Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Румен Гечев иска да знае как ще се харчи 1 млрд. и 272 млн. резерв

Снимка: архив БГНЕС

Притесняват две неща – първо, в проекта за актуализация на бюджета на Министерство на финансите се предлага една сума – резерва, от порядъка на 1 млрд. 272 млн. лв. Това увеличение е 14 пъти спрямо предходната година„. Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ и зам.-председател на Комисията по бюджет в парламента проф. Румен Гечев в ефира на БНТ.

В предварителните данни, които даде Министерство на финансите, са посочени суми, зад които не стои обяснение за какво точно ще бъдат похарчени. Второто нещо, което Българската социалистическа партия иска да знае, е защо в актуализацията на бюджета не е предвидено нищо за общините, тъй като за тях не е предвидена и една стотинка повече. Левицата одобрява действията на служебното правителство, че пенсиите трябва да бъдат преизчислени, тъй като се намират на критични равнище, но обясни следното: „Хубавото на това, което се предлага в момента е, че всички пенсии ще бъдат увеличени с 12.5%. Това увеличение, обаче, не трябва да бъде еднакво за всички.“

По думите му, ако се приложи този метод повечето от хората, които имат пенсии до 400 лв., ще получат по-малко от 50-те лева, които получават сега всеки месец, а тези с 1000 лв. пенсия, ще получат 125 лв.

Тъй като в момента системата е несправедлива с общото увеличение от 12.5% ние задълбочаваме неравенството. Проблемът на българската пенсионна система е, че лекари, служители и инженери са една и съща професия, с един и същ трудов стаж и ако едните са се пенсионирали преди 20 години, а другите миналата година, разликата в пенсията е 2-3 пъти. Това справедливо ли е?“, попита социалистът.

Това, което ще се случи е, че между 12% и 25% ще се променят пенсиите, като ще бъде по-голям процентът при пенсиите, които са в средната част на скалата. По този начин предлагаме да се реши и третият проблем, а именно, че несправедливата пенсионна система в България е такава, че хората с голям трудов стаж получават същите пенсии като хора със стаж 6-7 години и това е сериозен проблем. Затова увеличението трябва да е към хората, които имат не само висок брой години трудов стаж, но които са правили и по-големи вноски„, обясни социалистът, който допълни, че служебното правителство предлага да се преизчислят на принципа на по-голяма тежест на една изработена година.

На пръв поглед това изглежда справедливо – хората, които са работили повече, да получават повече. Но има един проблем – броят на годините заблуждава, защото има хора с минимални социални вноски, а в частния сектор и работодатели, и служители са принудени да лъжат за реалните си заплати и да фиксират в договорите си по-ниско възнаграждение„, каза още той.

Гечев посочи и притесненията на левицата за бюджета, свързани с разходите за здравеопазване: „Актуализацията на бюджета се предлага на практика без никакви реформи в сферата на здравеопазването. Ние последователно в предизборните си програми предлагаме промени, ще предложим и при даването на третия мандат, защото няма никакъв смисъл българският данакоплатец да налива повече пари в система, която не е реформирана и в която колкото повече средства гласуваме всяка година, толкова качеството на здравето е по-ниско„.

Според него най-логично и морално е президентът да даде третия мандат на БСП, тъй като Румен Радев е предложен от левицата и избран с огромно мнозинство. „България отново поради нерационално и безотговорно поведение на водещи

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Момчил Терзийски е новият директор на Агенцията по кадастър

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Гръцки военен кораб прeхвана два дрона на хусите в Червено море

Гръцки военен кораб служещ във военноморската мисия на Европейския...

Самолет кацна аварийно в Ню Йорк след инцидент

Върнал се е на летището малко след излитането

Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона...

Продължава разчистването на АМ „Струма“

Продължава разчистването на земната маса след срутването на подпорна...

ПП-ДБ отново призоваха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

От ПП-ДБ отново призоваха общинския съветник Благовест Георгиев да...

13 жертви при израелски удари срещу Рафах

13 души загинаха, а много други бяха ранени при...

Комисията за аферите в Митниците и Асен Василев приключи работа

Комисията за аферата в Агенция "Митници" приключи дейността си....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img