https://www.gerb.bg/bg

Движим се към пълноправно членство в Шенген, уверява министър Стоянов

Снимка: пресцентър МВР

Посещението на германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер у нас е индикатор, че сме на правилния път. Това заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той посочи, че в рамките на проведената днес работна среща са били обсъдени редица актуални теми, свързани с отличното двустранно сътрудничество в областта на вътрешните работи, граничното управление, моментното състояние по линия на миграцията.

По думите му ситуацията по границата с Турция е спокойна. Стоянов отбеляза, че от началото на годината опитите за нелегално преминаване на границата са малко над 7000. Според него МВР е успяло да изпълни една от основните си цели – да покаже на мигрантите, че не могат да минат през България за Европа.

Скандалите от последните дни той определи като тежка репутационна щета за МВР. ДАНС, прокуратурата, антикорупционната комисия бяха остро критикувани, но с акцията срещу митниците показаха, че могат да стигнат до най-високите етажи на властта, подчерта Калин Стоянов.

Нанси Фезер посочи, че България е изпълнила критериите за Шенген още през 2023 г. Германия подкрепя пълноправното членство на България в Шенгенското пространство, подчерта тя. В Европа може да има отворени граници, само когато външните граници на ЕС са добре защитени. Ролята на Фронтекс е важна, за да бъде спазено върховенството на закона, допълни Фезер.

Двамата вътрешни министри се обединиха около становището, че приемането на Пакта за миграция и убежище е изключително важна стъпка по отношение на защитата на външните граници на съюза. „За всички нас той е абсолютно навременен и необходим, защото реално отваря възможността на солидарната отговорност за всички държави„, отбеляза министър Стоянов.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Изплащат украинската помощ за земеделците до края на месеца

Продължава изплащането на т.нар. "украинска помощ" на земеделските производители,...

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на СРП

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на Софийската районна прокуратура,...

Спас Ташев: РСМ ще окаже натиск върху България да се откаже от Договора за приятелство

Историкът доц. Спас Ташев заяви, че българо-македонските отношения и...

Разкриха наркооранжерия с 128 растения във Врачанско

Задържаха двама жители на град Мизия за срок до...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg