https://www.gerb.bg/bg

Израел арестува петима души, плюли срещу християни в Йерусалим

Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Израелската полиция арестува в сряда петима души, заподозрени в плюене срещу християни или църкви в Стария град на Йерусалим и сформира специален разследващ екип, който да се занимава с нарастващите оплаквания за враждебни жестове срещу християни, предава „Ройтерс“.

За съжаление, ние сме свидетели на продължаващите позорни актове на омраза към християните в Стария град на Йерусалим, главно чрез оплюване от страна на екстремисти„, каза областният командир на Йерусалим Дорон Тургеман.

Не се съобщават подробности за самоличността на арестуваните.

Членовете на малката християнска общност в района казаха, че са изправени пред нарастващ тормоз и сплашване от еврейски ултранационалисти, особено след като крайно дясното правителство на премиера Бенямин Нетаняху встъпи в длъжност в края на миналата година.

Арестите в сряда дойдоха, докато градът се подготвяше за ежегодния Йерусалимски марш, събитие, което обикновено привлича огромни тълпи, включително хиляди християнски поклонници.

Израелските медии публикуваха видеозаписи в Стария град тази седмица, показващи ортодоксални евреи, включително малки деца, очевидно плюещи на земята, докато минават покрай група чуждестранни християнски поклонници.

Нетаняху осъди инцидента, като обеща да предприеме „незабавни и решителни действия“.

Израел е напълно ангажиран да защити свещеното право на поклонение до светите места на всички вероизповедания„, каза той в съобщение на платформата за социални съобщения X.

Старият град на Йерусалим е дома на някои от най-свещените места за евреи, християни и мюсюлмани, а местните общности отдавна са разработили начини за съвместен живот въпреки редовните пикове на напрежение, особено около религиозни и национални празници.

Това започна преди много време, случва се от много години и някак си свикнахме с това„, каза отец Симон Хури, свещеник, пред израелския Канал 12. „В продължение на десетилетия, дори когато бях на обучение, аз виждах това навсякъде.“

Тургеман каза, че полицията ще използва охранителни камери, патрули и интернет наблюдение, за да се бори с явлението както в реално време, така и в последствие, както и евентуално да започне да налага специални „административни глоби“.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Съединените щати са дълбоко разтревожени от стихващата демокрация в...

БДЖ пак променя движението на влаковете през гара София Север

БДЖ въвежда допълнителни промени в движението на влаковете през...

Полицията в Хасково издирва 13-годишно момче

Младежът не се е прибрал от училище

Гвоздейков свежда до минимум закъсненията на влаковете

Новата организация на движението по бул. Витоша не е...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

3,3 милиона българи пазаруват в Интернет

81% от българите ползват Интернет всеки ден

Няма да се бавим с резултатите, уверява ЦИК

ЦИК ще обяви резултатите от изборите 2 в 1...

Мъж е нападнал бившия кмет на Берлин

Мъж е ударил с тежък предмет бившия министър по...

Москва: Германия използва „хакерски митове“, за да разруши връзките с Русия

Русия обвини Германия в сряда, че използва неоснователни митове...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg