Йотова: Доволни сме от номера на бюлетината – 6 за отличници

Views 8332
0 0

Ние ще продължаваме с тона на кампанията такъв, какъвто е бил тонът на нашето поведение последните 4 години, ще продължаваме да говорим с гласа на българските граждани. Днес изтеглиха номера на бюлетината ни в ЦИК, доволни сме: 6 – за отличници. Това коментира вицепрезидентът Илиана Йотова за номера на бюлетината за кандидатпрезидентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова, изтеглен днес в ЦИК. Йотова откри изложба в Националната библиотека.

Изложбата „Българските книги отдалече“ в Националната библиотека в столицата е по повод Деня на будителите. Книгите са писани от български автори в чужбина и остават във Фонда на библиотеката. По време на откриването Йотова разказа, че по нейна инициатива са се свързали с автори от Америка, Австралия и други страни. Много често чуваме от тях, че в чуждата страна има дълъг период на адаптация, но веднага идва следващото изречение, че сме мечтали да бъдем на три морета, а днес сме на всички морета, защото има български общности, които правят училища и читалища зад граница, посочи вицепрезидентът. Преди това Йотова обясни, че срещите с българите зад граница са спрели от началото на пандемията от коронавирус, но са правени онлайн срещи. „Най-важната цел да съхраним българският език зад граница“, посочи още вицепрезидентът.

Продължаваме кампанията, която започна преди две години в разгара на кризата, когато не можахме да се срещнем с българите в чужбина, направихме няколко онлайн срещи с българи от старата диаспора и новата миграция, обясни още тя. Йотова е категорична, че въпреки кризата с коронавируса се работи заедно за българите навън. По думите й, в изложбата се съдържат книги, писани за българските читатели, живеещи във всяко едно кътче на света.

Нацията ни се възроди след 5 века робство въз основа на книгите, акцентира тя.

Опазването на българския език зад граница не върви по инерция, трябва да има специализирани политики, за да може да има последователност от неделни училища и в по новата миграция и приемственост в университети, където сме загубили позиции, където е загубен интересът към българската литература и история, това тежи на нашите ръце да го върнем обратно – част от тези български момичета и момчета да се върнат отново в родината. Живеем в глобален свят, но ако създадем интерес и успеем да си върнем децата, ще бъде успех за всички нас, анализира Илияна Йотова. Будителството продължава, то е нашето бъдеще, каза в заключение тя.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Таня Манолова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

ГЕРБ ще борят "партиите на разрухата", останалите ще борят тяхното наследство

ЦИК определи с жребий номерата на партиите и коалициите за предстоящите на 14 ноември избори за народни представители. Поради особеността на настоящия вот – едновременно президентски и парламентарен, както и изцяло машинен, номерата на партиите, които не са издигнали собствена партийна кандидат-президентска двойка, а са подкрепили кандидатура на инициативен комитет, […]