https://www.gerb.bg/bg

ISW: За Джо Байдън Русия представлява все по-голяма заплаха за НАТО

Президентът на Съединените щати Джо Байдън, снимка: EPA/CHRIS KLEPONIS / POOL

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че Русия и нейните партньори представляват все по-голяма заплаха за НАТО. Той не пропусна да подчертае, че американската помощ за сигурността на Украйна може да се справи с руската заплаха.

В статия, публикувана в „Уолстрийт джърнъл“ на 17 април, Байдън заяви, че Русия засилва атаките си срещу Украйна с военна и несмъртоносна материална подкрепа от Китай, Иран и Северна Корея.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Байдън призова Камарата на представителите на САЩ спешно да приеме помощ за сигурността на Украйна, тъй като украинските сили продължават да се сблъскват с недостиг на боеприпаси и с перспективата да загубят още територии.

Байдън заяви, че ако Русия постигне целта си да подчини и погълне Украйна, тогава руските сили ще се приближат към НАТО.

Байдън подчерта, че подкрепата за Украйна може да попречи на Русия да навлезе в съюзниците на Америка в НАТО и да предотврати участието на САЩ в хипотетична бъдеща конвенционална война между Русия и НАТО.

Според оценката на ISW една руска победа в Украйна би имала опустошителни последици за отбраната на НАТО, докато една украинска победа би направила едно успешно руско нападение срещу Полша или балтийските държави по-трудно и по-рисковано за Русия.

На 17 април Камарата на представителите на САЩ внесе законопроект за допълнителни бюджетни кредити, който ще осигури помощ за Украйна в размер на около 60 млрд. долара, и според информацията ще гласува мярката на 20 април.

Законопроектът за допълнителни бюджетни кредити до голяма степен наподобява предишния законопроект за допълнителни бюджетни кредити, приет от Сената на САЩ, и ще предложи на Украйна 48,3 млрд. долара помощ за сигурността: 23,2 млрд. долара за попълване на запасите от оръжия и оборудване на Министерството на отбраната на САЩ; 13,8 млрд. долара за закупуване на оръжия и боеприпаси за Украйна от американски производители; и 11,3 млрд. долара за продължаване на подкрепата на САЩ за Украйна чрез текущите военни операции на САЩ в региона.

Преобладаващата част от предложената помощ за Украйна, ако бъде приета, ще бъде предоставена на американски компании и на американски и съюзнически военни сили.

На 17 април говорителят на Кремъл Дмитрий Песков официално потвърди, че руските мироопазващи сили са започнали очакваното си изтегляне от Нагорни Карабах, тъй като руски източници до голяма степен обвиняваха арменското ръководство за завземането на Нагорни Карабах от Азербайджан на фона на продължаващите усилия на Армения да се дистанцира от политическите отношения и отношенията в областта на сигурността с Русия.

Главното управление на военното разузнаване на Украйна (GUR) съобщава, че на 17 април е атакувало руски авиационни средства в Република Мордовия, Република Татарстан и Самарска област.

Източници от ГУР съобщиха на 17 април пред украинското издание „Суспилне“, че агентите на ГУР са се насочили към радиолокационна станция S9B6 „Контейнер“ в базата на 590-то отделно радиотехническо подразделение в Ковилкино, Мордовия, но не уточниха как ГУР е извършило удара и дали ударът успешно е повредил радиолокационната станция.

Съобщава се, че радарната станция „Контейнер“ има 3000-километров обхват на откриване и 100-километрова височина на засичане и се намира на над 680 км от украинската граница.

Украинските сили нанесоха удар по руско военно летище в окупирания Джанкой, Крим, през нощта на 16 срещу 17 април.

Кримското партизанско движение „Атеш“ съобщи, че негови агенти са потвърдили, че ударът е унищожил ракетна система С-400 на летището и е нанесъл сериозни щети на няколко други неуточнени превозни средства.

Украински източници публикуваха изображение, на което се съобщава, че след удара са унищожени три пускови установки на С-400.

Руските сили са разположили хеликоптери Ми-8, Ми-25М, Ми-28 и Ка-52 в авиобаза Джанкой, въпреки че ISW все още не е наблюдавала визуални доказателства за повреди по хеликоптерите в резултат на удара от 16 април.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Министерството на иновациите и растежа работи по нова стратегия за ББР

В Министерството на иновациите и растежа се проведе първото...

Земетресение с магнитуд 6 регистрирано във водите на езерото Байкал

Земетресение с магнитуд 6 е регистрирано във водите на...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

В Турция затягат коланите и ограничават публичните разходи

Турция ще ограничи публичните разходи и ще повиши ефективността...

Прокурорската колегия реши, че няма правомощия да променя етичния кодекс на прокурорите

Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, изрази...

Страстите за движението по Патриарха в София не стихват (ОБНОВЕНА)

Новата реорганизация на движението по бул. "Патриарх Евтимий" и...

В Тбилиси протестиращи изгориха руския флаг

В събота вечерта протестиращи в Тбилиси демонстративно изгориха руското знаме и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg