Хората няма да се съгласят правителството да се занимава само с изборите, според Янаки Стоилов

Правителството не е на БСП

Views 11059
0 0
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров/

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов увери, че служебното правителство не е на БСП. „Това, че правителството решава определени задачи и не отговаря на разбиранията на досегашните управляващи, не го прави правителство на БСП„, обясни той в сутрешния блок на БНТ.

Това, на което се надява Стоилов, е служебното правителство да работи ефективно, открито, почтено. Правосъдният министър посочи, че служебното правителство си поставя амбициозни задачи, а и едва ли хората биха се съгласили служебното правителство да се занимава само с организацията на изборите.

Работата на партиите, включително и на БСП, е да се обърнат така към гражданите, за да спечелят повече гласове. За това служебният правосъден министър очаква социалистите да подобрят резултатите си на предсрочните парламентарни избори.

Янаки Стоилов посочи, че има два проблема в държавата – дали обществените поръчки са средство за конкуренция или се превръщат в средство държавата да предоставя свръхзаплащане за услуги, които може да получи доста по-изгодно.

Според Стоилов прокуратурата подклажда свръхочаквания, защото нейните задачи са да разкрива престъпления и да повдига обвинения, а не просто да бъде втора инстанция за административния контрол в отделни сектори.

По темата за анализа на работата на специализираните правосъдни структури и предложението за закриване на спецпрокуратурата и съдилищата Янаки Стоилов е уверен, че проверката може да приключи бързо и до началото на август месец той да е готов.

Той обясни, че фактите за специализираните структури могат да бъдат събрани и резултатите да бъдат дадени, така че към началото на август месец, новото Народно събрание да разполага с необходимата информация и равносметката на тази дейност. Стоилов се надява на конструктивен подход.

Според него не трябва да се фокусира вниманието върху моралната страна на проблема в специализираните съдилища и прокуратура, а да се види дали не се злоупотребява в тях. Много важно е да се стъпи върху реалностите, да се преценят какви са постигнатите резултати и оттам нататък да се вземат решения, подчерта служебният правосъден министър.

Правосъдният министър увери, че ще има проверки за състоянието на арестите и условията в тях, като разчита на информация от вътрешните органи. Той дори е готов да съдейства, за да бъде направен външен независим одит на състоянието в арестите. Проблемите обаче там са хронични и то от години.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Денис Иванов

Денис Илиев се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

S&P потвърди рейтинга на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB/A-2’. Перспективата пред рейтинга остава стабилна, съобщиха от Министерството на финансите. Според рейтинговата агенция свиването на икономиката на България до този момент е било относително слабо и дължащо се най-вече на […]