Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Най-бавно гласуват мъжете над 60 г. с ниско образование (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Най-бавното гласуване с машина е сред мъжете над 60-годишна възраст с ниско образование. Това показва експериментът на Централната избирателна комисия, който се проведе в неделя в село Доброславци, пише „24 часа“.

В пробното гласуване са участвали общо 97 души, с трима по-малко от предварително планираните 100 души.

От тях 41 са били мъже, а 53 – жени.

Само около 26% от всички, участвали в експеримента в неделя, имат предишен опит от машинно гласуване на вота на 4 април. Този процент доближава процентът на гласувалите с машина на 4 април в страната, обясни зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Най-младите гласоподаватели на възраст между 18 и 29 години времето за гласуване с машина от предаване на смарт картата до връщането й е 67 секунди.

49 секунди отнема гласуването при следващата група избиратели – на възраст между 30 и 39 г.

При хората на възраст между 40 и 49 г. машинното гласуване трае 72 секунди, а при тези на възраст 50 – 59 г. – 80 секунди. При хората на възраст над 60 години гласуването с машина отнема средно 96 секунди, показват данните на ЦИК.

Резултатите са много окуражаващи, но очевидно факторът възраст оказва влияние на нужното време за гласуване с машина. Средното време на всички участвали в експеримента за гласуване с машина е 73 секунди„, обясни данните Томов.

Висшистите гласуват средно за около 61 секунди, а хората със средно образование – 77 секунди. Хората с по-ниско образование – 132 секунди.

При хората, които вече са гласували с машина и имат опит, нужното време е 60 секунди, а на тези, които са го направили за първи път на експеримента – 78 секунди.

Придобитият вече еднократен опит с гласуване с машина спестява 18 секунди при следващо гласуване. Това се потвърждава и от факта, че по време на експеримента около 20 души поискаха да гласуват втори път и при повторния опит времето, което им беше нужно, бе съкратено с между 20 и 26 секунди„, обясни Томов.

Интересни са и данните според пола на участващите в теста. При мъжете времето за гласуване с машина е средно 86 секунди, докато на жените са им нужни 63 секунди.

Така критичната група избиратели, която излиза според данните, е на мъжете над 60 г. с ниско образование. Това е групата на най-бавно гласуващите с машина„, заяви Томов.

По време на целия експеримент най-бавно гласувалият се е справил с машината за 251 секунди, а най-бързо – 16 секунди.

Почти 50% от всички участвали в експеримента пък са успели да гласуват за около 40 секунди, но това са били хора с висше образование, които вече веднъж са гласували по този начин.

Мъртвото време между двама избиратели, в които машината стои неизползваема, е между 20 и 26 секунди. Това е времето, в което избирателят получава указания от секционната комисия и се придвижва до машината. Средният брой на избиратели гласували за един час с машина е 36 души. Той би могъл да достигне максимум до 47 души„, обясни Томов.

По думите му този резултат надхвърлял неговите очаквания. Трябва да се отчете, че има доста голяма разлика между хората с опит с машинното гласуване и такива без опит. Затова, когато решаваме в кои секции колко машини ще има, освен броят на избирателите във всяка, трябва да вземем предвид и процентът на гласувалите с машина на 4 април.

Според него в секции с градски профил избирателите ще се справят по-бързо с машинното гласуване, а в секции, в които досега почти не е имало гласували с машина, то ще отнеме повече време и там също ще има нужда от втора машина.

Третият експеримент с изцяло машинно гласуване е днес в Сливница, припомни председателят на ЦИК Камелия Нейкова. След него ще се анализират данните, да се видят средните стойности, за да може комисията да прецени в колко секции ще са нужни по две машини за вота на 11 юли и да обяви процедура за доставката им.

https://www.youtube.com/watch?v=n3EnbEeOGIc
spot_img
spot_img

Още от рубриката

Тони Стораро за синът си Емрах: Вече се гордея с него

"Аз вече наистина се гордея с него. "Денсингс старс"...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иван Литвиненко: Има как Националната детска болница да бъде построена по-бързо

Не исках да повярвам, че Министерският съвет разреши строежа...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Стефан Сежурне: Никой няма полза от ескалацията между Израел и „Хизбула“

Френският външен министър Стефан Сежурне заяви по време на...

За седмица хванаха над 59 000 джигити на пътя

За седмица хванаха 59 040 шофьори, превишили скоростта. Акцията за...

Пиян шофьор помете 4 паркирани коли във Велико Търново

24-годишен шофьор помете 4 паркирани коли във Велико Търново,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg