Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Иран изпрати десетки дронове към Израел (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Иран е изпратил десетки безпилотни летателни апарати към Израел, съобщи Der Standard. Според съобщенията на израелски военни вече са потвърдили изстрелването. Сирени за ПВО тревога са чути в Северен Израел.

Очаква се те да достигнат израелското въздушно пространство за няколко часа. Голанските възвишения и пустинята Негев са основни цели на атаката.

Вестник „Ню Йорк Таймс“ цитира двама израелски служители, според които Иран е изстрелял общо 185 безпилотни самолета, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя.

Малко преди 2 часа Си Ен Ен съобщи, че са чути експлозии над небето на Ерусалим. Това е знак, че израелската ПВО система Железен купол отблъсква атаката на Техеран,

След Иран и йеменските хути удариха по Израел. Основана цел са пристанищата.

Постоянното представителство на Иран към ООН обяви, че военната операция на страната срещу Израел „може да се счита за приключила“.

Съобщението се появи около 2.30 часа българско (израелско) време. По същото време по цялата територия на Израел продължаваха да звучат сирените за въздушна тревога. Чуваха се експлозии в небето от работата на „Железния купол“.

Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Високопоставен служител на Съединените щати заяви пред ABC News, че Вашингтон очаква около 400-500 безпилотни самолета и ракети да бъдат изстреляни към Израел.

Според служителя, макар че по-голямата част от ракетите се очаква да дойдат от Иран, изстрелвания се очакват и от Ирак, Сирия, Южен Ливан и хутите.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху свика военния кабинет на страната във военния щаб в Тел Авив.

Междувременно иранският министър на отбраната бригаден генерал Амир Хатами подчерта в изявление, че всяка страна, която потенциално отвори въздушното си пространство или територия, за да помогне на Израел да извърши нападения срещу Иран, ще бъде посрещната с „решителен отговор“.

Иранските безпилотни самолети са били забелязани над иракската провинция Сулeймания.

Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Ирак затвори въздушното си пространство и преустанови целия въздушен трафик.

Иранската информационна агенция Tasnim цитира изявление на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. В него се казва още, че ударите ще засегнат израелска територия, че ще бъдат използвани както дронове, така и ракети, и че са в отговор на удара по иранското консулство в Дамаск.

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) потвърди в изявление, че е нанесъл удар по Израел.

„Започнахме операция срещу Израел с десетки ракети и безпилотни самолети„, уточняват от Корпуса, като се добавя, че ударите са били насочени към конкретни цели. Освен това тя отбеляза, че този ход е бил предприет в отговор на удара по посолството на Техеран в Дамаск, Сирия. IRGC подчерта, че операцията, обозначена като „Истинско обещание“, е част от наказанието за „израелските престъпления“.

Израелският Канал 12 съобщи, че е задействана трета вълна от ирански безпилотни самолети.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне със служители по националната сигурност и членове на кабинета в Белия дом, за да обсъдят нападението на Иран с дрон срещу Израел, съобщиха от Белия дом.

Съветът за национална сигурност към Белия дом заявява, че според техните данни иранските удари по Израел ще продължат няколко часа. Президентът Джо Байдън е прекъснал отпуската си и е в Белия дом, където следи развитието на събитията. Говорителка на администрацията потвърди позицията му, че подкрепата за Израел в противопоставянето му с Иран ще бъде непоколебима.

Малко преди да се появят съобщенията за дроновете The Times of Israel съобщи за видеоизявление на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, в която той предупреждава за възможната атака от страна на Иран. „Ще се защитаваме срещу всяка заплаха и ще го правим спокойно и решително„.

Нашите отбранителни системи са разгърнати и сме подготвени за всеки сценарий, както при отбрана, така и при нападение. Държавата Израел е силна, ЦАХАЛ са силни, обществото е силно.“

Знам, че вие, гражданите на Израел, също ще запазите спокойствие. Призовавам ви да се вслушате в указанията на командването. Ние сме заедно и с Божията помощ заедно ще победим всички наши врагове„, заяви Нетаняху.

По-рано днес Иранската революционна гвардия залови товарен кораб, свързан с Израел, в Ормузкия проток. Нападението над кораба бе определено като държавно пиратство от страна на Израел.

От няколко дни западни дипломати и официални лица предупреждават за високата вероятност Иран да нападне Израел в отговор и за отмъщение на удара по иранското консулство в Дамаск от 1 април, когато бяха убити няколко високопоставени офицери от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция (КГИР), включително генерал Мохамед Реза Захеди. Техеран се закани да отвърне на нападението.

Командването на САЩ премества допълнителни сили в Близкия изток заради заплахата на Иран да нанесе удар по Израел, като специално внимание се отделя на укрепването на противовъздушната отбрана на американските контингенти в Ирак и Сирия.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

Подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ е руски отряд...

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Мъж преби балдъзата си в Благоевград

Насилникът държал съпругата си и детето им под ключ

Иранските власти ще освободят екипажа на задържания кораб MSC Aries

Екипажът на задържания кораб, който плаваше под португалски флаг,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img