https://www.gerb.bg/bg

Йотова: Служебният кабинет не иска да ограби парите на хората

Снимка: архив БГНЕС

България не е пред фалит, няма опасност за споразумението с Международния валутен фонд (МВФ) и необходимост от нов дълг. Нямам притеснения за състоянието на държавата, докато работи служебният кабинет и финансов министър е Росица Велкова.

Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на церемония по повод 30 години от създаването на Факултета за френско обучение по електроинженерство на Техническия университет в София. Съобщение за изказването й беше разпространевно от президентството.

По думите на Йотова вчерашното твърдение на финансовия министър Росица Велкова за опасност да се стигне до нови заеми от МВФ е предупреждение към цялата политическа класа в момент, в който служебният кабинет подготвя проект на бюджета за годината. Още в първите си дни новият парламент трябва да приеме бюджета за 2023 г., необходим за всички„, подчерта тя.

Вицепрезидентът определи политическите реакции след брифинга на Велкова като обясними в предизборна обстановка. „Всеки тълкува сигналите както иска, използва ги като оръжие срещу политическите си опоненти. Но квалификациите не правят чест на нито един политик, особено на бившия финансов министър, който е в основата на тази каша и твърдеше, че това е най-добрият бюджет„, посочи Йотова.

Запитана за по-дългосрочен лош сценарий за финансовото състояние на държавата без редовен кабинет, тя коментира: „Не искам да правя прогнози, че няма да има редовен кабинет. Позицията на президентската институция винаги е била категорична – като парламентарна република България трябва да има редовно правителство, избрано от Народното събрание.“

БНР информира, че по време на изказването си Илияна Йотова е отхвърлила политически твърдения, че „служебният кабинет иска да ограби парите на хората„.

Подобни квалификации не правят чест на нито един политик… Вярвам на служебния кабинет, че докато те работят и финансовият министър е Росица Велкова, нито ще има фалит на държавата, нито ще има нужда от нови дългове… 20 дни преди изборите не искам да правя прогнози, че няма да има редовно правителство. Нашата позиция, на президентската институция, винаги е била за това в една парламентарна република да има редовен кабинет, така че силно се надявам, че след 2 април ще има редовно правителство. Служебният кабинет ще подготвя проект за бюджета, но Народното събрание трябва да го приеме час по-скоро„, коментира тя, цитирана от националното радио.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Съединените щати са дълбоко разтревожени от стихващата демокрация в...

БДЖ пак променя движението на влаковете през гара София Север

БДЖ въвежда допълнителни промени в движението на влаковете през...

Полицията в Хасково издирва 13-годишно момче

Младежът не се е прибрал от училище

Гвоздейков свежда до минимум закъсненията на влаковете

Новата организация на движението по бул. Витоша не е...

Силна магнитна буря удари Земята (СНИМКИ)

Силна магнитна буря е ударила Земята през последните часове,...

САЩ призна, че Израел може и да е в нарушение на международното право

Администрацията на Байдън в петък призна, че използването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

БДЖ пак променя движението на влаковете през гара София Север

БДЖ въвежда допълнителни промени в движението на влаковете през...

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

На Капитан Андреево задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки за превоз на мигранти

Митнически служители задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки, предназначени за...

Търговците пропищяха от крадци

Българската ритейл асоциация (БРА) - търговците на дребно с...

Китай и Унгария приветстват златна ера в отношенията си

Китай и Унгария започват "златно пътешествие" в двустранните отношения....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg