https://www.gerb.bg/bg

България и Франция ще си сътрудничат в ядрената енергетика за граждански цели

Снимка: МЕ

България и Франция подписаха Декларация за намерение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели. Това се случи на среща в Париж на 21 февруари.

Документът беше подписан от министъра на енергетиката Румен Радев и министъра на икономиката, финансите и индустриалния и цифров суверенитет на Франция Брюно Льо Мер.

Целта му е установяване на рамка за засилване на сътрудничеството в ядрената енергетика, която включва обмен между съответните ядрени програми, сътрудничество между индустриите, свързани с ядрената енергетика и веригите на доставки, насърчаването на участието на промишлени предприятия от двете страни в нови проекти, изследванията в сферата на безопасността, развойната дейност и иновациите, поддръжката и повишаването на високото ниво на знания и експертен опит чрез засилване на сътрудничеството в обучението и образованието и т.н.

Брюно Льо Мер изрази желание за разширяване на сътрудничеството с България и в други области по отношение на ядрената енергетика. По негови думи това включва сътрудничество във веригата на доставки, развитието на уменията. Според френския министър си струва дмете страни да миат проекти от общ интерес в областта на ядрената енергия.

На свой ред българският енергиен министър изрази задоволство си от подписването на Декларацията за сътрудничество в ядрената сфера.

Когато споделяме ноу-хау за технологии, образователни и квалификационни програми между България и Франция в ядрената област, това означава, че споделяме и разбиране за бъдещето, но и за сигурността и конкурентоспособността – зелено бъдеще, базирано на реален базов товар, на нисковъглеродна енергия, която е сигурна, надеждна и ни дава шанс да бъдем устойчиви, конкурентоспособни и да развиваме икономките си по най-добрия начин„, изтъкна той.

Двамата обсъдиха ядрената енергетика, декарбонизационните цели и възможностите за развитие на възобновяемите енергийни източници.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството...

Костадинов: Съдебната реформа отиде в кошчето

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук...

Системата на Центъра за градска мобилност в София се срина

Системата на Центъра за градска мобилност в София се...

КС отмени съдебната реформа и се раздели за правомощията на президента

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело...

Парламентът даде мандат за ускоряване приемане на еврото в България

Депутатите приеха проект на решение за ускоряване и завършване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ваня Георгиева се загрижи и за кучетата, и за служителите на „Екоравновесие“

Ужас в клиниката на "Екоравновесие", разкриха общински съветници. Председателят на...

Експлозия край язовира Газиводе в Северно Косово

Пострадали са два автомобила - единият американски

Полша може да бъде звездата на Европа по отношение на отбраната и сигурността

Войната на Русия срещу Украйна хвърли Полша в светлината...

СОС одобри обединяването на две общински болници

Столичния общински съвет (СОС) одобри обединяването на две общински...

Организация търси недоволни от по-бързите автобуси в София

По сигнали на граждани работи Европейският център за транспортни...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg