Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Хамас“ отхвърля предложението за примирие с Израел

Снимка: Stock

В изявление на израелската разузнавателна агенция „Мосад“ се казва, че „отхвърлянето на предложението от тримата посредници, което включва най-значителната гъвкавост от страна на Израел, доказва, че Яхия Синуар не иска хуманитарна сделка и връщането на заложниците, а продължава да използва напрежението с Иран и се стреми да обедини секторите и да постигне обща ескалация в региона.„, съобщава „Евронюз“.

Изявлението е публикувано на страницата на кабинета на министър-председателя. Синуар е най-високопоставеният служител на „Хамас“ в Газа и де факто управител на територията.

В изявлението се казва още, че Израел ще продължи да се стреми да реализира целите на войната с „Хамас“ с пълна сила, за да върне незабавно 133-те заложници от Газа„.

Честото бомбардиране на Ивицата от Израел е унищожило жилища и бизнеси в цялата територия и е разселило около 1,9 милиона палестинци, според ООН.

Мнозина, които са се приютили в централната част на Газа, се противопоставят на многократното предупреждение на израелските военни да не се връщат в домовете си в северната част на ивицата, тъй като тя остава военна зона.

Видео, заснето от „Асошиейтед прес“ в неделя, показва десетки разселени семейства, които се отправят на север през крайбрежния път Рашид, една от двете главни пътни артерии, свързващи южната част на Газа със севера. Повечето бяха на крак, а други взеха магарешки коли.

Разселената палестинка Ханаа Абу Хумайдан от Джабалия каза, че животът ѝ в централната част на Газа е бил „много нещастен„.

Всички необходими неща за живот не съществуват в тази област и разбира се, ние сме лишени от нашите деца, нашите съпрузи и нашите семейства. Лишени сме от всички удоволствия на живота и се опитваме, рискувайки себе си, да се върнем на местата, където сме били преди и да се срещнем със семействата и децата си, които останаха там, и да се срещнем с близките си.“

Смята се, че „Хамас“ държи повече от 130 израелски заложници, докато Тел Авив държи повече от 9100 палестинци в своите затвори.

„Хамас“ настоява за прекратяване на офанзивата на Израел в Ивицата Газа и изтегляне на израелските сили от територията в замяна на сделка с Тел Авив за размяна на заложници и затворници.

Израел е убил повече от 33 000 палестинци след трансграничната атака на „Хамас“ на 7 октомври 2023 г., при която бяха убити около 1200 израелци и около 250 взети за заложници.

Предишна сделка през ноември осигури освобождаването на 81 израелци и 24 чужденци в замяна на 240 палестинци, включително 71 жени и 169 деца.

САЩ, Катар и Египет се опитаха да постигнат споразумение за освобождаване на останалите израелски пленници.

Глобалните призиви за прекратяване на огъня нарастват, тъй като войната навлезе в седмия си месец.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Момчил Терзийски е новият директор на Агенцията по кадастър

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

Иван Таков: Обединението в БСП е шанс България да се измъкне от цикъла на сглобките

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

ЕС по пътя към нулеви емисии – задава се остър завой

Проблеми както по отношение на търсенето, така и по...

Лекуващи се украински военни са убити в Германия

Полицията на Бавария разследва инцидента

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img