БСК: Не случайно сега не се говори за приемането на България в еврозоната

Views 1931
0 0
Снимка; архив БГНЕС

Темата за приемането на България в еврозоната изчезна от публичното пространство. Това не е случайно.“. Това заяви пред БНР Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българската стопанска камара.

С така конструиран бюджет много трудно през 2023 г. ще направим конвергентен (обединяващ – б.р.) доклад, който да е подходящ за България да влезе от 2024 г., смята той. 

Правителствените разходи ще стигнат гигантските 44% от БВП. Границата е 40%, тоест минаваме към икономика от съвсем друг тип – икономика от социален тип, базирана върху дефицити и големи публични разходи„, подчерта Ножаров в коментар за приетите вчера на второ четене в бюджетна комисия промени в „Бюджет 2022“.

Когато публичните разходи доближат 50%, се връщаме към планова икономика.

По средата на годината капиталовата програма още не е започнала, частни инвестиции не се предвиждат, а правителствените не се изпълняват, заяви експертът.

При някои категории стоки инфлацията стига дори 30%, при други – до 50%, но общата за май се движи около 14 на сто, отбеляза Щерьо Ножаров.

Притеснително за бизнеса е, че в коалиционното споразумение беше заложено, че промени в пенсионна система, промени в публични разходи, които са свързани с увеличаване на възнаграждения на администрацията, ще се водят само след обсъждане на подобряване на ефективността, след сериозни анализи, на които ще бъдат поканени и социалните партньори. Такива анализи не са направени, няма разговори за ефективност„, изтъкна Ножаров. 

По въпроса с Плана за възстановяване и устойчивост той посочи, че парите по него ще се дават само срещу реформи, докато в националния бюджет „парите се дават в голяма степен на око„.

А политическите турбуленции, които се задават и потенциални здравни кризи поставят под сериозно съмнение пълноценното усвояване на парите по плана.“

Според Ножаров промените в законите не са достатъчни, за да може да бъдат отчетени тези реформи. 

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Президентът благодари на ИТН – само те го подкрепили за Македония

Единствено „Има такъв народ“ били подкрепили искането на президента за поставяне на условие първо да бъдат записани българите в конституцията на РСМ като условие за вдигане на ветото по време на Консултативния съвет по национална сигурност, проведен през януари. Това заяви по време на консултациите с партията на Слави Трифонов […]