Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Четирима западни лидери пристигнаха в Киев за втората годишнина на войната

Снимка: (архив) EPA/RITCHIE B. TONGO

Четирима западни лидери – министър-председателите на Италия, Канада и Белгия и председателят на Европейската комисия , пристигнаха в Киев в събота, за да покажат солидарност с Украйна на втората годишнина от руската инвазия, предава „Ройтерс“.

Джорджия Мелони от Италия, Джъстин Трюдо от Канада, Александър Де Кроо от Белгия и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пътуваха заедно за украинската столица през нощта с влак от съседна Полша, се казва в изявление на италианското правителство.

Мелони трябва да бъде домакин на видеоконференция по-късно през деня от Киев, която ще включва лидери от Групата на седемте (Г-7), като украинският президент Володимир Зеленски е поканен да се присъедини към дискусията.

Припомняме, че страните от Г-7 подписаха съвместна декларация на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли миналата година, като се ангажира да установи дългосрочни ангажименти и споразумения за сигурност“ с Украйна, които ще бъдат договорени двустранно.

Споразуменията ще обещават продължаване на предоставянето на военна помощ и подкрепа за развитието на отбранителната промишленост на Украйна, обучение на украински войници, споделяне на разузнавателна информация и сътрудничество и подкрепа за киберзащита.

Страните също незабавно ще проведат консултации с Киев, за да определят „подходящи следващи стъпки“ в случай на „бъдеща руска въоръжена атака“.

Оттогава повече от 30 държави са подписали декларацията.

Киев твърди, че споразуменията трябва да съдържат важни и конкретни ангажименти за сигурност, но споразуменията по никакъв начин няма да заменят стратегическата му цел за присъединяване към НАТО. Западният алианс разглежда всяка атака, предприета срещу един от неговите 31 членове, като атака срещу всички съгласно клаузата на член пет.

„Имаше спекулации, че като сключим достатъчно от тези споразумения, нямаме нужда от членство. Невярно. Нуждаем се от членство в НАТО„, каза Игор Жовква, съветник по външните работи на украинския президент.

Германия и Франция подписаха споразумения за ангажименти за сигурност с Украйна, когато президентът Володимир Зеленски посети Берлин и Париж по-рано този месец.

През януари Великобритания стана първата страна, която подписа едно от споразуменията за сигурност с Украйна за срок от 10 години, дотогава Киев се надява да влезе в НАТО.

Лондон каза, че сделката формализира набор от подкрепа, която „е била и ще продължи да предоставя за сигурността на Украйна, включително споделяне на разузнавателна информация, киберсигурност, медицинско и военно обучение и индустриално сътрудничество в областта на отбраната„.

Украйна е провела поне два кръга преговори по споразуменията с всички страни от Г-7, каза Жовква.

Повече от 10 държави са в активен етап на преговори или потенциално започват скоро, добави той.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

Първа реакция от Киев: Благодарим съюзници, заедно ще победим

Андрей Ермак, влиятелният ръководител на канцеларията на президента на...

Прокуратурата в Украйна разследва участието на военни в стрелба по полицаи във Виницка област

Винитската специализирана прокуратура в областта на отбраната на Южния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Швейцария отказа да се присъедини към екипа за търсене на руски активи

Прочутият неутралитет на Алпийската конфедерация

Помогни си с „Помогни ми“ – мобилно приложение за жертви на насилие у дома (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=SAxvUl8XH5c Пострадалите от домашно насилие вече могат да се обръщат...

„Хамас“ отхвърля предложението за примирие с Израел

Според израелската разузнавателна агенция "Мосад"

Шофьор блъсна пияна жена в Силистра

След употреба на алкохол 27-годишна жена беше ударена от...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img