https://www.gerb.bg/bg

Дясната вълна в Европа – нова пречка за пълноправното ни членство в Шенген

Снимка: iStock

Новата конфигурация в Европейския парламент и в отделните страни – тази дясна вълна, която залива Европа, ще направи значително по-трудно пълното членство на България в Шенген. Това прогнозира пред БНР Любомир Кючуков – бивш зам.-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения.

Според него едва ли може да се очаква позитивно развитие за страната ни и Румъния скоро.

Той припомни, че е имало предложения за „малък Шенген“ между България и Румъния, както и за добавяне към тази конфигурация и на Гърция. По негови думи обаче това не е възможно.

Кючуков е на мнение, че тази идея има своите позитиви – да поддържа темата жива в Европа, доколкото с приемането на мигрантския пакт този проблем според него е отишъл на по-заден план, а българското и румънското членство не са приоритети на редица държави в ЕС.

Това не е осъществимо по няколко причини между България и Румъния – просто защото условията, при които бяха подписани споразуменията с Австрия за откриване на въздушното и морското пространство на двете страни вървят точно в обратната посока – затягане на граничния контрол между България и Румъния. А добавяне на Гърция става съвсем невъзможно – тя е страна в Шенген и ако се създаде мини-Шенген с участието на Гърция, това би означавало реално България и Румъния да станат членки на Шенген и по суша„, разясни той.

По негови думи изборите са отбелязали сериозна промяна на политическите баланси в Европа. Европа като цяло се придвижи надясно, отбеляза Кючуков и допълни, че през последните два месеца е протекъл процес на отваряне на вратите за сътрудничество между крайната десница и център-дясно.

Според него това ще направи по-трудно приемането на общи решения в ЕС. Откроявали се редица сериозни въпроси, като например бюджетът. Според Кючуков може да се очаква засилване на позициите на т.нар. „пестеливи/скъпернически държави“.

Тъжната констатация е, че не човешките жертви, а парите биха били евентуална причина за преосмисляне на подхода към войната в Украйна и търсене на политическо решение, предположи той и уточни, че националистическите партии не са антивоенни.

Те имат сериозни резерви към отделянето на значим национален ресурс за продължаване на войната„, отбеляза Кючуков.

По негови думи неуспехът на Виктор Орбан на тези избори е мечта на всички останали партии в ЕС. Орбан доста умело успява да осребри собствената си скептична позиция за помощта на Украйна, постигайки отстъпки за самата Унгария, посочи той.

Според него предстои дебат в ЕС как свършва тази война. Този дебат с влизането на толкова много крайнодесни политически формации в ЕП предполагал промяна на конфигурацията.

Досега много ясно се очертаваха две червени линии в подхода и на НАТО, и на Русия към войната в Украйна – това беше да се избегне възможността за ядрен конфликт, както и да се избегне директен конфликт между НАТО и Русия. Кючуков обаче се опасява, че тези червени линии все повече изтъняват.

Големият проблем е, че като че ли ние съсредоточаваме всичките си усилия към това да се подготвим за война, а не да я избегнем„, обобщи той.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САМО В News24sofia.eu! Инфарктно лято за медиците от Спешна помощ в Бургас

Едва с два реанимационни екипа разполага Центъра за спешна...

Пламен Киров: Имаме два парламента в мандат

50-ото НС вече е в мандат. Той започна да...

Борислав Гуцанов: България има нужда от силна лява партия

На България е необходима силна лява партия. Трябва да...

Малайзия иска да се присъедини към БРИКС

Малайзия се готви да се присъедини към групата на...

Напрежение и предупредителни изстрели по границата между Северна и Южна Корея

Военните на Южна Корея произведоха предупредителни изстрели, след като...

Поройни дъждове в Ел Салвадор взеха 11 жертви

Поройните дъждове, които връхлетяха тихоокеанското крайбрежие на Централна Америка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Путин преди визитата в Пхенян: КНДР е съмишленик и поддръжник на Русия срещу Запада

Руският президент Владимир Путин, който днес започва двудневно приятелско...

Президентският дебат в Иран подмина ядрената сделка

Шестима кандидати за президент на Иран обсъдиха в понеделник...

„Политико“: Кая Калас може да оглави външната политика на ЕС

Естонският премиер Кая Калас може да стане новият ръководител...

Бени Ганц подкрепи протестите

Политикът Бени Ганц, който миналата седмица обяви оставката си...

Обезвредиха корозирал боеприпас, открит в частен имот в Костинброд

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера...

Испански прокурори не приемат амнистията и за кражба на държавни средства

Испанските прокурори, които водят дело срещу каталунски сепаратистки лидери,...

Германия подкрепя Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК

Германия ще предложи настоящият председателя на Европейската комисия Урсула...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg