Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Александрина Павлова, доброволец в разчистването на карловските села: Положението в Каравелово е трагично

Колаж: Информационна агенция News24sofia.ei

Александрина Павлова е детегледачка от 8 години. Освен човек, който обича децата, тя се опитва да помогне и на всеки, който има нужда. За себе си казва, че винаги, когато има възможност се отзовава на помощ на човек в нужда, както и на животно в беда.

В деня на Съединението – 6 септември, тя и нейни приятелки стават част от екипа доброволци, отишли да помогнат на бедстващите хора в карловските села след голямото наводнение, което буквално потопи къщите и автомобилите им под вода. Тогава младата жена е в село Богдан, където вижда тъжна картина, която свива сърцето й.

На днешния 9 септември Александрина е в село Каравелово, където нещата не са много по-различни отпреди няколко дни.

Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Димитър Георгиев

Александрина, как решихте да заминете за село Богдан и да помогнете като доброволец?

Моя приятелка ми предложи да отидем. Организирахме още малко хора с нас. Отидохме, като преди това си закупихме материали – лопати и всичко необходимо за помощ на тези хора там. Семействата имат нужда точно от това – да  бъде изкарана калта от домовете им, а не толкова да помагаме с храна, колкото да изкараме калта, защото това подкопава домовете им и те се рушат. 

Когато пристигнахте на място, кое беше първото нещо, което видяхте?

Още докато пътувахме се замислихме за това, че може да видим много страшни неща и да срещнем тъгата по лицата на хората, както и животни, които са се издавили. Благодарна съм на Господ, че е запазил хората живи. Когато пристигнахме забелязахме неорганизираност. Хората в България, по принцип, не са готови за такъв тип събития. Техника имаше. Бяха около 4-5 багера и идваха още. Проблемът беше, че хората, които се опитваха да помогнат на пострадалите, паркираха колите си максимално близо до най-засегнатите къщи, което затрудняваше техниката да премине. Важно е хората да разберат, че трябва да спрат максимално далече, извън селото. Да, ще походим малко, но трябва да сме паркирали извън селото. Техника имаше, но най-важното нещо, което трябва да направим като сънародници, е да подсигурим работна ръка, защото колкото и военни да имаме, и да ги разпратят по селата, те не достатъчно. Времето не стига и тези къщи започват да се рушат.

Вие самата как точно оказахте помощ?

Започнах да копая, за да се изкара калта и тинята. Ние отидохме доста рано, преди организирания час. След това пристигнаха и войници, които започнаха да поемат нашата работа и започнах да разнасям храната, която е събрана. Не беше лесно, защото трябваше да ходя през реката в село Богдан понеже техниката вече разкопаваше дъното и ставаше все по-дълбоко. На няколко пъти пропадах в пясъка, и дори имаше рискови моменти, защото водата тече много бързо и те повлича. Когато раздавах храната попитах един дядо – от какво има нужда, а той се обърна и ми каза: „Каквото и да ми дадете, аз няма къде да си го занеса“. Това ми сви сърцето. Следващият ужас, който изпитах, е когато стигнах до стъпалата на една от къщите там. Изкопавайки тинята преди това, в следващия момент видях, че се получава ново наводнение, като малко мини гейзерче, което означава, че под къщата има вода и тя е една от застрашените. 

След такъв преломен момент обикновено хората имат нужда да споделят и да поговорят с някого. На Вас, какво ви казаха местните жители, когато ви видяха?

Когато бяхме там на място, аз и моите приятелки, решихме да помогнем на семейство, което е сред най-тежко пострадалите. Прекосихме реката и стигнахме до тях. Това, което те ни споделиха е, че първата вълна, която ги е заляла, е ударила много тежко селото и нивото на водата е била буквално до половината на стаите. Жената от семейството, на което помагаше моята група, беше изключително слабичка и дребна. Тя сподели, че Господ й е дал сили, за да може да откъсне синджир, с който са вързани кравите и другите животни, и така да ги освободи, защото са се давели. Първото нещо, което са направили, е да си спасят животинките.

Нейният съпруг е опитал да помогне на свои съседи, като е тръгнал към тях с огромен бус, който има. Втората вълна го е повлякла и го е изхвърлила на 100-200 метра. Хората там имат нужда от надежда, а надеждата за тях сме именно ние. Семейството ни каза, че дори да не можем да им помогнем физически, самият факт, че сме там е помощ, защото те виждат, че хората не са безразлични. 

Имаше ли много доброволци на 6 септември, когато за първи път се включихте и Вие да помагате?

Имаше около 200-250 човека в село Богдан тогава. Всеки преценява, с какво да помогне. Един може да е в помощ с финансова подкрепа, а друг – с ръцете си. 

На днешния 9 септември сте в Каравелово. Какво е положението там в момента?

Положението тук е трагично, тъй като няма много хора, които да помагат. Малко по-късно започнаха да идват, но не са повече от 50 човека. Тук има много спукани тръбопроводи. Техниката е значително по-малко отколкото в предишното село Богдан. Трудно е. Хората тук нямат време дори да плачат. Имат да изравят по 50-80 см твърда пръст. Вече раздадохме храна и вода на хората, и ще помогнем на една столетна баба, която няма как да рие тиня. 

Как да се подготви един доброволец, който има желание да отиде и да помогне на място?

Хубаво е да са удобно облечени – с ботуши и клин, е най-добре. Да си носят ръкавици и лопати, въпреки че в село Богдан имаше и раздаваха. Добре е да си вземат вода за лична употреба. Също така, ако решат да носят храна за хората, то тя да е пакетирана, консерви, нещо готово. Може да вземат със себе си и пауър банк, в случай, че няма ток или прекъсне, за да може хората да си заредят телефоните.

Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Димитър Георгиев
Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Димитър Георгиев
Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Димитър Георгиев
Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Димитър Георгиев
Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Димитър Георгиев
Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Димитър Георгиев
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кадиров от фитнеса: Не умирам, вдигам железа (ВИДЕО)

Чеченският президент Рамзан Кадиров се опита във вторник да...

И Израел получи финансова инжекция от ключов съюзник

Отделно Камарата на представителите одобри пакет от помощи за...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

КНДР и Иран обсъждат сътрудничество и оръжейни програми

Такива спекулации породи странното посещение

205 случая на коклюш от началото на годината (СНИМКИ/ВИДЕО)

От началото на годината са регистрирани 205 случая на...

КНДР проведе учения за ядрена контраатака

Северна Корея проведе първите учения за ядрена контраатака, ръководени...

С нови 80 автомобила обновяват изцяло автопарка на ДАИ

Автопаркът на ИА "Автомобилна администрация" е изцяло обновен с...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img