Реклама

https://www.gerb.bg/bg

БСК: Не случайно сега не се говори за приемането на България в еврозоната

Снимка; архив БГНЕС

Темата за приемането на България в еврозоната изчезна от публичното пространство. Това не е случайно.“. Това заяви пред БНР Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българската стопанска камара.

С така конструиран бюджет много трудно през 2023 г. ще направим конвергентен (обединяващ – б.р.) доклад, който да е подходящ за България да влезе от 2024 г., смята той. 

Правителствените разходи ще стигнат гигантските 44% от БВП. Границата е 40%, тоест минаваме към икономика от съвсем друг тип – икономика от социален тип, базирана върху дефицити и големи публични разходи„, подчерта Ножаров в коментар за приетите вчера на второ четене в бюджетна комисия промени в „Бюджет 2022“.

Когато публичните разходи доближат 50%, се връщаме към планова икономика.

По средата на годината капиталовата програма още не е започнала, частни инвестиции не се предвиждат, а правителствените не се изпълняват, заяви експертът.

При някои категории стоки инфлацията стига дори 30%, при други – до 50%, но общата за май се движи около 14 на сто, отбеляза Щерьо Ножаров.

Притеснително за бизнеса е, че в коалиционното споразумение беше заложено, че промени в пенсионна система, промени в публични разходи, които са свързани с увеличаване на възнаграждения на администрацията, ще се водят само след обсъждане на подобряване на ефективността, след сериозни анализи, на които ще бъдат поканени и социалните партньори. Такива анализи не са направени, няма разговори за ефективност„, изтъкна Ножаров. 

По въпроса с Плана за възстановяване и устойчивост той посочи, че парите по него ще се дават само срещу реформи, докато в националния бюджет „парите се дават в голяма степен на око„.

А политическите турбуленции, които се задават и потенциални здравни кризи поставят под сериозно съмнение пълноценното усвояване на парите по плана.“

Според Ножаров промените в законите не са достатъчни, за да може да бъдат отчетени тези реформи. 

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Възраждане“ мечтаят да видят Атанасов зад решетки

Лидерът на ДСБ моментално трябва да бъде арестуван

Зеленски предупреждава за руска офанзива тази пролет

Руските войски ще се опитат да засилят щурмовите и...

Стрелба в Чикаго уби 7-годишно момиче и рани 7 души

Седемгодишно момиче почина след като бе простреляно в главата,...

Аржентински съд обвини Иран за атентат срещу еврейски център през 1994 г.

Ново решение на висшия наказателен съд на Аржентина обвини...

Пожар уби трима в софийския квартал „Люлин“

Трима души за починали при пожар в квартал "Люлин"...

СС на ООН няма консенсус за членството на Палестина

Членовете на Съвета за сигурност на ООН не успяха...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img