Реклама

spot_img

Еврозоната, Шенген и ОИСР във фокуса на работодателите през 2023 г.

Снимка: БГНЕС

Приемането на България в Еврозоната на 1 януари 2024 г., приемането на България в Шенген и приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са националните приоритети на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за 2023 година.

Те бяха представени от председателя на АИКБ Васил Велев, от председателя на БСК Добри Митев, от председателя на БТПП Цветан Симеонов и от изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов на пресконференция в БТА. АОБР представи своите приоритети за 2023 г. и в областта на бизнес средата и икономиката, енергетиката и зеленият преход, образование и пазар на труда, социална политика и европейски политики и инвестиции.

В областта на бизнес средата и икономиката работодателите залагат на мерки за ограничаване на инфлацията, подобряване на цялостната инвестиционна среда, реални действия по изграждане на електронно управление във всички области, преминаване към реално програмно бюджетиране, ограничаване на екологичния рекет срещу бизнеса, запазване на съществуващия данъчен модел, прилагане на разходо-покривния принцип на държавните такси, борба със сивата икономика, справяне с проблемите на трафика по граничните пунктове и други.

В областта на енергетиката и зеленият преход целите са: коригиране изкривяванията на пазара на едро на електроенергия при екстремни цени чрез компенсация на потребителите на свободния пазар, създаване на работещ компенсаторен механизъм поради високите цени на природния газ за потребителите до достигане на приемливи на пазара цени, формиране на национален пазар на емисии на парникови газове, активизиране на оперативна програма на Консултативния съвет за Европейска зелена сделка, изработване на национална Стратегия за устойчиво енергийно развитие на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., изработване на Пътна карта за прехода към климатична неутралност и развитие на енергийния сектор, насърчаване на производството и съхранението на електроенергия от ВЕИ за собствено производство и подготовка за либерализация на пазара на електрическата енергия.

В образованието и пазара на труда приоритетите на АОБР са подобряване на системата за обучение на възрастни с цел постигане на синергия в политиките на МТСП и МОН, реална връзка между образованието и бизнеса, разработване на пакет от мерки за привличането на таланти, подобряване на възможността за привличане на чуждестранни студенти, повишаване на дигиталните умения, програма за приобщаване на трайно изолираните от образователния процес или от пазара на труда и създаване на условия за активно участие на пазара на труда на работещите майки.

В социалната политика бизнесът си поставя за цел разработване на механизъм за определяне на минималната работна заплата, развитие на пенсионния модел и частните пенсионни фондове, подобряване на системата за социално подпомагане и преразглеждане на държавната политика, свързана с Държавен фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система.

В последната област – Европейски политики и инвестиции работодателите ще се борят за подобряване отношенията със социалните партньори по ключови за бизнеса досиета, създаване на Консултативен съвет за наблюдение и изпълнение на Плана за възстановяване, иницииране на преговори по „Нов национален социален диалог“, предоговаряне на ПВУ за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% и стриктно спазване на сроковете за откриване на останалите процедури по НПВУ и оперативни програми.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

ДПС избира новите съпредседатели (СНИМКИ)

XI-тата Национална конференция на ДПС започна при засилени мерки...

МВР осуети наркосделка в София, иззети са над половин милион лева

Спецоперация на служители от сектор "Наркотици" към СДВР завърши със...

Украйна удари стратегически металургичен комбинат в Русия

Според източници на Би Би Си от разузнавателните служби, нощен...

Румен Радев настоя за ежедневен натиск, за да се разкрие напълно Нотариуса

"В тази "сложна среда" често се явявате последната бариера пред...

Новата мода – пияни джигитки

Най-често жени шофьори сядат зад волана, употребили алкохол. Това...

Издирват 17-годишно момиче от Кюстендил

Момиче на 17 години от Кюстендил е в неизвестност от...

ПП-ДБ: Меморандумът е смел политически ход, не е ултиматум

Венеция Нецова-Ангова, депутат от Продължаваме промяната (ПП), коментира меморандума, представен...

Рокади и алтернативни катарзиси във Варна

Кметът на район "Младост" на град Варна - Христо Христов...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Руските войски са напреднали леко в Запорожко направление

Боеве се водят в районите на Вербово и Работино

ЕС започна военноморската си операция срещу хусите

Нейното име е Aspides, а щабквартирата в Гърция

Кучето на Байдън ухапало 24 пъти агентите на Сикрет Сървис

Кучето на президента Джо Байдън, Командир, е ухапало агенти...

Съдът отказа да екстрадира осъдения в Гърция кандидат-кмет на Дупница

Съдът в Кюстендил отказа да екстрадира в Гърция Методи...

Владимир Путин призна: Войната продължава от 2014 г.

Русия е готова да прекрати конфликта в Украйна по...

И Кирил Петков настоя за разговори (ВИДЕО)

Той призова отново да се седне на масата за преговори

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img