Румен Гечев иска да знае как ще се харчи 1 млрд. и 272 млн. резерв

Views 3999
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Притесняват две неща – първо, в проекта за актуализация на бюджета на Министерство на финансите се предлага една сума – резерва, от порядъка на 1 млрд. 272 млн. лв. Това увеличение е 14 пъти спрямо предходната година„. Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ и зам.-председател на Комисията по бюджет в парламента проф. Румен Гечев в ефира на БНТ.

В предварителните данни, които даде Министерство на финансите, са посочени суми, зад които не стои обяснение за какво точно ще бъдат похарчени. Второто нещо, което Българската социалистическа партия иска да знае, е защо в актуализацията на бюджета не е предвидено нищо за общините, тъй като за тях не е предвидена и една стотинка повече. Левицата одобрява действията на служебното правителство, че пенсиите трябва да бъдат преизчислени, тъй като се намират на критични равнище, но обясни следното: „Хубавото на това, което се предлага в момента е, че всички пенсии ще бъдат увеличени с 12.5%. Това увеличение, обаче, не трябва да бъде еднакво за всички.“

По думите му, ако се приложи този метод повечето от хората, които имат пенсии до 400 лв., ще получат по-малко от 50-те лева, които получават сега всеки месец, а тези с 1000 лв. пенсия, ще получат 125 лв.

Тъй като в момента системата е несправедлива с общото увеличение от 12.5% ние задълбочаваме неравенството. Проблемът на българската пенсионна система е, че лекари, служители и инженери са една и съща професия, с един и същ трудов стаж и ако едните са се пенсионирали преди 20 години, а другите миналата година, разликата в пенсията е 2-3 пъти. Това справедливо ли е?“, попита социалистът.

Това, което ще се случи е, че между 12% и 25% ще се променят пенсиите, като ще бъде по-голям процентът при пенсиите, които са в средната част на скалата. По този начин предлагаме да се реши и третият проблем, а именно, че несправедливата пенсионна система в България е такава, че хората с голям трудов стаж получават същите пенсии като хора със стаж 6-7 години и това е сериозен проблем. Затова увеличението трябва да е към хората, които имат не само висок брой години трудов стаж, но които са правили и по-големи вноски„, обясни социалистът, който допълни, че служебното правителство предлага да се преизчислят на принципа на по-голяма тежест на една изработена година.

На пръв поглед това изглежда справедливо – хората, които са работили повече, да получават повече. Но има един проблем – броят на годините заблуждава, защото има хора с минимални социални вноски, а в частния сектор и работодатели, и служители са принудени да лъжат за реалните си заплати и да фиксират в договорите си по-ниско възнаграждение„, каза още той.

Гечев посочи и притесненията на левицата за бюджета, свързани с разходите за здравеопазване: „Актуализацията на бюджета се предлага на практика без никакви реформи в сферата на здравеопазването. Ние последователно в предизборните си програми предлагаме промени, ще предложим и при даването на третия мандат, защото няма никакъв смисъл българският данакоплатец да налива повече пари в система, която не е реформирана и в която колкото повече средства гласуваме всяка година, толкова качеството на здравето е по-ниско„.

Според него най-логично и морално е президентът да даде третия мандат на БСП, тъй като Румен Радев е предложен от левицата и избран с огромно мнозинство. „България отново поради нерационално и безотговорно поведение на водещи

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Манолова отива да гаси пожари - ИТН не са никаква опозиция

Неоснователни са твърденията на „Има такъв народ“ че се намират в опозиция. Това е така поради факта, че именно от ИТН имат най-много председатели на парламентарни комисии. Тази позиция изрази пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова. Това бе […]