Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Информационно обслужване“ опровергава „политически спекулации“ на Асен Василев

Снимка: (архив) БГНЕС

От „Информационно обслужване“ АД отговориха в своя позиция на съпредседателя на ПП „Продължаваме промяната“ (ПП) Асен Василев, който вчера в ефира на „Нова телевизия“ изрази притеснения за манипулации на предстоящите избори, като посочи, че дружеството се занимава с организацията им.

От „Информационно обслужване“ изтъкват, че никога не са се занимавали организация на изборите и не са управлявали машините за гласуване. От дружеството допълват, че изборите не се организират от един човек и още по-малко от изпълнителния директор на „Информационно обслужване“, без значение кой е той.

В позицията се посочва, че очевидно предстоят поне 2 месеца на политически спекулации преди изборите. Затова от „Информационно обслужване“ излагат някои базисни факти относно изборния процес, като също така цитират фраза година американският министър на отбраната Джеймс Шлезинджър от 1975 г.: „Всеки има правото на собствено мнение, но никой няма правото на собствени факти„.

От дружеството заявяват, че то не е имало и няма отношение към дейностите по техническо осигуряване на машинното гласуване със специализираните устройства за електронно машинно гласуване, включително конфигуриране, инсталиране и модифициране на софтуера. Никога не е управлявало или съхранявало машините и не е имало отношение към логистично осигуряване и техническо обслужване на устройствата, включително на място в секционните избирателни комисии (СИК).

От „Информационно обслужване“ обясняват, че от въвеждането на машинния вот в България през 2014 г. до момента доставката на машините за гласуване, осигуряването на тяхната техническа поддръжка, създаването и поддръжката на софтуера за машинно гласуване, логистика на доставката до СИК, включително и извън България, е ангажимент на компанията „Сиела Норма“ АД, която е единствен партньор на производителя „Смартматик“. От „Информационно обслужване“ посочват, че това е видно от профила на Централната избирателна комисия (ЦИК) в Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП) – за всички избори ЦИК обявява процедура на договаряне, без предварително одобрение за възлагане на обществена поръчка за дейностите по техническо осигуряване на гласуването с машини директно със „Сиела Норма“ АД.

За цитираните от Асен Василев парламентарни избори през юли 2021 г. и ноември 2021 г. същата година (за парламент, президент и вицепрезидент) също била обявена от ЦИК процедура за договаряне без предварително одобрение за възлагане на обществена поръчка със „Сиела Норма“ АД.

От „Информационно обслужване“ изтъкват, че съгласно Изборния кодекс се занимават само организацията и технологията на компютърната обработка на данните в районните избирателни комисии и в ЦИК от гласуването. Ангажиментът на компанията към изборите е описан в чл. 57. (1) т. 33. (изм. – ДВ, бр. 88 от 2020 г.), според който Централната избирателна комисия „определя изискванията към организацията и технологията на компютърната обработка на данните от гласуването и към издаването на бюлетин с резултатите от изборите, включително от машинното гласуване, не по-късно от 55 дни преди изборния ден и възлага изпълнението на „Информационно обслужване“ АД“.

От дружеството подчертават, че то е участвало в компютърната обработка на всичките близо 90 парламентарни, местни, президентски избори и национални референдуми и от 2003 г. до този момент нямало нито един факт или сигнал за непрофесионално свършена работа.

Нашата работа е прозрачна и всяка грешка би била лесно установима и видима – всички заинтересовани организации и лица имат възможност да проверяват въведените от нашите оператори изборни резултати по време на компютърната обработка с данните от изборните протоколи от СИК, качени сканирани и дигитализирани на официалната интернет страница на ЦИК“ заявяват от на „Информационно обслужване“.

От дружеството изтъкват, че компютърната обработка на изборните резултати винаги била приемана без забележки или възражения от всички участници в изборния процес, включително различните състави на ЦИК – орган, чийто членове са представители на различни политически партии.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Тръмп отмени митинг заради „много лошо време“

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп отложи митинга...

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Удължиха с 20 дни срока за обществено обсъждане на новия Закон за съдебната власт

Срокът за обществени консултации по проекта за нов Закон...

Спешната линия 911 е прекъснала в няколко щата

В няколко щата на САЩ имаше прекъсване на телефона...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img