https://www.gerb.bg/bg

Европа се готви да остане сама, ако Тръмп се завърне

Снимка: (архив) EPA/EDUARDO MUNOZ

Белгийският премиер Александър де Кроо предупреди, че Европа трябва да бъде готова да устои сама, ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом по-късно тази година, пише „Политико“.

Ако 2024 г. отново ни донесе „Америка на първо място“, това повече от всякога ще бъде Европа сама за себе си„, предупреди той в реч в Европейския парламент в началото на година, в която както гражданите на Европейския съюз, така и американците отиват на избори.

Като европейци не трябва да се страхуваме от тази перспектива; трябва да го прегърнем„, каза той, като каза, че Европа трябва да стане „по-силна, по-суверенна, по-самостоятелна„.

В Съединените щати Тръмп е фаворитът-беглец за спечелване на номинацията на Републиканската партия за президент. Той започна с летящ старт в събранията в Айова, печелейки с голяма разлика.

Перспективата за втори мандат на Тръмп тревожи служители в столиците на ЕС, откакто стана ясно, че той отново ще се кандидатира за Белия дом, на фона на опасения, че ще наруши търговията и ще оттегли подкрепата на САЩ за усилията за европейска сигурност.

Де Кроо е ключова фигура в европейската политика тази година, тъй като неговата страна е ротационен председател на Съвета на ЕС през следващите шест месеца – което дава на белгийските дипломати правомощието да определят дневния ред на важни срещи в Брюксел.

Коментарите му повториха известната реч от 2017 г. на тогавашния германски канцлер Ангела Меркел след първата изборна победа на Тръмп, когато тя предупреди, че Европа не може да разчита единствено на своите съюзници.

Тиери Бретон, европейският комисар на Франция, наскоро разкри, че Тръмп е казал през 2020 г., че САЩ никога няма да се притекат на помощ на Европа, ако тя бъде нападната.

В Германия политиците повториха посланието на Меркел, че Европа трябва да може да се грижи за себе си.

Тръмп е човек, който „не крие презрението си към демокрацията“ и „заплашва отново да стане президент„, пише Катарина Барли, високопоставен германски социалдемократ в Европейския парламент. „Европа трябва да се съсредоточи върху себе си.“

Норберт Рьотген, високопоставен депутат от Християндемократическия съюз на Германия, каза в интервю за вестник Tagesspiegel:

Сега германското правителство трябва да се подготви по-интензивно от преди за завръщането на Тръмп в Белия дом. Наред с други неща, това означава, че трябва да увеличим производството на оръжия, така че Украйна да може да се защити от руска атака дори без помощта на САЩ. Свободата на Европа зависи от това.“

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Съединените щати са дълбоко разтревожени от стихващата демокрация в...

БДЖ пак променя движението на влаковете през гара София Север

БДЖ въвежда допълнителни промени в движението на влаковете през...

Полицията в Хасково издирва 13-годишно момче

Младежът не се е прибрал от училище

Гвоздейков свежда до минимум закъсненията на влаковете

Новата организация на движението по бул. Витоша не е...

Силна магнитна буря удари Земята (СНИМКИ)

Силна магнитна буря е ударила Земята през последните часове,...

САЩ призна, че Израел може и да е в нарушение на международното право

Администрацията на Байдън в петък призна, че използването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Младеж от остров Крит остана без пръсти на ръката си след игра с пиратка на Великден

По време на Великденските тържества гърците не се отказват...

Путин предложи Михаил Мишустин за премиер

Почти сигурно е, че Думата ще одобри преизбирането му

Първо в News24sofia.eu! Попфолк певицата Роксана влиза в политиката (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/Cg5GvgbKx5Y Фолк звездата Роксана атакува парламента, научи първо Информационна агенция...

Полските фермери протестират срещу екологичните разпоредби на ЕС

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на полската столица Варшава...

Проф. Владимир Чуков: Войната в Газа е тази, която сега размества пластовете

Все още няма окончателно решение след мирните преговори между...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg