Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Иван Костов: Преходът още не е завършил, ще свърши, щом постигнем върховенството на закона

„Преходът още не е завършил. Неговият край ще дойде, когато се постигне една от основните ценности на ЕС – върховенството на закона. Ако го няма това върховенство, дори да има многопартийна демокрация, тя се изражда. Необходимо е гражданското общество да стане по-голямо от посткомунистическата общност.“.

Това заяви бившият премиер Иван Костов пред БНР.

Сега изглежда, че има криза на лидерите, обясни Костов.

Управляващите в Европа се обединиха и застанаха зад Украйна. Не знам дали някой знае какви огромни средства загуби Германия. Това са милиарди и огромни проекти. Под Шолц всичко ври и кипи. Пренарежда се цялата страна. Путин очакваше, че лидерите в Европа ще се окажат слаби, но те се консолидираха„, обясни бившият премиер.

Повод за интервюто му пред общественото радио е предстоящата премиера на неговата книга – на 26 септември в зала 3 на НДК ще бъде представена новата книга на Иван Костов – премиер на България в периода 1997 – 2001 година. Озаглавена е „Политиката отвътре“.

По думите му политиката отвътре показва само това, което обществото би искало да види. Вътре са истинските мотиви и двигатели. Мнозина влизат в политиката и стават министри, заместник – министри и депутати, без да имат политическо минало и битие. Те не знаят какво е политиката.

Според мен, влизащите в политиката не са наясно какво се очаква от тях, не знаят, че ще носят отговорност и ще правят трудни избори. Истинската политика е внимателно фокусирано усилие върху събития, на които може да се въздейства. Хората, които са тръгнали да се занимават с това, трябва да го знаят. Ако не могат да издържат изпитанието, трябва да могат да се оттеглят„, каза Костов.

За годините на своето управление той призна, че понякога се е налагало да избират по-малкото зло.Може би решението за подкрепа на НАТО за възпиране на Милошевич в опитите му да обезлюди Косово, беше от най-трудните„, обясни Иван Костов.

Той обобщи, че мотивите на хората да участват в политиката са различни – кариеристични подбуди, израстване до някакви позиции в обществото, дори забогатяване и злоупотреба с власт, обясни авторът.

Има много техники за тестване на мотивацията на хората, но дори и тя може да се изиграе от един добър актьор. Аз не съм разочарован, защото съм очаквал да се случат всякакви неща. Никога не съм си мислел, че хората в политиката се движат от идеални подбуди. В СДС през 90-те години имаше разнородна мотивация, липсваше обща идеология. След като се махнат комунистите от власт, всеки си представяше по различен начин изграждането на бъдещето„, каза Костов.

Той призна, че не е очаквал всички хора около него да имат правилни идеи и да знаят как да ги реализират.

Хората имаха респект, но не и страх от мен„, каза Костов.

„Никого не съм преследвал и санкционирал. Накараха ме насила да стана лидер на СДС. Аз никога не съм имал желание. Бях си експерт, който се занимава с икономика и иска да помогне на политическата сила със своята експертиза„, твърди Иван Костов.

Той не пропусна възможността да говори за политическите си противници, без да уточни, че е бил и член на БКП. „Елитът на комунистическия режим разбира от битки, психически атаки и издевателства върху хората. „Те знаят как да бранят властта. Бяха политически организирани. Мощното въздействие на медиите, които бяха в техни ръце, също оказваше влияние. Нямахме представа как се брани една многопартийна демокрация„, заяви Иван Костов.

По думите на бившия премиер през 1997 година имаше проблясъци в някои хора. През цялото време бяхме по-слаби от посткомунистическата общност, която саботираше прехода, а и все още го прави.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тони Стораро за синът си Емрах: Вече се гордея с него

"Аз вече наистина се гордея с него. "Денсингс старс"...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Обявиха тридневен национален траур в Чили

Президентът на Чили Габриел Борич обяви тридневен национален траур...

Русия обяви за международно издирване Зеленски и Порошенко

Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент...

Таванът на надценката за хляба – популизъм и административна тежест за бизнеса

Таванът на надценката върху хляба е популизъм. Това каза...

Италия засилва ПВО отбраната на Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg