Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Галъп: 44% от българите смятат заплахата от коронавирус за преувеличена

Снимка: iStock by Getty Images

Около 44% от българите смятат заплахата от коронавирус е преувеличена, докато 28% не са съгласни, а една четвърт от анкетираните от нас остават между двете мнения. Това сочат данни от проучване на Асоциация „Галъп интернешънъл“ „Преувеличена ли е заплахата от COVID-19?“, направено в 44 държави между октомври и декември 2023 г.

За сравнение в началото на пандемията 72% от запитаните у нас са склонни да възприемат заплахата със съмнение. Този дял постепенно намаляваше и през 2022 година достигна около 40 на сто.

Според данните българското общество по-скоро заема умерена позиция, докато съседната Румъния има по-крайна позиция като 66% от анкетираните там смятат, че заплахата от коронавируса беше преувеличена. В Северна Македония съгласието с преувеличената заплаха достига 55%.

Снимка: НСИ

Над 45% от хората в световен мащаб са съгласни, че заплахата от пандемията с Covid-19 беше преувеличена. 

Анкетираните, които не са съгласни с твърдението „Смятам, че заплахата от коронавируса беше преувеличена„, са около 33% и още 18%, които не клонят в нито една от двете посоки.

При допълнително проучване на глобалните данни се установяват значителни разлики между регионите по света, както и между различни страни в самите региони.

Въпреки високата регистрирана смъртност от вируса държавите в Източна и Югоизточна Европа са най-склонни да се съгласят, че заплахата е преувеличена – Босна и Херцеговина – 75%, Косово – 71%, Азербайджан – 68%, Румъния – 66% и Грузия – 65% – са сред най-убедените.

Предишни изследвания сочат също отрицателни възприятия за националните правителства в тази част на света – с мнозинства, които са приели работата на правителството по време на пандемията като по-скоро разделяща, а не обединяваща.

Високи са нивата на съгласие и на изследваните държави в Близкия изток (47%), че заплахата от COVID-19 е преувеличена. Разпокъсани от войни, общества – Афганистан (62%), Ирак (59%) и Сирия (57%), където има значителна заплаха за живота – се оказват и сред страните, най-склонни да се съгласяват, че заплахата от коронависрус е преувеличена.

От друга страна страните в Западна Европа, Северна Америка и Латинска Америка са най-склонни да отхвърлят мнението, че заплахата от COVID-19 е преувеличена.

Най-високи са процентите на несъгласие, че пандемията от COVID-19 е преувеличена, в Испания – 61%, Мексико – 57%, Обединеното кралство – 49%, Германия – 48%, САЩ – 47%, Канада – 47% и Португалия – 46%Всички тези страни с голямо население имаха много жертви и сериозен брой потвърдени случаи. При толкова много хора, изложени на опустошителните въздействия на COVID-19, не е изненада, че е по-малко вероятно да се вярва, че заплахата е преувеличена.

Снимка: НСИ

Въпреки това предходни изследвания показват, че страните в Европа са претърпели значителен спад в това да приемат ваксините като важни след пандемията.

В изследваните африкански страни се наблюдава голяма разлика в резултатите – в Кения съгласието с преувеличаване на заплахата от коронавирус достига до 59%, докато в Нгиерия едва 32% от анкетиртаните са съгласни с твърдението. 

Предишни изследвания показват, че страните в Африка са се оказали сериозна мишена на дезинформационни кампании относно пандемията от COVID-19. През 2022 г. трима от десетима (28%) души в седем изследвани африкански страни (включително Кения и Нигерия) вярват в слуховете, че пандемията е планирано от външни сили събитие и това вероятно повлиява и на склонността заплахата от вируса да се приеме като преувеличена.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

Подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ е руски отряд...

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Училища и колежи затвориха заради високите температури в Бангладеш

Високите температури принудиха властите в Бангладеш да затворят училищата...

Русия превзе село Семьоновка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските военни са...

Мъж преби балдъзата си в Благоевград

Насилникът държал съпругата си и детето им под ключ

Торнадо уби бебе и трима души в Оклахома

Байдън е предложил помощ на щата

Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания

Арестувани са 15 български граждани за участие в организирана престъпна...

ПП-ДБ отново призоваха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

От ПП-ДБ отново призоваха общинския съветник Благовест Георгиев да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img