Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Несъгласие с ускореното затваряне на въглищните централи и от бранша

Категорично несъгласие с решението за „ускорено затваряне на въглищните централи до 2030 г. и отвъд, но не по-късно от 2038 г.“, взето на проведеното на 5 юли 2022 г. първо заседание на Консултативния съвет във връзка с Европейската зелена сделка (КСЕЗС) изразяват от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ).

Отвореното писмо е изпратено до председателя на 47-парламент Мирослав Иванов, до премиера в оставка Кирил Петков, до президента Румен Радев и до енергийните дружества. Според председателя на БЕМФ това е лансиране на рисков за енергийната сигурност на страната сценарий на ускорено затваряне на въглищни централи в България до 2030 г.

Това е непрофесионално и силно притеснително като се има преди, че то не съответства на разработени и приети основни политически и експертни доклади по темата, пишат от енергийната организация и цитират документи:

  1. Приетите текстове на Национален план за възстановяване и устойчивост, както и други рамкови документи.
  2. Функциите на въпросния КСЕЗС, които не му дават права за промени в документи, приети с решение на Правителството, какъвто опит се прави с предложената формулиравка на сценарии към „Пътна карта“.
  3. Планът за постепенно прекратяване на използването на въглища в България включва в съответствие с „Пътната карта“ стъпки от дейности към 2024, 2026, 2030, 2035 и 2038, но тези фази се отнасят до определени ангажименти на страната на ниво ЕС, като те в никакъв случай не предвиждат затваряне на въглищните централи до 2030 г.

Определените в тези документи провизорни срокове са 2035 г. като дата, предложена от бизнеса, и 2038 г. като крайна дата, и те не трябва да се променят

В плановете за развитие на електрическите мрежи на ЕСО и гориво-енергийния и мощностен баланс на страната до 2040 г. не се разглежда подобен вариант, а напротив – разчита се на въглищните ТЕЦ за балансиране на системата и осигуряване на стратегически резерв от собствен източник, пишат от форума.

В никой от цитираните официални документи не се поема ангажимент за 2030 година като срок за затваряне на въглищните централи в България, поради което налагането на политическо решение за задължително разработване на такъв сценарий е лишено от основания и ще доведе до излишни социални вълнения и нестабилност във въглищните райони, категорични са от БЕМФ.

От там изтъкват, че днешните и бъдещи управляващи трябва да отчетат изключително високата необходимост, новата роля на въглищните централи в днешната нестабилна икономическа обстановка за гарантиране сигурността на доставките в страната и региона през следващите години.

Факт е, че редица страни с много „по-зелена“ енергийна политика предприемат действия за прерзглеждане на политическите си решения по отношение на въглищната енергетика, показва, че и у нас трябва да се прояви реализъм и да не се допуска изкуствено създаване на кризи с доставките на електрическа енергия, мотивират се от Форума.

От организацията питат ръководството на КСЕЗС на какво основание и по чие предложение е включен този основен сценарий в работата на комисията и какви са аргументите за това и дали има външен натиск върху България по темата.

Кое налага това „бързане“ и България де факто да се окаже най-радикалната в Европейския съюз страна по отношение на декарбонизация на енергетиката си? Съществуват ли анализи на социално-икономическите последствия и на макро-икономическата стабилност на страната при такъв сценарий„, питат от БЕМФ.

Те искат да знаят дали при вземането на решения са участвали експерти по горивно-енергийни баланси и устойчивост на енергийната система. 

Препоръките им са:

На ръководството на КСЕЗС да бъде разпоредено да работи в съответствие с политиките в приетия НПВУ и правилника за дейността му и да не допуска външни въздействия, независимо от къде и от какво естество са.

Факт е, че в Европа и в света възникна „нов енергиен ред“. Това наложи големи европейски икономики да преразглеждат енергийните си стратегии и да предлагат нови политики, голяма част от които се оказват връщане към отричани до момента технологии, подходи и договориране, пишат от БЕМФ.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тони Стораро за синът си Емрах: Вече се гордея с него

"Аз вече наистина се гордея с него. "Денсингс старс"...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лондон: Разследването за корупция в Русия е обхванало още висши военни

Руслан Цаликов (вляво) ; Сергей Шойгу ; Валерий Герасимов...

ЕС помага с 1 млрд. евро на Ливан да се справи с мигрантите

Средствата ще лъдат отпуснати в срок от 3 години

Саня Борисова: Останах в България, за да бъда актриса

Саня Борисова е от жените, които неотклонно следват своя...

Цветница е

Днес православните християни отбелязват Цветница - деня, в който Спасителят...

Поканиха Главчев на конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин

България остава последователна и ще продължи да изразява своята...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

Той извърши не за Себе Си, а заради нас и нашето спасение – пасхалното послание на Патриаршията

Българската патриаршия излезе с пасхално послание, по традиция часове...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg