https://www.gerb.bg/bg

Апелативният спецсъд намали присъдите на Иванчева, Петрова и Дюлгеров (ОБЗОР)

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu

Апелативният специализиран съд намали присъдите на бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и на обвинения за помагач Петко Дюлгеров съответно на 8, 7 и 6 години лишаване от свобода. Те бяха осъдени от първоинстанционния специализиран съд на 20, 15 и 12 години затвор за поискан подкуп от строителния бизнесмен Александър Ваклин.

Апелативният спецсъд прие тезата на прокуратурата, че подсъдимата Иванчева не само е поискала подкупа, но и го е получила, но въпреки това намали присъдите, тъй като преквалифицира обвинението в по-леко.

Всички обявиха, че са невинни и че ще обжалват присъдата пред Върховния касационен съд.

Как се стигна до приемане, че е извършено по-тежко престъпление, а присъдите – намалени?

След произнасяне на присъдите от съдия-докладчика Мариета Неделчева, председателят на съдебния състав Георги Ушев /който е и председател на Апелативния специализиран съд/ направи кратко разяснение.

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu

Aпелативният специализиран съд oтмeни изцялo пpиcъдaтa на първоинстанционния съд,, зaщoтo въпpeĸи aнaлoгичния ĸpaeн извoд зa винoвнocт, ce изиcĸвa внacянe нa тoлĸoвa cъщecтвeни ĸopeĸции, чe нe мoгaт дa cтaнaт c измeнeниe нa пъpвoинcтaнциoннaтa пpиcъдa, заяви Ушев.

Съдът прие за доказано, че Десислава Иванчева не само е поискала от строителния предприемач Александър Ваклин подкуп от 178 хиляди и 500 евро, а Биляна Петрова и Петко Дюлгеров са били помагачи в това деяние, но е и получила „неследващия й се дар“ в размер на 70 хил. евро.

Първатга инстанция – съдията Иво Хинов от Специализираният наказателен съд, беше приел за доказано, че Иванчева е поискала подкупа, но не го е получила, но поради квалификацията на престъплението – подкуп в особено големи размери и съставляващ особено тежък случай, присъди на Иванчева 20 години лишаване от свобода, на Петрова – 15 години, на Дюлгеров – 12 години. Защото за това обвинение НК предвижда от 10 до 20 години затгвор.

Апелативният спецсъд преквалифицира обвинението и прие, че пoдĸyпът e в ocoбeнo гoлeми paзмepи, нo нe пpeдcтaвлявa ocoбeнo тeжъĸ cлyчaй – зa тaзи ĸвaлифиĸaция ce изиcĸвa ocoбeнo виcoĸa cтeпeн нa oбщecтвeнa oпacнocт нa дeeцa, обясни Ушев.

Тоест съдът приема, че е налице висока обществена опасност за самото престъпление, но не и за подсъдимите. А за тази променена квалификация на престъплението НК предвижда от 3 до 10 години затвор. Затова и прокурорът Тихомир Стоев изрази удовлетворение – че съдът е приел тезата на обвинението за приемането и получаването на подкупа, а също и за това, че съдът е присъдил наказания в горната граница на предвидените в закона.

Същевременно Апелативният спецсъд оправда подсъдимите за обвинението за искано увеличаване на 500 хил. евро на подкупао във връзка с бъдещи строителни намерения на Ваклин.

Защитата: Не приемаме присъдите, категорично обжалваме…

Десислава Иванчева категорично отхвърли всякакво примирение с намалената присъда от 20 на 8 години затвор и заяви, че е невинна и ще се бори докрай срещу „беззаконието, което това дело е показало„. Иванчева напомни за заключението а допълнителната експертиза, която разклати опората в срс-тата, тъй като не се чува сдобре разговорът на подсъдимите. А адвокат Хаджигенов кратко коментира: „Когато в залата влиза председателят на апелативния спецсъд, почитаемият съдия Ушев, това е сигнал.“

15-20 години е прекалено, но виж, 7 – 8 по-става“ с този мрачен сарказъм Биляна Петрова обобщи усилието на апелативния спецсъд да намери изход от противоречията на първата инстанция, като хем да потвърди вината на хподсъдимите, хем да им намали присъдите до по-„приличен“ и приемлив за общественото ухо размер.

И адвокат Емануил Йрданов запита риторично какъв мотив е имала Петрова да помага толкова усърдно за подкупа, като никъде в делото няма и ред, че тя ще вземе „част от този неследващ се дар“.

Освен лишаването от свобода Иванчева, Петрова и Дюлгеров са осъдени на глоби съответно от 15, 12 и 10 хил. лв, както и са лишени от право да заемат определени административни длъжности за 10, 9 и 8 години.

Мярката им за неотклонение остава сегашната – домашен арест.

Едва в подробните мотиви на съда ще се търсят отговорите на новите въпроси…

Поради голямата фактическа и правна сложност на делото подробните мотиви ще бъдат изготвени в 60-дневен срок, обяви съдът.

Именно в подробните могиви ще се търси изясняване на породените от съдебното хзаседание в петък – 3 юли, въпросителни, които обвинението не е коментирало. На 3 юли от допълнителната експертиза /заради която делото през май беше отложено за юли/ и от свидетелски показания се разклатиха три ключови момента от обвинителната конструкция:

  • че СРС-записите от cpeщaтa нa 16 мapт (ĸoгaтo ce твъpди дa e oфopмeнo нaмepeниeтo зa иcĸaнe нa пoдĸyпа) ca нeгoдни зa идeнтифициpaнe нa глacoвeтe и ĸoй ĸaĸвo ĸaзвa изoбщo. Тоест дoĸaзaтeлcтвa зa тaзи cpeщa нa пpaĸтиĸa нямa;
  • че cpeщa нa 11 aпpил (ĸoгaтo Cпeциaлизиpaният cъд пpиeмa дa e yтoчнeнa cyмaтa зa иcĸaнe) изoбщo нe ce e cъcтoялa;
  • че среща мeждy Дюлгepoв и Baĸлин не е имало нa 19 мapт – ĸoгaтo според обвинението cтpoитeлният бизнесмен e нayчил, чe тpябвa дa плaщa.

Toгaвa ĸaĸ e ycтaнoвeнo дaли и ĸoгa изoбщo e иcĸaн твъpдяния „дap“? – продължава да пита защитата.

А има и още въпроси: например защо не се намериха писмените сигнали, които Ваклин бил подал в прокуратурата и МВР че му е искан подкуп; И как така подкупът е поискан във втората половина на март 2018, а СРС-тата задеиъствани месец по-рано – въз основа на какво?

Прокурорът може и да не коментира тези въпроси, но съдът няма как да ги отмине .

Иначе ще продължи обществото да се пита – както коментира днес адвокат Емануил Йорданов, защитник на Биляна Петрова: защо прокуратурата и съдът кредитират показанията на Ваклин, който разнася къде ли не едни 70 хиляди евро с неизвестен произход, а тези които трябва да ги вземат като че ли не знаят.

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Хиляди унгарци подкрепиха Орбан на марш за мир

Десетки хиляди унгарци маршируваха през центъра на Будапеща в...

Русия задържа 18 души за терористичната атака срещу „Крокус“

Властите в Москва арестуваха 18 души по обвинения в...

Мъж загина при катастрофа на Подбалканския път

Мъж загина в тежка челна катастрофа в събота вечерта...

Георги Атанасов: ЦСКА беше умъртвен в края на първенството!

Популярният спортен журналист и политически анализатор Георги Атанасов даде...

Първи подробности за ужаса с блъснат край Повеляново мъж

На мястото се извършва оглед, разследването продължава

Арабин с джип заплаши с пистолет шофьор на автобус

В социалните мрежи потребител написа, че е подал сигнал до полицията и публикува снимка на колата

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ФОТОБОМБА В News24sofiaeu! Футболистът Монир Ал-Бадарин се снима как онанира и шумно еакулира (СНИМКИ/ВИДЕО/18+)

От кадрите става ясно, че Монир Ал Бадарин определено обича да показва мъжкия си атрибут си гордо и се гордее с размера му

ВСС дири под дърво и камък съдебния инспектор Александър Мумджиев

Планираното за днес изслушване на бившия съдебен инспектор Александър...

Служебният кабинет бори дезинформацията с прозрачност

Никога не е обсъждано изпращането на български войници в...

84% от европейците виждат необходимостта от екологичните политики на ЕС

Европейците приемат опазването на околната среда като личен проблем,...

Новата Студена война на Путин започва от студена Арктика

Започна да се появява нов регион със своите напрежения,...

Митничари хванаха 245 хил. къса цигари в кашони с бисквити на Дунав мост 2 (СНИМКИ)

Митничари осуетиха четири опита за незаконен пренос на 293...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg