Държавата може да плати само 322 млн. от 1,3 млрд. лева на пътни фирми (ОБНОВЕНА)

Views 22986
0 0
Снимка: БГНЕС

Над 1 милиард и 300 милиона лева дължи държавата на строителни фирми за ремонт, поддръжка и строеж на пътища. От тези пари до края на годината могат да бъдат отпуснати 222 милиона лева от страна на държавата за вече фактурирани договори. Допълнителни 100 милиона ще бъдат дадени, за да се подсигури почистването и поддръжката на пътищата през зимата. Това каза пред парламентарната комисия по бюджет и финанси финансовият министър Асен Василев. Останалият милиард ще бъде изплатен на дружествата на равни траншове през следващите две години.

Първоначално Василев настояваше изплащането да е с по-голям хоризонт и да бъде разсрочено на 5 години, но комисията прие съкратени срокове. Не прие и предложението на министъра гаранциите, които приема държавата от фирмите да бъдат само банкови, а не застрахователни. Аргументът – единици ще бъдат тези големи фирми, които ще могат да отговорят на затегнатите критерии за банкова гаранция.

Общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само въпросните 1,3 милиарда. Останалите договори са дадени на прокуратурата.

Хората и фирмите, които са си свършили работата, трябва да си получат парите“, изрази подкрепа към предложението на служебния кабинет Румен Гечев от БСП. „Има ли обаче кадрови промени в отговорните институции, позволили да се случат тези престъпни договори„, попита той.

Въпросните договори са сключени от държавната „Автомагистрали“ с подизпълнители.

Председател на Съвета на директорите на държавната фирма „Автомагистрали“ Десислава Христова се оплака, че не среща разбиране сред народните представители в искането си инхаус поръчките за милиони да бъдат преформатирани като договори за подизпълнение. Така щяло да се почне на чисто, а другият вариант бил договорите да бъдат прекратени, държавата да изгуби милиарди, а стратегически инфраструктурни проекти като АМ „Хемус“ да не бъдат изпълнени.

Именно парите за пътища бяха сред малкото точки от актуализацията на „големия“ бюджет за 2021 г., които успяха да приемат депутатите преди пленарното заседание, започващо в 14 часа в петък. Предстои комисията по бюджет да заседава извънредно следващата седмица, за да приеме и остатъка от законопроекта преди да изтече живота на Народното събрание.

Депутатите освен това постигнаха и разбирателство относно това, че бюджетът на НЗОК следва да бъде балансиран. Разбраха се за отпускането на 2 милиона лева за дентални протези, което бе една от спорните вчера точки, заради които документът бе върнат в комисията. Останаха обаче редица нерешени въпроси относно финансирането на болничната и доболничната помощ. На заседанието си днес парламентът следва да приеме окончателни именно бюджета на НЗОК.

Контакти и информация за автора:

Екип: Тодор Стефанов, Софи Димитрова,

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Актуализацията на бюджета на ДОО криела рискове

Актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване крие рискове. Това заяви пред БНР Щерьо Ножаров, икономист, преподавател и икономически съветник от Българската стопанска камара. „На първо място говорим за увеличаване на минималния размер на пенсията, минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст„, каза той и поясни, че там е основният […]