Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Израел превъзхожда Иран във въздуха, но на висока цена

Снимка: iStock

Остарялата противовъздушна отбрана прави Иран уязвим за израелска атака, в случай че премиерът Бенямин Нетаняху реши да пренебрегне глобалния натиск да не отмъщава директно за безпрецедентното нападение с дронове и ракети, съобщава „Ройтерс“.

Като се изключат по-високата дипломатическа и стратегическа цена, която вероятно ще бъде най-силното възпиращо средство за евентуален контраудар, експертите считат, че Израел няма да се затрудни да порази цели в Иран, който разполага с остарели военновъздушни сили и местни системи за противовъздушна отбрана, основани на остарели руски модели.

Атаката на Техеран през уикенда показа както силата на въздушното му въоръжение, така и изключителните отбранителни системи на Израел, благодарение на които стотиците балистични и крилати ракети и дронове, изстреляни срещу страната, причиниха само минимални щети.

Иран е „суперсила в тактическите балистични ракети и дроновете“, заяви Звика Хаймович, бивш шръководител на израелската противовъздушна отбрана.

Не така обаче стои въпросът с иранската противовъздушна отбрана, която до голяма степен е изградена на основата на руски зенитно-ракетни системи С-200 и С-300 или набор от местно произведени еквиваленти, като Бавар-373, Кордад, Раад, Саяд и Талаш, както и на стари американски и руски бойни самолети, някои от които са от времето на шах Мохамед Реза Пахлави през 70-те години на ХХ в.

Подобни системи са разположени в Сирия от 2015 г., което дава на израелските пилоти дългогодишен опит в справянето с тях.

„Нашите и коалиционните военновъздушни сили летяха в тази среда. Те знаят как да се справят ефективно с тази система“, изтъкна Хаймович и допълни, че това няма да е основното предизвикателство по отношение на Иран.

Сидхарт Кауша, научен сътрудник в Кралския обединен стратегически институт в Лондон, заяви, че основното предизвикателство за Израел може да е не избягването на ракетите земя-въздух на Иран, а възможността да нанесе успешни удари по военни бази в западната и южната част на страната, изискватщи използване на проникващи бомби.

Кауша посочи, че израелските самолети, като стелт изтребителя F-35, които могат да пробият противовъздушната отбрана на Иран, обикновено носят по-малки боеприпаси. Срещу цели дълбоко в иранска територия обаче може да са необходими по-големи боеприпаси. Това би означавало, че може да се наложи те да се пренасят външно на самолети като F-16, което ги прави по-лесно откриваеми за радарите. От съображения за сигурност е по-вероятно пилотите да ги изстрелват от по-големи разстояния.

„Противовъздушната отбрана на Иран със сигурност не е непробиваема за тези самолети, но това повишава риска от загуби и капацитетът на Иран – поне на теория – да прехване част от боеприпасите, се увеличава“, отбеляза експертът.

Дали Израел е готов да рискува директен удар, ще зависи отчасти от това доколко е уверен, че може да осуети по-нататъшни атаки от Иран, който определи обстрела през уикенда като отмъщение за смъртоносния израелски удар срещу неговите генерали в Сирия.

По-нататъшна ескалация може да накара Иран да избере по-мощни оръжия от арсенала си, който според анализаторите включва над 3500 ракети и няколко хиляди дронове.

Многослойната противовъздушна отбрана на Израел е изградена около системите „Стрела“ за голяма надморска височина, използвани успешно през уикенда, „Прашката на Давид“ със среден обсег и системата „Железен купол“ с малък обсег, която е предпазила страната от хиляди ракети, изстреляни от Газа и Ливан.

Те обаче не са евтини.

Въпреки че израелските официални лица не дават подробности, според изчисленията на редица анализатори цената на атаката на Иран вероятно е възлизала на между 80 и 100 милиона долара, но отблъскването ѝ е струвало на Израел и неговите съюзници около 1 милиард долара.

Проблемите, които в момента изпитва Украйна при осигуряването на резервни боеприпаси, подчертаха дългосрочното въздействие върху въздушната отбрана, подложена на непрекъснати атаки от Иран или подкрепяната от него групировка „Хизбула“ в Ливан, която разполага с арсенал от хиляди ракети.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън призова Конгреса да приеме пакет от помощи, който да попълни противовъздушната отбрана на Израел.

Бригаден генерал Дорон Гавиш, началник на оперативната група за противовъздушна отбрана на Израел, заяви, че Израел работи извънредно, за да възстанови запасите си в подготовка за нова възможна атака от Иран или негови проксита.

Ако израелците трябваше да се изправят сами срещу Иран в бъдещ конфликт, те биха могли да използват системите „Железен купол“ и „Прашката на Давид“ като по-икономични резервни варианти: всички ракети, които може да бъдат пропуснати от „Стрелата“, биха могли да бъдат унищожени от системите на по-ниска височина.

Амос Ядлин, пенсиониран генерал от израелските военновъздушни сили и началник на военното разузнаване, прогнозира, че Израел няма да разчита на защитата си, за да отблъсква атаки, а ще вземе мерки, за да премахне заплахата.

„Иран не е единствената страна, която знае как да атакува“, подчерта той. „Израел има значителни офанзивни възможности. Няма да има ситуация, в която Израел просто се защитава, докато Иран нанася удари“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Главчев отменя решението за строеж на частна детска болница „Мама и аз“

Служебният премиер Димитър Главчев отмени приетото решението от 30...

ГЕРБ иска да се строи детската болница въпреки частните

Всички правителства - независимо дали са служебни или редовни...

Най-малко 8 души са загинали след проливни дъждове в Бразилия

Проливни дъждове отнеха живота на 8 души, а други...

Делян Пеевски призова служебното правителство да отмени решението си за частната детска болница

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно...

Лондон: Разследването за корупция в Русия е обхванало още висши военни

Руслан Цаликов (вляво) ; Сергей Шойгу ; Валерий Герасимов...

Депутатът Стоян Георгиев вече не е част от ПП

Депутатът от ПП-ДБ Стоян Георгиев вече не е част...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕК не хареса плана на България за енергетиката и климата

Европейската комисия препоръча на България да подобри своя национален...

Стефан Сежурне: Никой няма полза от ескалацията между Израел и „Хизбула“

Френският външен министър Стефан Сежурне заяви по време на...

WSJ: Путин не стои зад смъртта на Навални

Американските разузнавателни агенции установиха, че руският президент Владимир Путин...

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

Борисов е склонен на съвместно управление с ПП-ДБ, но доминирано от ГЕРБ

Бойко Борисов няма да преговаря лично с Кирил Петко,...

МНС обмисля да издаде заповед за арест на Нетаняху

Международният наказателен съд обмисля издаването на заповеди за арест...

Вече може да проверим секцията си за гласуване на изборите

От днес гражданите могат да проверят номера на избирателната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img