https://www.gerb.bg/bg

„Информационно обслужване“ опровергава „политически спекулации“ на Асен Василев

Снимка: (архив) БГНЕС

От „Информационно обслужване“ АД отговориха в своя позиция на съпредседателя на ПП „Продължаваме промяната“ (ПП) Асен Василев, който вчера в ефира на „Нова телевизия“ изрази притеснения за манипулации на предстоящите избори, като посочи, че дружеството се занимава с организацията им.

От „Информационно обслужване“ изтъкват, че никога не са се занимавали организация на изборите и не са управлявали машините за гласуване. От дружеството допълват, че изборите не се организират от един човек и още по-малко от изпълнителния директор на „Информационно обслужване“, без значение кой е той.

В позицията се посочва, че очевидно предстоят поне 2 месеца на политически спекулации преди изборите. Затова от „Информационно обслужване“ излагат някои базисни факти относно изборния процес, като също така цитират фраза година американският министър на отбраната Джеймс Шлезинджър от 1975 г.: „Всеки има правото на собствено мнение, но никой няма правото на собствени факти„.

От дружеството заявяват, че то не е имало и няма отношение към дейностите по техническо осигуряване на машинното гласуване със специализираните устройства за електронно машинно гласуване, включително конфигуриране, инсталиране и модифициране на софтуера. Никога не е управлявало или съхранявало машините и не е имало отношение към логистично осигуряване и техническо обслужване на устройствата, включително на място в секционните избирателни комисии (СИК).

От „Информационно обслужване“ обясняват, че от въвеждането на машинния вот в България през 2014 г. до момента доставката на машините за гласуване, осигуряването на тяхната техническа поддръжка, създаването и поддръжката на софтуера за машинно гласуване, логистика на доставката до СИК, включително и извън България, е ангажимент на компанията „Сиела Норма“ АД, която е единствен партньор на производителя „Смартматик“. От „Информационно обслужване“ посочват, че това е видно от профила на Централната избирателна комисия (ЦИК) в Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП) – за всички избори ЦИК обявява процедура на договаряне, без предварително одобрение за възлагане на обществена поръчка за дейностите по техническо осигуряване на гласуването с машини директно със „Сиела Норма“ АД.

За цитираните от Асен Василев парламентарни избори през юли 2021 г. и ноември 2021 г. същата година (за парламент, президент и вицепрезидент) също била обявена от ЦИК процедура за договаряне без предварително одобрение за възлагане на обществена поръчка със „Сиела Норма“ АД.

От „Информационно обслужване“ изтъкват, че съгласно Изборния кодекс се занимават само организацията и технологията на компютърната обработка на данните в районните избирателни комисии и в ЦИК от гласуването. Ангажиментът на компанията към изборите е описан в чл. 57. (1) т. 33. (изм. – ДВ, бр. 88 от 2020 г.), според който Централната избирателна комисия „определя изискванията към организацията и технологията на компютърната обработка на данните от гласуването и към издаването на бюлетин с резултатите от изборите, включително от машинното гласуване, не по-късно от 55 дни преди изборния ден и възлага изпълнението на „Информационно обслужване“ АД“.

От дружеството подчертават, че то е участвало в компютърната обработка на всичките близо 90 парламентарни, местни, президентски избори и национални референдуми и от 2003 г. до този момент нямало нито един факт или сигнал за непрофесионално свършена работа.

Нашата работа е прозрачна и всяка грешка би била лесно установима и видима – всички заинтересовани организации и лица имат възможност да проверяват въведените от нашите оператори изборни резултати по време на компютърната обработка с данните от изборните протоколи от СИК, качени сканирани и дигитализирани на официалната интернет страница на ЦИК“ заявяват от на „Информационно обслужване“.

От дружеството изтъкват, че компютърната обработка на изборните резултати винаги била приемана без забележки или възражения от всички участници в изборния процес, включително различните състави на ЦИК – орган, чийто членове са представители на различни политически партии.

spot_img
spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Йотова загрижена за спадa в изучаването на български в чуждите университети

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на...

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок, уверява МЕУ

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок....

Русия се хвали с пет превзети села край Харков

Русия съобщи в събота, че нейните сили са превзели...

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шестима показали антируски банери от балкона на бивше руско консулство в Лайпциг

Шестима германци са показали антируски банери от балкона на...

Полицията разби наркооранжерия в бивша мандра в Радомирско (СНИМКИ)

Иззети над 370 растения и около 200 разсада марихуана

Задържаха 24-годишен мъж, блъснал пешеходец на пътя Кюстендил – Дупница

Задържаха с полицейска заповед 24-годишен шофьор на лек автомобил...

Bloomberg: САЩ блокираха терминалите на Starlink, използвани от Русия

Това се потвърждава от оплаквания на руснаци

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

Калин Стоянов: Няма да толерира политическо заиграване с МВР

Няма да толерирам никакво политическо заиграване с МВР, закани се силовият министър

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg