https://www.gerb.bg/bg

Гвоздейков не вижда нищо общо между цената на горивата и „Росенец“

Георги Гвоздейков, снимка: личен архив

Цената на горивата няма нищо общо с пристанище „Росенец“. Това заяви пред bTV министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Той определи като меко казано нестойностни спекулациите, че горивата ще бъдат оскъпени.

Министърът увери, че отнемането на концесията няма да повлияе пряко върху цените на горивата. По негови думи „Лукойл“ спазва българското законодателство и цените на горивата се определят по правила.

От днес пристанище „Росенец“ вече се управлява от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Гвоздейков поясни, че данъчните складове са изцяло собственост на „Лукойл“, но контролът върху внесен продукт е в ръцете на държавата.

Той посочи, че държавата има капацитет и опит и няма да бъдат допуснати извънредни ситуации, всичко било в рамките на закона.

Министърът отбеляза, че при така заложените текстове в регламента държавата не дължи обезщетения към концесионера. Концесията била прекратена заради форсмажорни обстоятелства, които касаят ограничителни мерки спрямо Русия. Оттук нататък „Лукойл“ трябвало да си търси правата някъде другаде, но не и у нас.

Рискът е изчислен, ние сме спазили закона и европейския регламент, увери министърът.

Относно първите шофьорски изпити, при които маршрутът за кандидат-шофьорите се избира електронно той заяви, че това премахва субективния фактор, за което е упреквана „Автомобилна администрация“ – че посочваните маршрути от изпитващите се избират за едни или други хора. По негови думи всеки маршрут съдържа комбинация от упражнения и няма как да се падне само прав път.

Гвоздейков смята, че санкциите за пияни и дрогирани шофьори на пътя трябва да бъдат увеличени, но трябва да има и образование и дисциплина.

Докато сами не осъзнаем, че трябва да има ясно самосъзнание и инстинкт за съхранение на околния, нищо няма да се случи. Трябва промяна на съзнанието„, категоричен бе той.

Относно въпроса с медицинските хеликоптери министърът посочи, че в петък е бил възстановен авиационният оператор, търговското дружество.

Това не е Държавният авиационен оператор, а ще бъде оператор, който ще се занимава само със спешна медицинска помощ по въздуха, поясни Гвоздейков и допълни: Поставихме си ясна цел, че до края на 2023 г. България трябва да разполага с авиационен оператор, който да може да прави спешна медицинска помощ по въздух.

Той съобщи, че на 17 септември шестима пилоти заминават на обучение в Италия, а на 24 – трима инженери. Целта е през януари първият хеликоптер да бъде въведен в експлоатация. До края на 2024 г. ще бъдат изградени най-малко три от оперативните бази.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Мълния падна в двора на Софийската митрополия

Това се е случило при снощната гръмотевична буря

Доналд Тръмп ще обжалва присъдата за фалшифициране на документи

Това може да стане след като тя бъде произнесена

В Полша се появи фалшива новина за мобилизация, подозират хакерска атака

Полската агенция за печат (PAP) вероятно стана жертва на...

ЕС налага още санкции на Северна Корея заради ядрените програми

Европейският съюз наложи още санкции на Северна Корея заради продължаващите ѝ усилия...

Съдът няма да се занимава с глобата от ЦИК за ПП-ДБ

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на Николай...

Делян Пеевски размаха пръст на руския патриарх Кирил

От ДПС разпространиха отново снимката срещата на Делян Пеевски...

Осъдиха условно подкупния шеф на ТЕЛК-Габрово

Осъдиха условно председателя на ТЕЛК - Габрово за искане и получаване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Северна Корея е изстреляла 10 ракети (ОБНОВЕНА)

Според последните данни, Северна Корея е изстреляла не само...

Служебният кабинет покрива дефицита във фонда за енергийна сигурност

Министерският съвет (МС) ще покрие дефицита, натрупан във Фонд...

Путин назначи бившия си бодигард за секретар на Държавния съвет

Алексей Дюмин е спряган за наследник на руския лидер

Черните кампании винаги се наказват от избирателите

"България е заглушена от две черни кампании", коментира и PR експертът Диана Дамянова

Синодът призна епархийския избор за сливенски митрополит

Светия Синод призна проведения епархийски избор за Сливенски митрополит....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg