Димитър Димитров: Имаше условия, но нямаше нагласа за гласуване

Views 4483
0 0
Снимка: БГНЕС

В 45-ия парламент, който просъществува кратко и на границата на истерията, бяха изработени изборни правила, които „да бъдат най-малко удобни за ГЕРБ„. Това каза в интервю за БНР Димитър Димитров от Централната избирателна комисия.

По думите му този различен цивилизационен модел е постигнат както с машините за гласуване, „така и с аналоговите действия на вътрешния министър“.

Някои избиратели бяха и умишлено плашени, изтъкна той, визирайки действия на МВР, които определи като откровен и открит натиск за негласуване. „Те така и отговориха – не гласуваха„, каза Димитров.

За по-ниската избирателна активност зад граница Димитров каза: „бяха създадени технически условия – машините, за масово гласуване, но нямаше такава нагласа сред избирателите„.

Според представителя на ЦИК резултатите в чужбина показват, че не е достатъчно само да се създадат условия, но трябва да се отправят и послания, както и да се предложат решения, които да събудят избирателите да подкрепят една или друга кауза.

По думите му това е отсъствало.

Относно проблема в изборната нощ с протоколите от чужбина той заяви, че той е организационен и административен. За много кратък период от приблизително 9 вечерта българско време до 1 след полунощ трябва да се обработят огромно количество протоколи, поясни Димитър Димитров, и допълни, че на предсрочния вот секциите в чужбина бяха много повече от тези на 4 април. Всеки документ, който идва от такава секция, било то разписка или протокол, трябва да се обработи от поне двама членове на ЦИК.

Пред обществената медия Мария Методиева от Ница каза, че комисията, в която тя е участвала, е получила въпросното потвърждение към 3 часа през нощта, когато залата, в която са се помещавали, отдавна вече е била затворена. Според Методиева е ненормално 15 души в ЦИК да се занимават с документите на всички комисии зад граница.

Гласувалите на сегашните избори в чужбина са около 10 хиляди по-малко от тези през април.

Има нарастване само в гласоподаването в Турция, но то няма нищо общо с драматичните предсказания. В Турция са гласували около 7 хиляди души повече“, каза Димитров.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Дияна Георгиева

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

КНСБ против дискредитирането на "Пирогов" и проф. Балтов

КНСБ и Федерацията на синдикатите от здравеопазването – КНСБ са твърдо против уронването на доброто име на единствената спешна болница у нас – УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“. Позицията на синдиката е по повод отстраняването от длъжност на шефа на лечебното заведение проф. Асен Балтов. Те заявяват, че не приемат констатациите за […]