Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Проф. Ангел Димитров: Намеците за българска позиция за РСМ в услуга на Русия са абсурдни

Снимка: архив БГНЕС

Формално няма нищо ново в българската позиция за евроинтеграцията на Република Северна Македония (РСМ). Това заяви съпредседателят на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси с РСМ и бивш посланик на България в Скопие и Белград професор Ангел Димитров пред БНР.

Проблемът с евроинтеграцията на РСМ не е централен за българския политически държавен ред. Формално всяко правителство взема решения във външнополитически аспект. При състоянието, в което се намира страната ни, при доста спорната легитимност на всички във властта – от гледна точка на тяхната представителност сред българите, е редно да си зададем въпроси дали в такива моменти могат да се вземат решения, които засягат фундаментални национални интереси„.

И допълни, че няма нужда от свикване на КСНС по темата. Той заяви, че ако се погледне в исторически план – от началото на съществуването на РСМ, както и в последния петгодишен период от българска страна е направено много, а от македонска страна – нищо. По думите му в Северна Македония приемат двустранния договор за приятелство и добросъседство като формален акт, като входен билет за ЕС, а не като солиден политически ангажимент.

Не трябва да живеем с представата за мимикрия на дейност, за фалшиви сигнали, че нещо се случва, след като резултати няма.

Той допълни, че зад прибързаните действия на премиера Кирил Петков с „еуфоричното самонадеяно убеждение, че може да се развърже някакъв сложен възел от исторически, политически и психологически проблеми, очевидно се крият някакви действия, които остават публично неизвестни… това създава напрежение сред българското общество„.

Според него България трябва да свали по-ниско в дневния ред на нашето общество въпроса с евроинтеграцията на Република Северна Македония, докато в Скопие не решат своите проблеми.

Той подчерта, че няма „абсолютно нищо общо между българската позиция и интересите на Русия„, а и определи тази теза като „несериозна и неприятна„.

РСМ има държавност, която е генетично обвързана със Сърбия и с Русия. И не може или дори не иска да им обърне гръб …Затова намеците за българска позиция в услуга на Русия или Сърбия са абсурдни. България категорично подкрепи евроатлантическата интеграция на РСМ, точно за да ѝ помогне да се измъкне от старата си югокомунистическа орбита и тези обвързаности с Белград или с Москва… Трябва да се внимава с такива евтини политически мантри, които дискредитират страната ни„, завърши той.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Росица Кирова против профанизирането на НС с ненужно говорене

Заместник-председателят на парламента Росица Кирова очаква и се надява...

МОСВ с план да отговори на препоръките на ЕК за енергетиката и климата

Предвижда се актуализация на Интегрирания план в областта на...

Окончателно: Отмениха разрешението за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди отмяната на решението...

ООН: Възстановяването на домовете в Газа ще отнеме 80 години

Възстановяването на жилищата в ивицата Газа може да продължи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иван Сотиров: Партиите в България деградираха до олигархични корпоративни структури

Коалицията "Синя България“ се регистрира за участие предсрочните парламентарни...

ПП-ДБ оставят вратата за общо управление с ГЕРБ отворена

ПП-ДБ са готови да преговарят за общо управление с...

Мъж преби балдъзата си в Благоевград

Насилникът държал съпругата си и детето им под ключ

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

От 1 ноември Путин затяга мерките за новобранците

Призовката ще се връчва по електронен път

Продължава разчистването на АМ „Струма“

Продължава разчистването на земната маса след срутването на подпорна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img