https://www.gerb.bg/bg

Галъп: 44% от българите смятат заплахата от коронавирус за преувеличена

Снимка: iStock by Getty Images

Около 44% от българите смятат заплахата от коронавирус е преувеличена, докато 28% не са съгласни, а една четвърт от анкетираните от нас остават между двете мнения. Това сочат данни от проучване на Асоциация „Галъп интернешънъл“ „Преувеличена ли е заплахата от COVID-19?“, направено в 44 държави между октомври и декември 2023 г.

За сравнение в началото на пандемията 72% от запитаните у нас са склонни да възприемат заплахата със съмнение. Този дял постепенно намаляваше и през 2022 година достигна около 40 на сто.

Според данните българското общество по-скоро заема умерена позиция, докато съседната Румъния има по-крайна позиция като 66% от анкетираните там смятат, че заплахата от коронавируса беше преувеличена. В Северна Македония съгласието с преувеличената заплаха достига 55%.

Снимка: НСИ

Над 45% от хората в световен мащаб са съгласни, че заплахата от пандемията с Covid-19 беше преувеличена. 

Анкетираните, които не са съгласни с твърдението „Смятам, че заплахата от коронавируса беше преувеличена„, са около 33% и още 18%, които не клонят в нито една от двете посоки.

При допълнително проучване на глобалните данни се установяват значителни разлики между регионите по света, както и между различни страни в самите региони.

Въпреки високата регистрирана смъртност от вируса държавите в Източна и Югоизточна Европа са най-склонни да се съгласят, че заплахата е преувеличена – Босна и Херцеговина – 75%, Косово – 71%, Азербайджан – 68%, Румъния – 66% и Грузия – 65% – са сред най-убедените.

Предишни изследвания сочат също отрицателни възприятия за националните правителства в тази част на света – с мнозинства, които са приели работата на правителството по време на пандемията като по-скоро разделяща, а не обединяваща.

Високи са нивата на съгласие и на изследваните държави в Близкия изток (47%), че заплахата от COVID-19 е преувеличена. Разпокъсани от войни, общества – Афганистан (62%), Ирак (59%) и Сирия (57%), където има значителна заплаха за живота – се оказват и сред страните, най-склонни да се съгласяват, че заплахата от коронависрус е преувеличена.

От друга страна страните в Западна Европа, Северна Америка и Латинска Америка са най-склонни да отхвърлят мнението, че заплахата от COVID-19 е преувеличена.

Най-високи са процентите на несъгласие, че пандемията от COVID-19 е преувеличена, в Испания – 61%, Мексико – 57%, Обединеното кралство – 49%, Германия – 48%, САЩ – 47%, Канада – 47% и Португалия – 46%Всички тези страни с голямо население имаха много жертви и сериозен брой потвърдени случаи. При толкова много хора, изложени на опустошителните въздействия на COVID-19, не е изненада, че е по-малко вероятно да се вярва, че заплахата е преувеличена.

Снимка: НСИ

Въпреки това предходни изследвания показват, че страните в Европа са претърпели значителен спад в това да приемат ваксините като важни след пандемията.

В изследваните африкански страни се наблюдава голяма разлика в резултатите – в Кения съгласието с преувеличаване на заплахата от коронавирус достига до 59%, докато в Нгиерия едва 32% от анкетиртаните са съгласни с твърдението. 

Предишни изследвания показват, че страните в Африка са се оказали сериозна мишена на дезинформационни кампании относно пандемията от COVID-19. През 2022 г. трима от десетима (28%) души в седем изследвани африкански страни (включително Кения и Нигерия) вярват в слуховете, че пандемията е планирано от външни сили събитие и това вероятно повлиява и на склонността заплахата от вируса да се приеме като преувеличена.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МВР безсрочно, но усилено следи движението по пътищата

От МВР съобщават тази сутрин, че започват "специализирана полицейска...

Започна посещението на Путин в Китай

Руският президент Владимир Путин пристигна на държавно посещение в...

Жените в японската армия намаляват заради вълна от случаи на сексуален тормоз

След години на постоянен растеж броят на жените, кандидатстващи за...

8 убити при стрелба в Мексико сити

Най-малко 8 души са били убити при масова стрелба...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg