https://www.gerb.bg/bg

Блинкън притиска арабските държави да обсъдят бъдещето на Газа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, снимка: EPA/JUSTIN LANE

В неделя държавният секретар на САЩ Антони Блинкън се стремеше да убеди арабските държави, съседи на Израел, да вземат участие в управлението на Газа. Паралелно с това, той се опитваше да намали напрежението, възникнало от израелската офанзива срещу бойците на Хамас в ивицата Газа, предава „Ройтерс“.

Блинкън пристигна в Йордания късно в събота и се срещна с крал Абдула в неделя, преди той да посети Катар и да завърши деня в Обединените арабски емирства.

Блинкън ще използва посещенията, за да окаже натиск върху колебливите арабски нации да се подготвят да играят роля в реконструкцията, управлението и сигурността на Газа, ако и когато Израел постигне целта си да елиминира „Хамас“, каза високопоставен служител на Държавния департамент, пътуващ с първия дипломат на администрацията на Байдън.

Делегацията на САЩ ще събере мнението на арабските държави по чувствителния въпрос за бъдещето на Газа, преди да предаде тези позиции на Израел през следващите дни, каза служителят, признавайки, че ще има значителна разлика между визията на различните страни за ивицата .

Израелският министър на отбраната Йоав Галант предложи в четвъртък многонационална работна група, ръководена от Съединените щати в партньорство с Европейския съюз и регионални партньори, да поеме отговорност за възстановяването на територията, като Израел запази оперативната си свобода на действие в ивицата.

Външният министър на Йордания Айман Сафади, който се срещна с Блинкън по-рано, ще обсъди само бъдещ сценарий, който ще обедини Западния бряг и Газа като основа за решение за две държави за израелци и палестинци, каза външното министерство в изявление преди разговори в неделя.

Арабски лидери, включително кралят на Йордания Абдула, призоваха за трайно прекратяване на огъня в конфликта, който започна, когато „Хамас“ атакува Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души и вземайки 240 заложници.

Израелската въздушна и сухоптътна офанзива, насочена към унищожаването на „Хамас“, е убила 22 722 палестинци до събота, според палестински здравни служители, и е оставила голяма част от малкия анклав Газа в развалини.

Блинкън ще обсъди в Доха и усилията за освобождаване на повече от 100 заложници, за които се смята, че все още се държат от „Хамас“, след като по-ранно споразумение с посредничеството на Катар се провали.

Посещението на Блинкън – четвъртото му посещение в региона по време на тримесечния конфликт – идва на фона на повишено напрежение, след като атака с дрон в Бейрут уби високопоставен лидер на „Хамас“, Израел размени огън с подкрепяната от Иран милиция Хизбула през северната си граница с Ливан, а Вашингтон се опитва да обедини съюзниците да действат за възпиране на атаките срещу корабите в Червено море, предприети от бунтовниците хуси, които контролират по-голямата част от Йемен.

В събота Блинкън каза , че нациите от Близкия изток трябва да използват влиянието си върху регионалните участници, за да гарантират, че конфликтът в Газа ще бъде овладян и ще предотвратят „безкраен цикъл от насилие“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж рани с арбалет в Твърдица свой съгражданин в спор за пари

57-годишен мъж е прострелял с арбалет свой съгражданин на...

Правителството изплати 5000 евро на млада футболистка, лишена от право да се състезава

Българското правителство одобри едностранна декларация за изплащане на обезщетение от...

Русия готова да се изправи срещу Запада на бойното поле

Право на Запада било да се бие за Украйна

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици във Варна

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg