https://www.gerb.bg/bg

Енергийният министър ще започне преговори за участие на България в газовите сондажи

Снимка: архив EPA

Депутатите от Комисията по енергетика възложиха на ресорния министър Румен Радев да започне преговори с консорциума между фирмите Total и OMV, проучващи евентуални значителни находища на природен газ в българската акватория на Черно море. Предложението, внесено от ГЕРБ, предвижда държавата да придобие дял до 20% в консорциума.

Консорциумът е готов българската държава да придобие до 35%, но това ще бъде прекален риск за държавата, затова преценихме процентът да бъде 20%„, представи идеята на партията си председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

Един сондаж ще струва на държавата 20 милиона лева, общата инвестиция на консорциума ще бъде между 4 и 6 милиарда евро, като това значи България да се включи с около 800 милиона. Освен това – няма да плащаме пари „назад„, категоричен е Добрев.

Практиката в този сектор е, че назад не се плаща, когато се включиш, плащаш пропорционално на инвестицията, инвестираното назад във времето остава за първоначалните акционери.“

Това е поредното решение, при което слагаме каруцата пред коня. Не знам как не ни е поне малко неудобно да взимаме решения, без да сме питали министерството, то не беше за реакторите, за ядреното гориво… Смятам, че най-нормалното е да чуем първо министъра, нормално е да има и доклад на БЕХ„, контрира Драгомир Стойнев от БСП.

С решението, взето от комисията, единствено се започват преговори, а не се решава безвъзвратно държавата да даде средства за влизане в общото дружество, подчерта изрично министърът на енергетиката Румен Радев.

Гледаме на това единствено като потенциален проект. До момента сме запознати само с презентация, показана и тук (в комисията). За да се влезе в повече детайл е нужно да се подпише съответното споразумение за неразгласяване на информация. (…) Ако решите да се възложи мандат за такова проучване, ние може да пристъпим към по-нататъшни стъпки. Но дори да се възложи такъв мандат, това не значи, че ще се включим в това проучване, трябва на първо място да се съблюдава българският национален интерес. Това е въпрос на трезв икономически анализ„, обърна се към депутатите шефът на енергийното ведомство.

Предимство на евентуално участие, продължи той, е и в чисто организационен аспект. „В момента виждаме, че колегите, имат затруднения да се придвижат към намиране на съответните кораби, които да транспортират природния газ. С едно участие на държавата процесът се улеснява значително.

В крайна сметка депутатите бяха категорични, почти, в решението си – 19 гласуваха „за“ възлагането на Министерството на енергетиката да започне преговори за участие в консорциума, а само двама – Драгомир Стойнев и Иван Петков от БСП гласуваха „въздържал се“.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Йотова загрижена за спадa в изучаването на български в чуждите университети

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на...

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок, уверява МЕУ

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок....

Русия се хвали с пет превзети села край Харков

Русия съобщи в събота, че нейните сили са превзели...

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Полските фермери протестират срещу екологичните разпоредби на ЕС

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на полската столица Варшава...

Володимир Зеленски: Киев свали още един руски Су-25

На 4 май 2024 г. украински военнослужещи унищожиха още...

Индия напълно изтегля войниците си от Малдивите

Индия изтегли всичките си войници от Малдивите преди крайния...

Мъж загина при пожар в Смолянско

Нанесени са и материални щети

„Алфа Рисърч“: ПП-ДБ донори на националните избори

Големият губещ на европейските избори ще е БСП

Украински дрон пак удари рафинерия в Русия

Русия свали и украински дрон над Москва

Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg