https://www.gerb.bg/bg

Бразилия арестува полковник, близък до Болсонару

Снимка: EPA/Andre Borges

Полковник от бразилската армия, издирван по разследване на опит за преврат от бившия крайнодесен президент на Бразилия Жаир Болсонару, беше арестуван в неделя, когато се върна от Съединените щати, съобщава „Ройтерс“.

Полковник Бернарду Кореа Нето беше арестуван на летището в Бразилия, когато пристигна. След като съдът разгледа мярката му за неотклонение, той бе задържан в армейски гарнизон.

Той е изпратен в Съединените щати от армията на мисия в Междуамериканския колеж по отбрана във Вашингтон през декември 2022 г. Тогава Болсонару замина за Флорида дни преди полагането на клетва от президента Луис Инасио Лула да Силва.

Припомняме, че Болсонару никога не призна поражението си от Лула на изборите през октомври 2022 г. и му беше наложена забрана за заемане на изборна длъжност до 2030 г. заради злоупотреба с властта си като президент и критики срещу бразилската система за гласуване.

Федералната полиция в четвъртък нахлу в къщата на плажа на Болсонару и в офиса на политическата партия, конфискува паспорта му и го обвини в редактиране на проектоуказ за отмяна на изборния резултат като част от предполагаем заговор за военен преврат.

Болсонару, крайнодесен популист, често оприличаван на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, отрече заговора и нарече разследването политическо преследване.

Полицейската операция в четвъртък включваше заповеди за обиск срещу четирима бивши министри, трима от които пенсионирани армейски генерали, и арестуването на четирима бивши сътрудници, включително полковник Кореа Нето.

Президентът на дясната политическа партия на Болсонару, Валдемар Коща Нето, също беше арестуван в четвъртък, когато при обиск в дома му в Бразилия бе открито нерегистрирано огнестрелно оръжие.

Той беше временно освободен в събота, но съдията от Върховния съд Александър де Мораеш му нареди да не говори с други, замесени в разследването на преврата.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Йотова загрижена за спадa в изучаването на български в чуждите университети

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на...

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок, уверява МЕУ

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок....

Русия се хвали с пет превзети села край Харков

Русия съобщи в събота, че нейните сили са превзели...

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират...

Русия планира учение с ядрено оръжие

Кремъл обяви в понеделник, че ще проведе военно учение,...

Израел потвърждава евакуацията на Рафах

Преди очакваната военна операция израелската армия започна да евакуира град...

Опасността от инциденти при гръмотевични бури зачестява през пролетта и лятото

В случаи на гръмотевични бури през пролетта и лятото избягвайте...

Задържаха 24-годишен мъж, блъснал пешеходец на пътя Кюстендил – Дупница

Задържаха с полицейска заповед 24-годишен шофьор на лек автомобил...

26 души са спасени, след като сграда се срути в Южна Африка

Спасителни екипи продължават издирването на десетки строителни работници, които...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg