https://www.gerb.bg/bg

„Хамас“ отхвърля предложението за примирие с Израел

Снимка: Stock

В изявление на израелската разузнавателна агенция „Мосад“ се казва, че „отхвърлянето на предложението от тримата посредници, което включва най-значителната гъвкавост от страна на Израел, доказва, че Яхия Синуар не иска хуманитарна сделка и връщането на заложниците, а продължава да използва напрежението с Иран и се стреми да обедини секторите и да постигне обща ескалация в региона.„, съобщава „Евронюз“.

Изявлението е публикувано на страницата на кабинета на министър-председателя. Синуар е най-високопоставеният служител на „Хамас“ в Газа и де факто управител на територията.

В изявлението се казва още, че Израел ще продължи да се стреми да реализира целите на войната с „Хамас“ с пълна сила, за да върне незабавно 133-те заложници от Газа„.

Честото бомбардиране на Ивицата от Израел е унищожило жилища и бизнеси в цялата територия и е разселило около 1,9 милиона палестинци, според ООН.

Мнозина, които са се приютили в централната част на Газа, се противопоставят на многократното предупреждение на израелските военни да не се връщат в домовете си в северната част на ивицата, тъй като тя остава военна зона.

Видео, заснето от „Асошиейтед прес“ в неделя, показва десетки разселени семейства, които се отправят на север през крайбрежния път Рашид, една от двете главни пътни артерии, свързващи южната част на Газа със севера. Повечето бяха на крак, а други взеха магарешки коли.

Разселената палестинка Ханаа Абу Хумайдан от Джабалия каза, че животът ѝ в централната част на Газа е бил „много нещастен„.

Всички необходими неща за живот не съществуват в тази област и разбира се, ние сме лишени от нашите деца, нашите съпрузи и нашите семейства. Лишени сме от всички удоволствия на живота и се опитваме, рискувайки себе си, да се върнем на местата, където сме били преди и да се срещнем със семействата и децата си, които останаха там, и да се срещнем с близките си.“

Смята се, че „Хамас“ държи повече от 130 израелски заложници, докато Тел Авив държи повече от 9100 палестинци в своите затвори.

„Хамас“ настоява за прекратяване на офанзивата на Израел в Ивицата Газа и изтегляне на израелските сили от територията в замяна на сделка с Тел Авив за размяна на заложници и затворници.

Израел е убил повече от 33 000 палестинци след трансграничната атака на „Хамас“ на 7 октомври 2023 г., при която бяха убити около 1200 израелци и около 250 взети за заложници.

Предишна сделка през ноември осигури освобождаването на 81 израелци и 24 чужденци в замяна на 240 палестинци, включително 71 жени и 169 деца.

САЩ, Катар и Египет се опитаха да постигнат споразумение за освобождаване на останалите израелски пленници.

Глобалните призиви за прекратяване на огъня нарастват, тъй като войната навлезе в седмия си месец.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

България ще извърви пътя към Еврозоната, убедени са икономисти

Заради високата инфлация нямаше как да влезем в Еврозоната...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Тръмп агитира сред най-твърдите си привърженици

Кампанията за Белия дом набира скорост

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg