https://www.gerb.bg/bg

Франция подкрепя България за еврозоната от 2025 година

Франция категорично подкрепя присъединяването на България към еврозоната от 01 януари 2025 година. Това уверение получи в Париж министърът на финансите Асен Василев от френския министър на икономиката, финансите и индустриалния и цифров суверенитет Брюно Льо Мер.

На срещата присъства и българският министър на енергетиката Румен Радев, уточниха от финансовото министерство.

По време на разговорите между министрите беше потвърдено, че Франция подкрепя и вдигането на сухопътните граници за Шенген. Декларирана беше готовност за сътрудничество с българските гранични и митнически власти в засилването на контрола по външните европейски граници.

Европейската сигурност и изграждането на ясна отбранителна стратегия как Европа да се защити от евентуална атака от страна на Русия е била другата тема в разговорите на българския премиер акад. Николай Денков с френския президент Еманюел Макрон, уточниха от правителствената пресслужба.

Това е важна тема, която в Европа вече се обсъжда много сериозно„, отбеляза министър-председателят. От тази гледна точка за Франция е важно да има надежден съюзник на югоизточния фланг на НАТО и е готова да работи заедно с България за изграждане на общ капацитет в нашата отбранителна индустрия.

Енергийната тема е друг акцент в разговора на Денков и Макрон. „Обсъждахме как могат да помогнат за развитието на българската енергетика от една страна и от друга – как да работим заедно за подготовка на кадри за целия регион„, заяви акад. Денков. На срещата са обсъждани и възможности за развитие на водноелектрически проекти в България.

Развитието на културни проекти също е било във фокуса на срещата на българския премиера с президента на Франция. През следващите месеци предстоят по-детайлни разговори, включително по отношение на проекта за остров „Св. Св. Кирик и Юлита“ край Созопол.

Поздравления за реализираните реформи от българското правителство през изминалите осем месеца и категорична подкрепа за външнополитическите приоритети на България – Шенген, еврозона и ОИСР бяха изразени от президента на Франция Еманюел Макрон по време на срещата с премиера акад. Николай Денков в Париж.

В цяла Европа се виждат тези успехи. Президентът Макрон специално подчерта, че много се надява това да продължи и през следващия период„, заяви българският министър-председател пред журналисти след разговора в Елисейския дворец.

Вашите успехи са успехи на Европа и затова ще Ви подкрепим във всичко, което очертавате като Ваши приоритети – са думите, с които президентът Макрон е засвидетелствал своята подкрепа пред акад. Денков.

На срещата им, продължила повече от предвиденото, бяха обсъдени въпроси, които са важни както за двустранните отношения, така и за Европа като цяло.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Учени очакват рекорден сезон на урагани

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан започва в петък,...

Силно земетресение е станало край Нова Зеландия

Няма информация за щети и пострадали

Мълния предизвика горски пожар в Ростовска област

Пожарникари се борят с огнената стихия

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Новата Студена война на Путин започва от студена Арктика

Започна да се появява нов регион със своите напрежения,...

Борел подканва Израел да изпълни решението на Международния съд за Рафах

Израел трябва незабавно да спре офанзивата си в Рафах...

Учени очакват рекорден сезон на урагани

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан започва в петък,...

Парламентът на Молдова призна инвазията на Русия в Украйна за геноцид

Парламентът на Молдова призна в четвъртък инвазията на Русия...

Русия и Украйна спират размяната на военнопленници

Москва обвини за това "фалшивите искания" на Киев

Париж и предградията му са изложени на мръсен въздух и високи нива на шума

Повече от три четвърти от населението на централния регион...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg