https://www.gerb.bg/bg

Депутатите се заеха с Бюджет 2023 (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив Филип Станчев, информационна агенция News24sofia.eu

Депутатите се захванаха с второ гласуване на Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2023 г. Вносител е Министерски съвет. Очаквано в пленарна зала на Народното събрание присъства и финансовият министър Асен Василев.

Заложеният дефицит в проектобюджета на държавата, предложен от финансовото министерство, е до 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), без да се увеличават данъците и без да се ограничават социалните плащания. Минималната работна заплата се запазва на 780 лева. Сред приетите от бюджетната комисия предложения е заплатите в МВР да се вдигнат с 10 на сто, включително на някои длъжности с допълнителни 100 лева. Предвидени са и допълнителни средства за служителите в ДАНС.

Одобрено беше и увеличаване на възнагражденията за персонала в системата на Министерството на финансите – за Националната агенция за приходите и за Агенция „Митници“, считано от 1 август 2023 г., за което ще бъдат изразходени 25 млн. лева, както и предложението със 75 млн. лева да бъде увеличен фонд „Работна заплата“ на Министерството на отбраната. Бюджетната комисия не прие предложенията „когато лице, което извършва ресторантьорски и кетъринг услуги, не издаде фискален бон, получателят да има право да не заплати стойността на доставката/продажбата“, както и за баланса на касовата наличност – да се декларира, когато надхвърля праг от 10 000 лева.

Припомняме, вчера народните представители приеха на второ гласуване бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Като начало депутатите се скараха за предложението на председателя на Бюджетната комисия в Народното събрание и депутат от парламентарната група на ДПС Йордан Цонев обсъждането и гласуването да започнат от преходните и заключителните разпоредби в държавния бюджет. Идеята на Цонев, която той обясни от трибуната на Народното събрание, е да се приемат първо данъчните закони и тогава самият държавен бюджет.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че Асен Василев се обръща за бюджета, защото е имало драми между него, Кирил Петков и Бойко Борисов. Това се прави сега, за да може Асен Василев да е спокоен, тъй като в преходните и заключителни разпоредби на бюджета има отвратителни неща, посочи Йорданов. Той запита дали Асен Василев е кукла на конци на „каратиста, финансиста, бюджетара, шахматиста и футболиста“ Бойко Борисов.

Деян Николов от „Възраждане“ заяви, че дори да се гласуват преходните и заключителни разпоредби, не може да се приеме базовият проект на бюджета.

Според Йордан Цонев чисто процедурно правилният начин е да се започне от преходните и заключителни разпоредби на бюджета. Той не е съгласен данъчните закони да присъстват в бюджетния закон и заради това е направил процедурното предложение. В крайна сметка Цонев започна да чете доклада на Комисията по бюджет и финанси именно от преходните и заключителните разпоредби на бюджета с параграф трети, който е свързан със запазване механизма Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ и запазване компенсациите за бизнеса.

Именно Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ скара Делян Добрев и Асен Василев. Бившият енергиен министър и настоящ депутат от парламентарната група на ГЕРБ/СДС Делян Добрев се заяде с финансовия министър Асен Василев, че лъже и че след няколко години няма да го има и ще трябва да го издирват. Василев пък призова Добрев внимателно да чете членовете на преходните и заключителните разпоредби на бюджета и тогава да си прави изводите.

Съпредседателят на ПП/ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов се опита да успокои страстите и призова да се гледа по същество бюджетът, тъй като цял ден депутатите щели да гледат „хасковския гамбит“ (Асен Василев и Делян Добрев са от Хасково, бел.ред.).

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов пък реши да се заяжда с ДПС, заявявайки, че истинският лидер на формацията не е Мустафа Карадайъ, а Делян Пеевски. Иначе по думите му срещата за бюджета на била в стаята на Пеевски, а в тази на бившия премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Йордан Цонев направи забележка на депутатите да не използват името на Пеевски за скандали в законодателния орган.

Цончо Ганев от „Възраждане“ пък призова ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ да признаят, че са в коалиция с ДПС. Цинизъм е да се обяснява, че няма коалиция, а има джентълменско споразумение, и да се прокарват промените в бюджета. Коалицията ще стане ясна по време на целия бюджет, каза още той.

В по-съществен спор депутатите влязоха за фонд „Радио и телевизия“ и за финансирането на държавните медии. От ГЕРБ изтъкнаха, че БНТ и БНР са културни институти, имат и богат архив, според Любен Дилов-син. Той обаче изтъкна, че профилът на Ицо Хазарта бил по-влиятелен от националните медии.

За Иван Ченчев от БСП именно там е истинската журналистика, защото там нямало фейк. „Възраждане“ иска двете медии да се финансират, както досега, за да не плащат данъкоплатците за пропаганда под някаква форма.

Финансирането на БНТ и БНР не бива да е на ниво оперативка, каза финансовият министър, като според него трябва да има такъв фонд за независимо финансиране на двете медии.

Социалистите скочиха на идеята заплатите да се плащат само по банков път. Твърде слабо изградена банкова инфраструктура смущава левите. Георги Гьоков посочи, че в община Опан няма нито един банкомат. Там живеят около 1000 души и те няма да могат да си ползват и без това ниските заплати. Съпартиецът му Христо Проданов заподозря, че от това предложение полза имат само банките.

Асен Василев изтъкна, че се полагат усилия без такса да се теглят пари до минималната заплата. С Борика се говори във всеки пощенски клон да има банкомат. От това задължение се освобождават малките фирми. Целта е да се изсветли икономиката, увери финансовият министър.

От ПП посочиха, че повечето банки стимулират онлайн банкирането и не е нужно дори да се ходи до банкомат.

Драгомир Стойнев каза, че от тази мярка ще се облагодетелстват само банките, не хората. Той посочи, че има такси и при онлайн банкирането. Нямаме толкова онлайн услуги, аргументира се червеният депутат. Таксите и комисионните засягали джоба на българските граждани.

Йордан Цонев изтъкна, че всички аргументи по темата се постарали и поиска прекратяване на дебатите, за да продължи работата и по останалите параграфи.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Съединените щати са дълбоко разтревожени от стихващата демокрация в...

БДЖ пак променя движението на влаковете през гара София Север

БДЖ въвежда допълнителни промени в движението на влаковете през...

Полицията в Хасково издирва 13-годишно момче

Младежът не се е прибрал от училище

Гвоздейков свежда до минимум закъсненията на влаковете

Новата организация на движението по бул. Витоша не е...

Силна магнитна буря удари Земята (СНИМКИ)

Силна магнитна буря е ударила Земята през последните часове,...

САЩ призна, че Израел може и да е в нарушение на международното право

Администрацията на Байдън в петък призна, че използването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Зеленски уволни ръководителя на държавната охрана

Украинският президент Володимир Зеленски освободи Сергей Руд от поста ръководител...

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ остават на различни позиции за българите в Конституцията

Двамата претенденти за поста президент на Северна Македония -...

Хванаха тираджия с 4,25 промила алкохол край Приморско

Хванаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол край...

Севернокорейските оръжия в Украйна демонстрират слабостта на ООН

Появата на севернокорейски оръжия на фронта в Украйна ясно...

Жертвите на наводненията в Бразилия се увеличават, а дъждовете се завръщат

Дъждовете се завърнаха в бразилския щат Рио Гранде до...

Атанас Запрянов очаква парад с F-16 за другия Гергьовден (ОБНОВЕНА)

"Българската армия е в добро състояние, посрещаме празника с...

Теглят жребий за поредните номера на партиите за изборите 2 в 1

ЦИК ще изтегли чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg