https://www.gerb.bg/bg

Депутатите се обидиха на РСМ, че ни сравни с Русия

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Филип Станчев

Депутатите реагираха на поредното дипломатическо напрежение, което Република Северна Македония подклади, като сравни отношението на България спрямо тях като Русия към Украйна. Първи с декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание излязоха от парламентарната група на „Има такъв народ“.

Павела Митова от формацията на Слави Трифонов изтъкна, че това е поредното доказателство, че отстъпките на дипломацията не са довели до постигане на съответните резултати. Погазването на човешките права и унижаването на български граждани ясно показват, че политическата ситуация в Република Северна Македония няма намерение да се придържа към договореностите между двете страни. Подобен скандал би събудил недоволството на политическите субекти във всяка една друга държава.

Не е прието политиците да искат прошка от народа си. Дано дипломацията да покажа, че нещата не са непоправими, надява се Митова.

От ГЕРБ също изразиха недоволството си от думите на премиера на РСМ. Георг Георгиев заяви, че отношенията между България и РСМ се намират в разлом. Техният премиер (на РСМ – б.р.) Димитър Ковачевски си позволи да адресира България с агресора Русия, възмутен е депутатът.

Трябва да се замислим докъде стигнахме с международната ни дипломация. Това е въпрос, който да зададем към самите себе си, които позволихме България да бъде подхвърляна на международната сцена по безобразен начин, ядоса се Георг Георгиев.

Според него безотговорността може да намери решение чрез излъчването на ново стабилно правителство, което да върне дипломацията и международната политика във фокуса, който да служи на българския национален интерес. България бе гарант и за сигурността на целия балкански регион на Централна и Югоизточна Европа. Ако някои си позволява да ни сравнява с Руската федерация, в нашите ръце е инструментариумът, с който можем да поправим тази несправедливост, подчерта Георг Георгиев.

Той напомни още, че България била първата държава, която признава Македония като държава.

България е Европа и Европа е България. Когато говорим за евроатлантическа интеграция и ориентация не е дъвка за политици, а усещане, с което всички трябва да се гордеем„, категоричен бе Георг Георгиев.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Йотова загрижена за спадa в изучаването на български в чуждите университети

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на...

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок, уверява МЕУ

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок....

Русия се хвали с пет превзети села край Харков

Русия съобщи в събота, че нейните сили са превзели...

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иззеха монети и пръстени от иманяр в Кърджали

Иззеха антични предмети от иманяр в Кърджали. Това съобщиха от...

Мъж загина при пожар в Смолянско

Нанесени са и материални щети

Младеж от остров Крит остана без пръсти на ръката си след игра с пиратка на Великден

По време на Великденските тържества гърците не се отказват...

След празниците: Задръствания и тапи по магистралите и граничните пунктове (СНИМКИ)

Задръствания и опашки се образуваха по магистралите и граничните...

Изплащат по-рано помощта на земеделските производители

Седмица по-рано започва изплащането на така наречената "украинска помощ"...

Служебният кабинет назначи 4 нови областни управители

Служебното правителството назначи четирима нови областни управители на областите...

Полицията разби наркооранжерия в бивша мандра в Радомирско (СНИМКИ)

Иззети над 370 растения и около 200 разсада марихуана

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg