона евро), и банкноти в чуждестранна валута на обща стойност 2,5 милиона канадски долара.

Съкровището, което все още не е намерено, е долетяло от Швейцария и е било поставено в хангар на Air Canada. „Този грабеж беше щателно планиран и осъществен от група престъпници както на летището, така и извън него„, заяви на пресконференция началникът на полицията в Пийл Нишан Дурайапа. Според полицията парите са били използвани за трафик на оръжие.

Полицията арестува шестима души, всички от района на Торонто, и издава заповеди за арест на други трима заподозрени, които все още са на свобода.

Всички те са на възраст между 25 и 54 години. До момента само 90 000 долара от откраднатите 20 милиона долара са възстановени под формата на гривни от полицията, която е конфискувала и 430 000 канадски долара – сума, която според нея вероятно е получена от продажбата на златото. Шестстотинте златни кюлчета с общо тегло 400 килограма са откраднати няколко часа след пристигането им в Торонто от заподозрян, който се врязва с петтонен камион в склада за товари.

Заподозреният подкара до товарната рампа, слиза от камиона си и представи фалшива въздушна товарителница„, заявиха от полицията. „Малко след това мотокарът, съдържащ златните кюлчета и среброто, беше поставен в камиона на заподозрения, който след това напусна мястото на инцидента„.

Сред арестуваните са двама служители на Air Canada по време на обира, собственикът на бижутерски магазин и шофьорът на камиона, който е бил спрян на крайпътен контролно-пропускателен пункт в съседна Пенсилвания. На шофьора е повдигнато и обвинение в САЩ за притежание на 65 незаконни огнестрелни оръжия, за които се твърди, че са предназначени за препродажба в Канада, заяви служител на американското Бюро за алкохол, тютюн и огнестрелни оръжия.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

Подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ е руски отряд...

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Ранени и загинали при пожар в ресторант в Индия

Пожарът е причинен от гръмнала газова бутилка

Жертви и разрушения след торнадо в Китай

Уби петима души и рани 33-ма други

Китай приютява кораб, свързан с оръжейни трансфери на КНДР и Русия

Китай осигурява акостиране на санкциониран от САЩ руски товарен...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img