Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Шефът на ДНСК: Искаме малките ВЕЦ-ове да работят

Снимка: архив вестник „Капитал“

Държавата има ясно изразено желание да реши проблемите, свързани с функционирането на малките ВЕЦ-ове, които сигнализираха, че 250 мощности могат да преустановят работа, заради спорна наредба, издадена в последните дни на правителството на ГЕРБ. По силата й за всяко съоръжение ще се изисква документ за учредено право на строеж за водовземните съоръжения в речното корито, какъвто досега не е бил нужен. Подкрепата обаче далеч не е безусловна – водноелектрическите централи трябва да отговорят на изискванията по отношение на екологията. Това каза в интервю за News.bg директорът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Влади Калинов.

По темата бяха проведени редица срещи в регионалното министерство, събрали всички заинтересовани страни – държава, собственици и еколози. В крайна сметка собствениците на ВЕЦ-ове се ангажираха да направят комплексна оценка на това дали мощностите покриват изискванията – екологични, правни и технически, а ако това стане, властта пък се ангажираха да промени спорната наредба.

Когато дойдох в ДНСК за мен казусът бе много прост и лесен. Както и прокуратурата е установила, има над 240 изградени водноелектрически централи, за които се установи, че няма отстъпено право на строеж, т.е. трябваше да се реши този проблем. Но след разговори с екоорганизация разбрахме същността на проблема – някои ВЕЦ-ове си позволяват буквално да пресушават реките в някои месеци от годината, за да могат да работят, а други нямат изградени рибни проходи„, каза Калинов.

Основният проблем, довел до създалата се патова ситуация, е наличието на пролуки в законите и неосъществен контрол в годините назад.

Затова инициирахме среща с асоциацията на собствениците на малки ВЕЦ-ове и поставихме на масата тези проблеми. Оказа се, че частично вината не е в тях, а в липсата на ясно определени правила в миналото – например няма ясно определение на това, какво е рибен проход. Това, което се договорихме, за да можем да отпушим обаче тази ситуацията и да намерим решение, е те да направят мониторинг на всички ВЕЦ-ове, да ни представят най-безпроблемните от тях. Ние ще прегледаме техните предложения, ще оценим дали трябва да се правят допълнителни мероприятия по отношение на екологията, както ще контактуваме и с неправителствените организации и МОСВ„, добави шефът на ДНКС

Друго ключово условие на държавата към централите – да платят компенсации на държавата за годините, през които са ползвали нейна собственост безплатно. По темата вече е постигнат консенсус с представителите на ВЕЦ-овете, като независими оценители ще калкулират колко следва да получи хазната под формата на компенсации.

Друг аспект, в който е постигнат консенсус – да се изгради национална система за мониторинг на централите, която да е достъпна за всеки български гражданин и която да следи в реално време работата на ВЕЦ-овете и състоянието на реките.

Искаме да имаме измервателни съоръжения на входа и изхода. Искаме да имаме камери, които да гледат входа и изхода, искаме да знаем какво се случва в речните корите и как функционират тези съоръжения„, допълни Калинов.

Вече има напредък по предаване на комплексните оценки на ВЕЦ-вете към отговорните институции, които трябва да покажат дали те функционират според правилата. Именно това е друго от важните условия, за да окаже съдействие държавата.

Представител на Съюза на производителите на екологична енергия обяви, че са входирани и е дадена „зелена светлина“ за 17 малки водноелектрически централи, а още 30 ще са готови с оценката следващата седмица. Амбицията е такава да изготвят всички ВЕЦ-ове, членове на организацията.архитекти

Същевременно пък противниците на тези ВЕЦ-ове са непреклонни. Те смятат, че компромисното решение, предложено от държавата, няма да бъде работещо и са категорични, че ще го обжалват в съда.

/източник: News.bg.

Видео – интервюто с арх. Влади Калинов вижте ТУК:

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Володимир Зеленски: Киев свали още един руски Су-25

На 4 май 2024 г. украински военнослужещи унищожиха още...

Откриха труп на тийнейджърка в багажника на кола в германския град Регенсбург

Все още не е ясно колко време колата е стояла на подземния паркинг

Русия поела контрола над Красногоровка в ДНР

Руската щурмова авиация пое контрола над най-големия укрепен район...

„Хамас“ за първи път склонен на примирие с Израел

Палестинското движение "Хамас" е готово да се съгласи с...

Задържаха чужденци, продавали цигари без разрешително

Открити са над 1200 стека с цигари от различни марки

Таксиметров шофьор блъсна 14-годишно момче с електрическа тротинетка в София

14-годишно момче с електрическа тротинетка е било блъснато от...

Слави Трифонов ще води две листи на „Има такъв народ“

Лидерът на "Има такъв народ" Станислав (Слави) Трифонов ще...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия превзе село Семьоновка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските военни са...

Петър Волгин: ЕС прилича на сграда, която някога е била красива, но днес е запусната

Петър Волгин е журналист и дългогодишен радиоводещ в БНР,...

Най-малко 8 души са загинали след проливни дъждове в Бразилия

Проливни дъждове отнеха живота на 8 души, а други...

Израелските въоръжени сили убиха трима палестинци при операция на Западния бряг

Израелските въоръжени сили убиха най-малко трима палестинци при операция...

Цветница е

Днес православните християни отбелязват Цветница - деня, в който Спасителят...

Главчев потвърждава на среща на Съвета на ОИСР стремежа ни към пълноправно членство

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев...

13 жертви при израелски удари срещу Рафах

13 души загинаха, а много други бяха ранени при...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg