Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Георги Свиленски: Нормално е НС да има възможност за контрол върху кабинета

Георги Свиленски, Ралица Белчева, БГНЕС

Парламентът пое отговорността да присъства и пред него да бъде положена клетвата за служебно правителство – нормалното е същият този парламент да има възможността да проведе, както и парламентарния контрол върху правителството, така и другият инструмент – вот на недоверие, коментира пред БНТ днес Георги Свиленски, заместник-председател от партията БСП.

Чрез вотът на недоверие БСП изпраща политическо послание, твърди той и посочва, че трябва да се покажат недостатъците на това правителство.

Служебният кабинет трябва да бъде независим и да прави единствено избори. Виждаме, че служебният кабинет се ръководи от Борисов, че се назначава от Борисов, така че това трябва да стане ясно на Вашите зрители„, посочи заместник-председателят на социалистите.

БСП искат смяната на Димитър Главчев. Въпреки това Георги Свиленски отказа да коментира кой политик би бил добър негов заместник. Това е изцяло в правомощията на президента, категоричен е той.

Георги Свиленски припомня, че още при анонса за Главчев БСП не отидоха на констултациите, като по негови думи това е било с цел партията да не присъства като параван. Ние сме против този модел на задкулисно управление, коментира заместник-председателят.

По въпроса за възможни опасения, че НС ще се използва изцяло за предизборна кампания, Георги Свиленски посочи: „И медиите, и обществото не забелязвате това, което се случи вчера.“ Той призова да се слага фокус не на скандалите, а на направеното добро. Законопроектът за доброволчеството не минаваше през комисии от 2 години, а сега мина през дневния ред на първо четене, напомни Георги Свиленски и добави, че днес или утре ще се разглежда отлагането на либерализацията, за която от БСП настояваха да влезе не от 1 юли 2024 г., а от догодина. Той разчита, че доходите на българските граждани догодина ще са по-високи и либерализацията няма да се усети така силно, както би станало сега.

Георги Свиленска коментира и разглеждането в НС вчера на оттеглена оставка на управителя на НЗОК Станимир Михайлов в НС вчера. БСП нямаше съпричастност към случая, категоричен е той, като допълни, че цялата ситуация се е случила за сметка на българските граждани.

Росен Желязков не го бяхме подкрепили, няма и да го спасим, лаконичен бе Георги Свиленски по въпроса за натиска за оставка на председателя на парламента. А за организацията в БСП-София той не пожела да коментира преди да е дошъл следващия понеделник. В неделя е градската конференция на партията, там ще се решат политическите въпроси, подчерта той.

БСП-София в момента има работна група, която провежда първия цикъл отчетни избори, Ана Янева е председател на тази група и се грижи за процеса, посочи още Георги Свиленски. За отстраняването на Иван Таков от Градския съвет на партията заместник-председателят подчерта, че няма нито един изключен и нито един отстранен – ръководството е просто с прекратен мандат.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Корнелия Нинова обяви: БСП е готова да се жертва за България (СНИМКИ)

В старата пленарна зала БСП събра социалисти, за да...

Еквадор обяви извънредно положение в 5 провинции

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа във вторник обяви извънредно положение...

Терзиев след одита в ЦГМ: Липсват отчетност и прозрачност

ЦГМ не изпълнява точно и пълно задълженията си за...

Meta се защити след критиките на ЕК

Мета, компанията зад Facebook и Instagram, във вторник защити своя...

Байдън води на Тръмп с 1%

Разликата се е стопила от последното допитване

1 май – Ден на труда

Началото е поставено на 1 май 1886 г. в САЩ

Днес е Велика Сряда

Днес е Велика Сряда, трети ден от Страстната седмица,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Евтим Милошев вижда предимство да е министър в правителство сираче

България има много по-голям потенциал в туризма. Това заяви...

Еквадор обяви извънредно положение в 5 провинции

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа във вторник обяви извънредно положение...

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Пеевски и Борисов заедно на среща с миньорите (СНИМКИ)

Обещано и изпълнено. Това заявиха лидерите на ГЕРБ и...

Костадинов очаква нова-стара сглобка след 9 юни (ВИДЕО)

Парламентарната група на "Възраждане" очаква ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС...

ЕК не хареса плана на България за енергетиката и климата

Европейската комисия препоръча на България да подобри своя национален...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img