Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Дубай се съвзема след потопа

Снимка: EPA/ALI HAIDER

Спешните служби се опитват да разчистят задръстените пътища и хората оценяват щетите по домовете и предприятията в четвъртък след невижданата дъждовна буря, която заля Обединените арабски емирства, предава „Ройтерс“.

Международното летище в Дубай, основен туристически център, се опитва да се справи със задържаните полети и много пътища все още остават наводнени след пороя във вторник.

Дъждовете бяха най-тежките, виждани от държавата от Персийския залив за 75 години, откакто се водят записи. Те блокираха голяма част от страната и причиниха значителни щети.

Много жители съобщиха за течове в домовете си, докато кадри, разпространени в социалните медии, показват, че моловете са препълнени с вода, изливаща се от покривите.

Движението остана силно затруднено. Магистрала през Дубай беше намалена до една лента в едната посока, което доведе до спиране на трафика, докато главният път, който свързва Дубай с Абу Даби, беше затворен в посока Абу Даби.

В Дубай някои превозни средства, включително автобуси, бяха почти изцяло потопени във вода. На бензиностанциите се извиха дълги опашки.

Работата на летището в Дубай остава нарушена, след като бурята наводни пистата, което доведе до отклонения, закъснения и отмяна на полети.

Летището съобщи в четвъртък сутринта, че е възобновило приема на входящи полети на Терминал 1, използван от чуждестранни превозвачи, но полетите продължават да се забавят или отменят.

По-късно бе съобщено, че е възобновена работата на Терминал 3 за полети на Emirates и flydubai, но летището предупреди, че има голям брой хора, които чакат да се регистрират, и каза, че пътниците трябва да пристигат на терминала само ако имат потвърждение за заминаване от авиокомпанията си.

Emirates, най-големият превозвач на летището, спря всички процедури за чекиране в сряда.

Бурята, която връхлетя съседен Оман в неделя, връхлетя ОАЕ във вторник, наводни основните пътища и причини хаос Съобщава се за един загинал в ОАЕ и за 20 жертви в Оман.

Властите разпоредиха на държавни служители, ученици и студенти да си останат вкъщи, докато наводнените пътища се разчистят.

Тъй като пътищата към силно засегнатите райони остават наводнени, много магазини за хранителни стоки и търговски центрове останаха затворени, а тези, които бяха отворени, останаха с почти празни рафтове.

Услугите за доставка в Дубай, където жителите са свикнали да поръчват всичко с едно натискане на бутон, практически не работеха.

Валежите са рядкост в ОАЕ и на други места на Арабския полуостров, който обикновено е известен със сухия си пустинен климат. Летните температури на въздуха там могат да скочат над 50 градуса по Целзий.

След събитията във вторник бяха повдигнати въпроси дали изкуственото създаване на облаци, процес, който ОАЕ често провежда, може да е причинило проливните дъждове.

Но експерти по климата казаха, че глобалното затопляне е основният виновник за екстремните климатични явления.

Изследователите очакват, че изменението на климата ще доведе до повишени температури, повишена влажност и по-голям риск от наводнения в части от региона на Персийския залив. Проблемът може да се влоши в страни като ОАЕ, където липсва дренажна инфраструктура за справяне с проливни дъждове.

Правителствена агенция на ОАЕ, която отговаря за създаване на облаците – процес на манипулиране на облаците за увеличаване на валежите – отрече подобни операции да са се извършвали преди бурята.

Президентът Шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян каза в изявление, че е наредил на властите да оценят щетите и да осигурят подкрепа на семействата, засегнати от бурята.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия осъди връщането на украинските мъже от чужбина за фронта

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече...

Зеленски: Не Русия, а Украйна да доминира военно на фронта

Украйна се нуждае от значително ускоряване на доставките, за...

Татяна Дончева: У Живко Коцев се открояват детайли на откровена инфантилност

Татяна Дончева е български политик и създател на „Движение...

Петър Волгин: ЕС прилича на сграда, която някога е била красива, но днес е запусната

Петър Волгин е журналист и дългогодишен радиоводещ в БНР,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС по пътя към нулеви емисии – задава се остър завой

Проблеми както по отношение на търсенето, така и по...

Махмуд Абас: Въпрос на дни е Израел да нападне Рафах

Израелската военна операция в град Рафах в южната част...

Продължава разчистването на АМ „Струма“

Продължава разчистването на земната маса след срутването на подпорна...

Земетресение от 6,5 по Рихтер удари Япония

Няма данни за пострадали и нанесени сериозни материлани щети

Пеевски и Борисов заедно на среща с миньорите (СНИМКИ)

Обещано и изпълнено. Това заявиха лидерите на ГЕРБ и...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Евтим Милошев вижда предимство да е министър в правителство сираче

България има много по-голям потенциал в туризма. Това заяви...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img