Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Фирмата, доставила предишните машини за гласуване, се оттегля

Снимка: архив БГНЕС

От „Сиела Норма“ са информирали Централната избирателна комисия (ЦИК), че при посочена максимална прогнозна цена за доставка на още 1500 машини за гласуване за изборите на 11 юли от 6,5 млн. лв. без ДДС, не може да участва в процедурата. Причината е, че предвидената сума е недостатъчна, пише „24 часа“.

Информацията стана ясна от заседанието на Централната избирателна комисия (ЦИК), на която участва и изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров. Пред членовете на комисията той обяснява причините, поради които фирмата не може да изпълни обявената процедура.

Тодоров обясни, че за доставката на 1500 машини, както и разходите за софтуер, флаш памет, ролки, смарт карти, логистика и други дейности, цената е не 6,5 млн. лв., а 15,26 млн. лв.

Причините за по-високата цена е, че производителят на машините „Смартматик“ е дал със 75% по-висока цена за производство на една машина заради по-малкия брой устройства и съкратените срокове. Отделно цената се оскъпява и поради факта, че машините трябва да бъдат доставени с въздушен транспорт, а не по море, което е 7-8 пъти по-евтино.

Допълнителни разходи ще има и за доставка на машините, които ще трябва да стигнат до около 300 секции в чужбина. Само цената на машините е 8,75 млн. лв. Отделно 6,5 млн. лв. са за софтуер, флаш памет, смарт карти, хартиени ролки и др.

Тодоров подчерта, че в сумата от 15,26 млн. лв. не са включени банкови лихви, макар на компанията вероятно отново да се наложи да тегли кредит.

Директорът на „Сиела Норма“ направи уговорка, че не е виждал параметрите на новата обществена поръчка и сметките му били „на сляпо“.

От своя страна председателят на ЦИК Камелия Нейкова увери, че прогнозната цена е определена въз основа на данните от стария договор.

Фирмата ни никога не си е позволява да изнудва или злоупотребява. През 2017 г. още в деня на обявяването на поръчката заявихме, че няма да участваме и не се включихме тогава„, каза Тодоров. Като търговец той увери, че сегашните финансови условия не били подходящи за тях.

Няма ли останал резерв от хартиени ролки и защо наново трябва да се направи софтуер, вместо само да се доработи, запитаха членовете на ЦИК.

От компанията увериха, че софтуерът е собственост на ЦИК, но за новите избори той трябва да се модифицира, инсталира и тества.

При условие, че на 11 юли ще се гласува основно с машини, за всяко устройство трябва да бъдат осигурени поне по още две ролки. Отделно всяка машина има по две USB памет, тъй като старите се пазят от вас като одитна следа. Затова за 11 юли е нужно да се купят по още 2 USB памет за всяка машина„, каза Стефан Митков от „Сиела Норма“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Живко Коцев е обвиняем за участие в престъпна група (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен...

Първо в News24sofia.eu! Откриха амфетамини в КАТ-София

ИА News24sofia.eu потърси за коментар пресцентъра на МВР за официално потвърждение на новината, но засега коментар бе отказан

Създателят на Telegram в първо интервю от 7 г.: Полиция опита да ме пречупи в Русия, а ФБР – в САЩ (ВИДЕО)

"Ако поискаме от всеки да вземе страна, няма да съществуват компромисите, а така ще се окажем на много опасно място", предупреждава Павел Дуров пред американския журналист Тъкър Карлсън

Виктор Русинов: Падам си по боклуци

„Мистър България 2021“ Виктор Русинов разкри тъмната си токсична...

Синът на Деси Цонева показва средни пръсти

Синът на чернокосата тв кулинарка Деси Цонева показва средни...

Заплашиха певицата Прея с убийство в София

Заканата беше предшествана от изключително дълъг психопатски разговор, сподели още изпълнителката

Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС

Мацката имала солидни връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди

Певицата Дебора поиска прошка в храма след пиянската изцепка на пътя

В църква влезе певицата Дебора, която през миналата седмица...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия прати военни инструктори да обучават армията на Нигер

Военни инструктори и персонал от руското министерство на отбраната...

Вдигат с 30% заплатите на военните от догодина

Всички парламентарни групи внасят проект на закон за въоръжените...

ЕК ни помага да повишим обществената информираност за приемането на еврото

България и Европейската комисия сключиха споразумение за партньорство за...

Израелските военни: Това не е краят (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че е...

Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие

Живко Коцев също ще бъде обвиняем по случая с Агенция „Митници“

Въздушният трафик е нарушен в региона на Близкия изток (ВИДЕО)

Русия не е била уведомена от Техеран за атаката

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img