Фирмата, доставила предишните машини за гласуване, се оттегля

Views 4331
0 0
Снимка: архив БГНЕС

От „Сиела Норма“ са информирали Централната избирателна комисия (ЦИК), че при посочена максимална прогнозна цена за доставка на още 1500 машини за гласуване за изборите на 11 юли от 6,5 млн. лв. без ДДС, не може да участва в процедурата. Причината е, че предвидената сума е недостатъчна, пише „24 часа“.

Информацията стана ясна от заседанието на Централната избирателна комисия (ЦИК), на която участва и изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров. Пред членовете на комисията той обяснява причините, поради които фирмата не може да изпълни обявената процедура.

Тодоров обясни, че за доставката на 1500 машини, както и разходите за софтуер, флаш памет, ролки, смарт карти, логистика и други дейности, цената е не 6,5 млн. лв., а 15,26 млн. лв.

Причините за по-високата цена е, че производителят на машините „Смартматик“ е дал със 75% по-висока цена за производство на една машина заради по-малкия брой устройства и съкратените срокове. Отделно цената се оскъпява и поради факта, че машините трябва да бъдат доставени с въздушен транспорт, а не по море, което е 7-8 пъти по-евтино.

Допълнителни разходи ще има и за доставка на машините, които ще трябва да стигнат до около 300 секции в чужбина. Само цената на машините е 8,75 млн. лв. Отделно 6,5 млн. лв. са за софтуер, флаш памет, смарт карти, хартиени ролки и др.

Тодоров подчерта, че в сумата от 15,26 млн. лв. не са включени банкови лихви, макар на компанията вероятно отново да се наложи да тегли кредит.

Директорът на „Сиела Норма“ направи уговорка, че не е виждал параметрите на новата обществена поръчка и сметките му били „на сляпо“.

От своя страна председателят на ЦИК Камелия Нейкова увери, че прогнозната цена е определена въз основа на данните от стария договор.

Фирмата ни никога не си е позволява да изнудва или злоупотребява. През 2017 г. още в деня на обявяването на поръчката заявихме, че няма да участваме и не се включихме тогава„, каза Тодоров. Като търговец той увери, че сегашните финансови условия не били подходящи за тях.

Няма ли останал резерв от хартиени ролки и защо наново трябва да се направи софтуер, вместо само да се доработи, запитаха членовете на ЦИК.

От компанията увериха, че софтуерът е собственост на ЦИК, но за новите избори той трябва да се модифицира, инсталира и тества.

При условие, че на 11 юли ще се гласува основно с машини, за всяко устройство трябва да бъдат осигурени поне по още две ролки. Отделно всяка машина има по две USB памет, тъй като старите се пазят от вас като одитна следа. Затова за 11 юли е нужно да се купят по още 2 USB памет за всяка машина„, каза Стефан Митков от „Сиела Норма“.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Ротвайлер нахапа момиче в столицата!

Кошмар!