https://www.gerb.bg/bg

Четирима западни лидери пристигнаха в Киев за втората годишнина на войната

Снимка: (архив) EPA/RITCHIE B. TONGO

Четирима западни лидери – министър-председателите на Италия, Канада и Белгия и председателят на Европейската комисия , пристигнаха в Киев в събота, за да покажат солидарност с Украйна на втората годишнина от руската инвазия, предава „Ройтерс“.

Джорджия Мелони от Италия, Джъстин Трюдо от Канада, Александър Де Кроо от Белгия и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пътуваха заедно за украинската столица през нощта с влак от съседна Полша, се казва в изявление на италианското правителство.

Мелони трябва да бъде домакин на видеоконференция по-късно през деня от Киев, която ще включва лидери от Групата на седемте (Г-7), като украинският президент Володимир Зеленски е поканен да се присъедини към дискусията.

Припомняме, че страните от Г-7 подписаха съвместна декларация на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли миналата година, като се ангажира да установи дългосрочни ангажименти и споразумения за сигурност“ с Украйна, които ще бъдат договорени двустранно.

Споразуменията ще обещават продължаване на предоставянето на военна помощ и подкрепа за развитието на отбранителната промишленост на Украйна, обучение на украински войници, споделяне на разузнавателна информация и сътрудничество и подкрепа за киберзащита.

Страните също незабавно ще проведат консултации с Киев, за да определят „подходящи следващи стъпки“ в случай на „бъдеща руска въоръжена атака“.

Оттогава повече от 30 държави са подписали декларацията.

Киев твърди, че споразуменията трябва да съдържат важни и конкретни ангажименти за сигурност, но споразуменията по никакъв начин няма да заменят стратегическата му цел за присъединяване към НАТО. Западният алианс разглежда всяка атака, предприета срещу един от неговите 31 членове, като атака срещу всички съгласно клаузата на член пет.

„Имаше спекулации, че като сключим достатъчно от тези споразумения, нямаме нужда от членство. Невярно. Нуждаем се от членство в НАТО„, каза Игор Жовква, съветник по външните работи на украинския президент.

Германия и Франция подписаха споразумения за ангажименти за сигурност с Украйна, когато президентът Володимир Зеленски посети Берлин и Париж по-рано този месец.

През януари Великобритания стана първата страна, която подписа едно от споразуменията за сигурност с Украйна за срок от 10 години, дотогава Киев се надява да влезе в НАТО.

Лондон каза, че сделката формализира набор от подкрепа, която „е била и ще продължи да предоставя за сигурността на Украйна, включително споделяне на разузнавателна информация, киберсигурност, медицинско и военно обучение и индустриално сътрудничество в областта на отбраната„.

Украйна е провела поне два кръга преговори по споразуменията с всички страни от Г-7, каза Жовква.

Повече от 10 държави са в активен етап на преговори или потенциално започват скоро, добави той.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Силна магнитна буря удари Земята (СНИМКИ)

Силна магнитна буря е ударила Земята през последните часове,...

САЩ призна, че Израел може и да е в нарушение на международното право

Администрацията на Байдън в петък призна, че използването на...

Москва: Украйна атакува три руски региона

Напрежение на фронтовата линия

ООН даде зелен сигнал за Палестина

САЩ искат гаранции за сигурността на Израел

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Стрелба в софийския квартал „Люлин“! (СНИМКА)

Изстрелите най-вероятно са от въздушна пушка, а причината - спор за паркомясто

Украински дрон пак удари рафинерия в Русия

Русия свали и украински дрон над Москва

Делян Пеевски повежда листата на ДПС за парламентарните избори в два района

ДПС регистрира листата си за изборите, като Делян Пеевски повежда...

Мъж е задържан за опит за убийство в Койнаре

Мъж на 38 години е задържан и с повдигнато...

В Русе ще получат Благодатния огън от Румъния

Тази вечер в Русе ще пристигне Благодатният огън от...

Премиерът увери западни посланици в европейската ни ориентация

Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg