https://www.gerb.bg/bg

Агенция „Митници“ променя сметките си от 1 януари

От 01 януари 2022 г. Агенция „Митници“ открива две нови единни сметки за плащания на публични задължения в БНБ, съобщиха от Агенцията.

Едната сметка е за плащания на задължения по митническото законодателство, глоби и санкции. Другата сметка е за плащания на задължения по акцизното законодателство.

Досега действащите сметки за приходи в централния бюджет на Агенция „Митници“ в търговските банки ще спрат от същата дата.

Отпада изискването за въвеждане на различни кодове за различните видове плащане в платежните документи, с които икономическите оператори и гражданите превеждат сумите за погасяване на публичните си задължения. Предоставя се възможност за плащане на задължения по митническо и акцизно законодателство чрез виртуален ПОС терминал в E-Портала на Агенция „Митници“.

За плащанията по митническото законодателство се премахват кодът на вида плащане и разпределението по митническо учреждение от досега съществуващата виртуална сметка на задълженото лице.

За всяко задължено лице по акцизното законодателство се въвежда виртуална сметка, в която за него ще се визуализират всички постъпили плащания, възникнали вземания и непогасени задължения за акциз при сделки в страната и лихви, считано от 01 януари 2022 г. Тази промяна ще осигури по-лесна обработка на задълженията и възможност за приоритизирането им – заявяване на поредност на погасяването им, съгласно разпоредбата на 44, ал. 8 от ЗАДС.

Според митническите служители целта на промените е икономическите оператори и гражданите, които извършват преводи директно към Агенция „Митници“, ще бъдат улеснени при плащанията на публичните си задължения и ще се възползват от редица предимства. Например отпада необходимостта задълженията към различните териториални дирекции да се плащат по различни банкови сметки в различни търговски банки, което намалява разходите за банкови преводи и вероятността от грешки при преводите.

В същото време се предлага улеснено управление на съществуващата досега виртуална сметка на задължените лица чрез премахване на код на вид плащане от виртуалната сметка, премахване на разпределението по митническо учреждение във виртуалната сметка, като по този начин задълженото лице ще може да погасява от общата натрупана сума по сметката всеки вид задължение, възникнало по митническото законодателство.

Номерата на банковите сметки и изискванията за попълване на платежните документи вижте в секция Информация за бизнеса – Банкова информация – Банкови сметки на Агенция „Митници“

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Галъп: Около 3,6% от избирателите няма да подкрепят никого

Към началото на месец май сигурността на гласуване на...

48 деца се натровиха след хапване на сандвичи с яйца и сирене в градина в Сливен

Ръководството на детска градина "Елица" в Сливен е информирало...

САЩ подготвят нов пакет военна помощ от 400 милиона долара за Украйна

Съединените щати ще обявят нов пакет от военна помощ...

Жертвите на наводненията в Бразилия се увеличават, а дъждовете се завръщат

Дъждовете се завърнаха в бразилския щат Рио Гранде до...

Радев увери Вишеградската група, че България е надежден енергиен партньор

България ще продължи да бъде надежден партньор в транзита...

Разследват гранични полицаи на ГКПП „Кулата“ за корупция (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=p8zLPFHGD1w Кратка информация за разпространен в социалните медии видеоклип с...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо...

AstraZeneca изтегля ваксините си срещу ковид от пазара

AstraZeneca изтегля от пазара ваксините си срещу COVID-19, съобщава...

Арестуваха четирима, отвлекли непълнолетна в Кърджали

Арестуваха четирима, отвлекли непълнолетно момиче в Кърджали. Това съобщиха...

Хамас атакува района на граничен пункт между Газа и Израел

Най-малко седем души бяха ранени, след като Хамас изстреля...

Експлозии отекнаха в Рафах

Експлозии се чуват в източната част на град Рафах...

Галъп: Около 3,6% от избирателите няма да подкрепят никого

Към началото на месец май сигурността на гласуване на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg