https://www.gerb.bg/bg

Дават достъп на училищните директори до регистър на наркодилърите

Снимка: архив пресцентър МС

Училищните директори ще имат достъп до електронен регистър на наркоразпространителите в страната. Целта е да могат да извършват проверки при съмнение.

Възможностите за реализация на идеята бяха обсъдени на редовната среща на координационния механизъм за борба срещу вноса, производството и разпространението на наркотици у нас, в която участва и премиерът Николай Денков.

Министърът на електронното управление Александър Йоловски предложи регистрите, свързани с темата за наркотиците, да бъдат посочени приоритетно за електронизация. Думите му са във връзка с промените в Закона за електронното управление, в които е заложено до 31 март 2025 г. административните органи да приведат в електронен вид регистрите си. За целта ще бъде изготвен график, който ще бъде приет до края на този месец.

На срещата стана ясно и че държавата ще насърчава родители, учители и ученици да подават сигнали, ако установят употреба или разпространение на наркотици в училище. За да се чувстват тези хора защитени, сигналите ще се подават анонимно, като предстои да се уточни по какъв канал ще става това. Сред възможностите са Националната телефонна линия за деца 116 111, която се администрира от Държавната агенция за закрила на детето, създаването на специално мобилно приложение или на отделен имейл адрес.

Бе посочено, че Министерството на образованието продължава да събира материали по темата за наркотиците – информационни брошури, клипове, филмчета, методически ръководства, програми за работа с ученици и др., които могат да бъдат в помощ на педагогическите специалисти и родителите. Предстои експертите да решат кои от тях да бъдат включени в т.нар. „дигитална раница“ – банката с електронни образователни ресурси. В МОН са готови и с проект на механизъм за предотвратяване на употребата и разпространението на наркотици в училище и повишаване на капацитета на педагогическите специалисти по темата.

От МВР пък са разработили проект за национална кампания за превенция на разпространението и употребата на наркотици сред подрастващите със срок на действие 2023-2024 г. В нея са обобщени програми на различните институции, като целта е да се намерят допирните точки между тях.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БОЕЦ даде Николай Марков от „Величие“ на ДАНС

Гражданско движение "БОЕЦ" внесе сигнал срещу Николай Марков от...

Филипините обвиниха Китай във „варварско поведение“, след като е блокирал евакуация на болен

Филипинската брегова охрана обвини китайската, че блокира усилията за...

Хамас прие резолюцията на ООН, но САЩ трябва да гарантират, че Израел я спазва

"Хамас" прие резолюцията на Съвета за сигурност на ООН...

Английски турист в тежко състояние след падане от тераса на хотел в Равда

44-годишен английски турист падна от третия етаж на хотелски...

Френските партии търсят съюзници преди предсрочните избори

Френските политически партии бързат да сформират алианси и да...

Словаците вече знаят своите евродепутати

Въпреки че резултатите все още са неофициални, словаците вече...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg