Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Пенсии, мерки за бизнеса и здравни харчове: Актуализацията на бюджета бе представена в НС

Снимка: БГНЕС

На съвместно заседание на бюджетна, здравна и социална комисии в Народното събрание бяха представени основните параметри на предложението за актуализация на бюджета на служебния кабинет. Министърът на финансите Асен Василев, министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и този на труда и социалната политика Гълъб Донев дадоха яснота за нужните нови харчове в държавния бюджет, бюджетът на Здравната каса и този на Държавното обществено осигуряване.

При предвидени за ковид и социални мерки, и избори общо 1,196 млрд. лв. за цялата година, само до края на юли са похарчени с цели 1,94 млрд. повече или общо 2,39 млрд. лв., отчете Асен Василев. Същевременно обаче растат и приходите – заради инфлацията и по-голямата събираемост в хазната са постъпили допълнителни 1,333 млрд. лв.

Това не е актуализация на целия държавен бюджет. Не пипаме бюджетите на ведомства, това са целеви средства, с които да посрещнем кризата. Те са ясно разписани, с ясно описание на сумите и биха позволили нормалното функциониране на държавата до края на годината„, аргументира искането за актуализация финансист номер едно.

Общо до края на годината се очаква във фиска да влязат милиард и шестотин милиона допълнителни приходи. И то при консервативна прогноза, предвиждащи два тежки ковид месеца, съпроводени със строги мерки, което може да не е факт, съответно приходите да надминат с немалко тази сума, отчете още Василев.

За да бъдат реализирани тези приходи обаче трябва да бъде приета актуализацията, подчерта министърът.

Предвидено е да бъдат отпуснати 575 милиона за социални разходи – 50-те лева за пенсионерите, помощи за отопление, надбавки по закона за личната помощ, помощи за пенсионери под линията на бедност и за родители на деца под 14 години. Бизнесът пък ще получи 430 милиона, най-вече по мярката 60/40, за здраве ще отидат допълнителни 355 милиона, а за нови избори 133 милиона лева. От актуализацията зависи повишението на доходите на над 2 милиона пенсионери с най-малко 12.3%, както и възможността за адекватно посрещане на нова ковид криза, подчертаха представителите на служебното правителство.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тони Стораро за синът си Емрах: Вече се гордея с него

"Аз вече наистина се гордея с него. "Денсингс старс"...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Крум Зарков: Съдебната реформа катастрофира

Криза има в държавата. Това каза пред БНТ Крум...

Фолкдивата Дебора откровено за насилието, за интригите в поп фолка и още нещо… (ВИДЕО)

Фолк звездата Дебора се завръща на музикалната сцена щастлива...

Масов бой и пострадали в центъра на Габрово заради етническа основа?

Масов бой в центъра на Габрово и пострадали хора....

Над 80% са приключените наказателни дела от разгледаните през 2023 г.

Приключените граждански и търговски дела от районните, окръжните, апелативните...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg