Арестът на Борисов е незаконен, отсече и втора инстанция

Решението е окончателно

Views 59773
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Арестът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е незаконен. Това е решението и на втора инстанция на Софийския административен съд.

С решението се потвърждава първото отсъждане. През март месец МВР арестува лидера на ГЕРБ, тогава в опозиция, Бойко Борисов в Банкя. В рамките на операцията бяха арестувани и бившият финансов министър Владислав Горанов, както и ПР на Борисов Севделина Арнаудова.

Прокуратурата обаче обяви, че не е открила данни, въз основа на които би могла да повдигне обвинения и тримата задържани престояха в ареста на Националната полиция под едно денонощие. Отделно производство бе започнато и от спецпрокуратурата.

Разпореденото задържане на Бойко Борисов „не покрива стандарта за непроизволност и законност„, гласи решението на магистратите. Освен това полицаите са нарушили Европейската конвенция за правата на човека, която изисква задържания незабавно да бъде уведомен за причините за ареста.

Борисов вече спечели едно дело срещу МВР за незаконното си задържане, но от столичната дирекция обжалваха решението на първата инстанция. На първа инстанция за незаконни бяха обявени и арестите на Горанов и Арнаудова. Настоящият служебен министър Иван Демерджиев обяви, че МВР няма да оттегли жалбите, подадени по време на предишния министър Бойко Рашков, въпреки че самият той не би арестувал Борисов.

СДВР пък ще трябва да плати разноските по делото в размер на 480 лв. плюс държавната такса в размер на 70 лв.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Нина Александрова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

С 11 100 машини ще гласуваме на 2 октомври

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие решение за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена за осигуряване на машинното гласуване за изборите за народни представители на 2 октомври и за частични избори за кметове на 9 и 23 октомври 2022 г. Предвижда се машините за за парламентарния вот да бъдат до […]