Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Зеленски: Русия наруши териториалната цялост на Украйна

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че е инициирал спешна среща на Нормандската четворка. Причината е решението на Русия да признае самообявилите се Донбаски републики, съобщи ТАСС.

Той направи това в обявеното по-рано обръщение към нацията.

Зеленски настоя, че Украйна „няма да даде нищо на никого“, но в същото време страната все още се придържа към дипломатическия начин за разрешаване на ситуацията в страната.

Зеленски каза също така, че е свикал специална среща на ОССЕ заради признаването от Русия на суверенитета на ДНР и ЛНР.

Признаването от страна на Русия на независимостта на райони на Донбас, които не са контролирани от Киев, може да означава за Киев едностранно оттегляне от Минските споразумения.

Зеленски каза, че настоява за пълноценна работа на мисията на ОССЕ за предотвратяване на провокации и ескалация.

Той нарече последните действия на Русия, за които Москва ще трябва да отговори, като нарушение на териториалната цялост на Украйна.

Границите на Украйна са надеждно защитени, създадени са бригади за териториална отбрана, съобщи още Зеленски.

Ние сме на наша земя. Не се страхуваме от нищо и от никого. Ние не дължим нищо на никого. И няма да се откажем от нищо.„, каза той. 

Зеленски проведе спешни разговори с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц, президента на САЩ Джо Байдън, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън, които казаха, че действията на Русия са „очевидно нарушение на международното право и Териториалната цялост на Украйна„.

Съединените щати призоваха Зеленски да отиде Лвов за неговата безопасност. Това съобщи в понеделник телевизионна компания ABC. Телевизионната компания не уточнява източниците на информацията си, а също и не обяснява какви конкретни страхове са причинили тази препоръка.

Припомняме, че бе взето решение въоръжените сили на Руската федерация да осъществяват поддържането на мира на териториите на Донецката и Луганската народни републики. Това се посочва в указа на президента на Русия Владимир Путин за признаването на двете сепаратистки територии.

Решението се обосновава с отправения по-рано призив от страна на ръководителя на Донецката народна република. Той поиска Министерството на отбраната на Руската федерация да обезпечи сигурността до сключване на договора за дружба, сътрудничество и взаимопомощ. Именно това влиза и като точка в указа на Путин за признаване на независимостта на ДНР.

По същия начин това е формулирано и в указа, касаещ Луганската народна република. Основанията са същите, съответно такова е указанието и към Министерство на отбраната на РФ.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Фермери искат гаранционен фонд за преодоляване на загубите при бедствия

Създаване на гаранционен фонд в подкрепа на земеделските стопани...

48 души вече са жертвите след срутването на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите се увеличи до 48, а спасителните...

Тръмп: Париж и Лондон са неразпознаваеми!

Лондон и Париж са "отворили вратите си за джихада",...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иранските власти ще освободят екипажа на задържания кораб MSC Aries

Екипажът на задържания кораб, който плаваше под португалски флаг,...

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

Крум Зарков: Съдебната реформа катастрофира

Криза има в държавата. Това каза пред БНТ Крум...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Затвор за гейовете и транссексуалните налага Ирак

Парламентът на Ирак в събота прие закон, криминализиращ еднополовите връзки...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img