Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ООН: Изгледи за примирие в Украйна няма

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Прекратяването на огъня по хуманитарни причини между украинските и руските сили в Украйна в момента не се очертава, но е възможно да бъде постигнато до няколко седмици.

Това заяви директорът на Службата за хуманитарна помощ на ООН Мартин Грифитс. Той направи тези коментари по време на брифинг пред репортери в централата на ООН в Ню Йорк, уточнява АФП.

Този месец Грифитс се срещна с високопоставени служители в Москва и Киев, за да обсъди стремежите на ООН за хуманитарно прекратяване на огъня и начините за подобряване на системата за уведомяване на страните за евакуация и движение на хуманитарни доставки.

Очевидно е, че все още нямаме въведено хуманитарно прекратяване на огъня от руска страна, каза той.

Навлязох в много детайли по този въпрос и те продължиха да обещават да ми върнат подробности за тези предложения. В момента, ако мога да говоря от името на руските власти, те не поставят локалното прекратяване на огъня на първо място в дневния си ред. В момента прекратяването на огъня не е на дневен ред. Може да се появят след няколко седмици. Може да са малко по-дълго„, посочи Мартин Грифитс

Ръководителят на хуманитарната дейност на ООН добави, че тази седмица ще пътува до Турция, за да обсъди с президента Реджеп Тайип Ердоган и други официални лица перспективите за провеждане на хуманитарни преговори между Украйна и Русия.

Турция успя да се представи и на двете страни като наистина ценен и полезен домакин за тези преговори„, каза той.

Представителите на ООН планират да изпратят хуманитарен конвой през следващите няколко дни в източната Донецка област, където подкрепяните от Русия сепаратисти обявиха република, а оттам доставките на помощи ще отидат в Луганск, друг сепаратистки регион, каза той.

Грифитс не каза кога ще се срещне с Ердоган, но първоначално заяви, че планира да пристигне в Турция в сряда и да отпътува в четвъртък.

Малко след изявлението си обаче той е дал положителен тест за COVID-19, което го е принудило да отложи пътуването си за неуточнена дата, съобщи екипът му за АФП.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Полша предрича неизбежно поражение на Русия при атака срещу НАТО

Руска атака срещу НАТО неизбежно ще завърши с поражение...

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Доналд Тръмп се е спрял на вицепрезидент

Това ще е губернаторът на Северна Дакота

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

Подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ е руски отряд...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img